Translate

Dzoli volinet.kuvar

Sugar and spice and all things without price

недеља, 30. август 2015.

Kuvani Kupus *Cababge Meal soup* Weiss Kohl, Malzeit Suppe


Ich weiß, es ist kein  Geheimniss und jeder weiß, wie  Kohl gekocht wird. . Aber ich hatte diesen Post gemacht ..weil von alle Gerichten die Ich koche , Kohl  esse Ich am liebstem

Und immer wenn Ich kann, egal ob es Winter ode Sommer wie jetzt bei mir .

Zutaten

1 Kohl
2 Kartoffeln
2 Karotten
1 Zwiebel
2 Knoblauchzehen
1 Lorbeerblatt
Petersilie
1 Esslöffel Cayennepfeffer
Salz und Pfeffer
1 Dose Tomaten
Ein Stück Fleisch in meinem Fall geräucherter Schinken





Vorbereitung

 Zwiebeln und Knoblauch zehen kurz anbacken in ein wenig Oel, in grossen Topf
Gemüse und die Gewürze hinzufügen und Wasser gießen, so dass es alles abdeckt.

Kochen bei niedrigen Temperaturen, 60 Minuten
Ich habe geräucherter Schinken dazu gefuegt


*********************************************************************


Znam da nije atomska fizika i svako zna kako da pripremi kuvani kupus na svoj način. Ali morala sam ovo jednom postaviti, jer od svih jela koje spremam , najviše volim kupus!

Sastojci

1 kupus
2 krompira
2 šargarepe
1 crni luk
2 čena belog luka
1 lorberov list
peršun
1 Kašika aleve paprike
so i biber
1 konzerva paradajza
1 parče mesa, u mom slučaju dimljena šunka




Priprema

Izdinstamo crni i beli luk, operemo i isečemo povrće, pa dodamo začine i nalijemo vodu tako da prekrije sve.

Krčkamo na niskoj temperauri 60 minuta
Ja sam koristila dimljenu šunku, koja sam posebno iskuvala i isekla, pa dodala



Mi smo jeli sa bagetom koju sam spremila sa puterom sa začinima (beli luk, peršun i sir)




четвртак, 27. август 2015.

Špecle * Spaetzle




Ovo je u Nemačkoj najpopularnja testenina.Zaista se brzo i lako pravi.Ovde je moja devojčica bila majstorica. Ako nemate ovo specijalno rende za špecle, možete  tanko razvući testo na dasci za sečenje, pa nožem *rendate * sasvim tanko ubacujući u vodu koja vri.


Sastojci
400 g brašna
4 jaja
40 g putera 
150 ml vode
so
orašćić u prahu




Piprema

Sve sastojke dobro izmežamo ( osim putera) .Testo je žitko. Ostavimo da odmori oko 10 minuta






Priprema
U velikom loncu sipamo vodu i so.
Pravimo špecle prema gornjem opisu i kad voda prokuva sipamo u vodu. 



Kada špecle isplivaju na površinu , vadimo ih iz vode i stavljamo  iganj u kome smo istopili puter.

Možete servirai uz razne priloge  jela u sosu. Mi smo jeli sa pečenom ribom






уторак, 25. август 2015.

Brz lisnati kolač * Quck filo treat


Nema se uvek vremena za komplikovane torte i kolače. U takvom slučaju uvek su u zalihama filo kore , Začas ih napunite i ispečete.

Ove su punjene kremom od limuna .Recept za krem od limuna sam na blogu postavljala ranije.

Sastojci

3 gotove filo kore
2 šolje krema od limuna
20 g istopljenog putera, za premazivanje kora

Priprema
Filo koru premažemo puterom .Sa svake strane paralelno zasečemo koru u đtrafte ostavljajući prostor u sredini za fil



Stavimo fil i naizmenično zatvaramo štrafte.


Premažemo dobro puterom i pečemo 20 minuta na 220 stepeni Celzija.
Možete još posuti i sa šećerom u prahu.


недеља, 23. август 2015.

