Scroll down for Recipe in English
Kako god , predanje kaže da je jedan Turski sveštenik došao nenajavljen u kuću i porodica nije znala šta da mu spremi ,pa su od sastojaka , koje su imali napravili ovo jelo. Njemu se toliko dopalo da se jedući onesvestio.
Tako bi se i jelo u prevodu zvalo: Onesvešćeni Sveštenik. E sad ima uz to naravno kao i kod svakog predanja još jedna verzija onih koji tvrde da se onesvestio od previše ulja u jelu.
Ja naravno podržavam onu prvu verziju i potvrjujem jelo je u svoj svojoj jednostavnosti preukusno, mi smo ga u slast pojeli, bez da se onesvestimo
Sastojci
2 velika patlidžana
2 čena iseckanog belog luka
1 zelena babura, isečena
1 crvena paprika , isečena
3 Kašike maslinovog ulja
2 manja ili jedan veći iseckan crni luk
dobar rukohvat iseckanog peršuna
1 veliki ili 3 manja paradajza oljuštena i usitnjena
1/2 kašičice cimeta
so i crni sveže mleven biber, po ukusu
1/2 kašičice šećera
1 kačičica soka od limuna
50 g feta sira
Priprema
Predgrejemo rernu na 190 stepeni C
Zagrejemo ulje u tiganju pa Isečemo štrafte na patlidžanu , ostavljajuči jedan deo neoljušten
Zagrejemo ulje pa propržimo patlidžan okrećući ga dok sav nije propržen.
U tiganju izdinstamo luk, dodamo papriku, beli luk, paradajz. sve začine i dinstamo dok paprika ne omekša
Zasečemo patlidžan po sredini ali ne sve do kraja i otvorimo rasečen deo. U njega sipamo mešavimu povrća i začina i pospemo komadičima feta sira.
Vratimo u rernu i zapečemo još 15 minuta
*************************************************************
Imam Bayildi
Story