Žuti pileći kari * Yellow chicken curry




Ovaj kari vodi poreklo iz Tajlanda. Pogodan
 je za one koji vole kari ali da ne bude preljut


Sastojci




Za žutu kari pastu

1 crni iseckan luk
1 Kašika iseckane limunske trave
4 čena isitnjenog belog luka
Svež izrendan djumbir, veličine palca
1/2 kašičice karija u prahu
1/4 kašičice kima u prahu
1 mala čili papričica, iseckana , bez semenki
1/4 kašičice korijandera u prahu
1/4 kašičice cimeta
3 male ringlice
1/4 kašičice kurkume

Sve sastojke stavimo u blender i napravimo pastu
Naravno sve ovo može mnogo brže ako imae mogućnost da kupite gotovu

Ostali sastojci

3 komada belog pilećeg mesa
2 šargarepe
1 grančica celera
1/2 šolje kokosovog mleka



Priprema

Prvo isečemo pileće meso i polijemo  kari pastom.Ostavimo da stoji 30 minuta
Na malo ulja prropržimo marinirano pileće meso, sačuvamo ostatak marinade. 
Isečemo povrće i dodamo.
Uspemo marinadu i ostavimo da malo krčka. Ulijemo kokosovo mleko.




Sluzimo sa basmati pirinčem



субота, 22. август 2015.

Oriečete paradajz sos i coritzo * Orieccette, tomato sauce , chorizo




Kažu da postoji preko 400 vrsta paste, ako je nema i  više. I erovatno isto toliko načina na koji se sprema... Ovako je mi volimo


Sastojci


  • so
  • 1 pakovanje oriečeta paste
  • 2 Kašike maslinovog ulja
  • 2 komada coritzo
  • 3 Kašike rendanog parmezana
  • 1 crveni luk
  • 2 čena belog luka 
  • 8 malih paradajza
  • mali rukohvat bosiljka
  • Svež iseckan peršun

Priprema

  1. U velikom loncu skuvamo pastu prema uputstvu na pakovanju, Sačuvamo 1 šolju vode u kojoj se kuvala pasta
  2. U tiganju prodinstamo crni i beli luk, dodamo oljušten paradajz*, 1 šolju vode koju smo sačuvali od kuvane paste, dodamo kobasicu, bosiljak i celer..i krčkamo oko 4 minuta
  3. Uspemo sos u pastu i promešamo

  1. Pre nego što poslužimo pospemo rendanim parmezanom


* Paradajz se sasvim lako oljušti ako ga prethodno malo zasečemo i spustimo na kratko u vodu koja ključa


File, povrće i stakleni rezanci * Pork filet with rice noodles


Obožavam azijska jela.Imamo azijske prodavnice de možemo lako nabaviti sve potrebne sastojke. Jela su brza i veoma ukusna . Mislim da ne prodje nedelja da anešto iz njihove kuhinje ne spremimo.


Sastojci

5 svinjskih  fileta
1 pakovanje staklenih (pirinčanih Rezanaca)
2 šargarepe isečene na tanke štapće
15 gram sveđe buranije
malo svežeg peršuna
1/4 šolje kiirikija

Za marinadu fileta

1 šolja soja sosa
1/2 šolje smedjeg šećera
2 čena sitno iseckanog belog luka
1 Kašika izrendanog djumbira
1 Kašika kima u prahu


Priprema

Izmešamo sve sastojke za marinadu pa stavimo svinjski file i dobro ga utrljamo. Ostavimo da stoji pola sata

Staklene rezance stavimo u činiju, prelijemo vrućom vodom i ostavimo da stoje
Kratko izdinstamo povrće.

U tiganju ispečemo marinirani file.


U činiju dodamo povrće, ocedjene staklene rezance i malo sosa od marinade. Pre serviranja pospemo seckanim kikrikijem  i peršunom




Tako jednostavno, a veoma ukusno


петак, 21. август 2015.

Kuglice ,kajsija kokos * Appricot balls


Kada nam se ništa ne peče ali nam se jede nešto slatko, onda na brzinu spremimo ove fine ukusne kuglice. Ja u špajzu uvek imam ove sastojke.

Sastojci

200 g suvih kajsija
1/2 šolje soka od pomorandže
1/4 kašičice  limunske kiseline
1/2 šolje  šećera u prahu
1 šolja rendanog kokosa
1 šolja mrvica od keksa

Priprema

Kajsiju, sok pomorandže i limunsku kiselinu stavimo u šerpicu i pustimo da prokuva pa onda smanjimo temperaturu i kuvamo 10tak minuta.
Ostavimo da se ohladi. Pa u blenderu izmeljemo u pire
Sipamo pire u činiju, dodamo šećer u prahu i mrvice keks kao i rendani kokos.

Pravimo kuglice , koje potom uvaljamo u kokos.


Ostavimo u frižider da se sčvrsnu






понедељак, 17. август 2015.

Šećerni kolačići *Sugar Cookies



Nekada nismo imali tj naši roditelji baš novca za svakakve fensi pensi kolače. Ovaj je moja mama često pravila i nama su bili super, a i moja devojčica sad ih voli.

Sastojci

350 g brašna
1 kašičica sode bikarbone
2 kašičice praška za pecivo
kašićica oraščića u prahu
115 g putera
225 g sitnog šećera
1/2 kašičice vanila ekstrakta
1 jaje
115 ml mleka
Demerara šećer za vrh kolača (sitan smedj šećer)





Priprema
Prosejemo brašno, sa sodom bikarbonom,praškom za pecivo i oraščićem

Izmiksamo puter, šećer i vanilu dok dobijemo lepršastu glatku masu. Dodamo jaje i dobro umutimo.

 Dodamo u činiju sa brašnom dodamo mleko i napravimo meko testo. Pokrijemo plastičnom folijom i ostavimo u frižider oko 30 minuta .



Izrolamo testo na pobrašnjanoj radnoj površini.. Sa okruglom modlicom vadimo kolačiće.

Naslažemo na ravan pleh koji smo pokrili papirom za pečenje, p na vrh kolaša sipamo demerera šećer.




Predgrejemo rernu na 180 stepeni Celzija


Pečemo 10 do 12 minuta



Minestrone


Uvek rado jedemo ovu supu.Uz parče domačeg hleba to je dovoljno za ručak. Pored sastojaka koje sam izlistala možete koristiti još i pasulj i grašak.

Sastojci

1 Kašika maslinovog ulja
2 čena iseckanog belog luka
1 veliki iseckan crni luk
4 šolje bistre supe
2 isečene šargarepe
2 štapiča celera, iseckani
1 krompir iseckan na kocke
1 šolja kupsa. isečenog
3/4 šolje sitne paste
1  konzerva celog paradajza
2 Kašike iseckanog svežeg peršuna
1 kašičica oregano
1 Kašika seckanog svežeg bosiljka
so i biber po ukusu
Nekoliko Kašika sveže rendanog parmezana. 


Priprema
Zagrejemo ulje i prodinstamo luk i beli luk. Dodamo iseckano povrće i začine.  Nalijemo bistru supu. Pustimo da provri dodamo pastu, smanjimo temperaturu i krčkamo 40 minuta.  Pre serviranja pospemo parmezanom






четвртак, 13. август 2015.

Rimska pita, lešnik,kiselo mleko *Roman Pie ,hazelnuts and yoghurt



Zamolila me jedna blogokoleginica, da joj pronadjem recept za Rimsku pitu. Jela je kod komšinice koja radi u restoranu gde to prave ali nije htela da joj da recept jer je tajna. Pisala sam restoranu i zamolila za recept  i dali su mi. Evo sad ga delim i sa vama.


Sastojci

fil lesnik 600 gr secer 400 gr 5 jaja kiselo mleko 3,5 dl maslinovog ulja
80 g putera
700 grama tankih kora




Sameljemo lešnik i ostavimo maalo za dekoraciju ..i ukus, Takodje izmiksamo jaja i šečer
Prvi sloj se sastoji od pet kora koje se premazuju kombinacijom putera i ulja.Zatim stavljate fil a nastavljate sa po dve kore namazane puterom i uljem.




Gornji sloj dobro premažemo i stavimo da se peče



Pečemo na 160 stepeni Celzija , sat i deset minuta.



Kada se pita ohladi prelijemo vrućim sirupom (700g šečera, voda i malo soka od limuna)



Serviramo sa izmrvljenim lešnikom i kiselim mlekom, koje smo pomešali sa malo meda


// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer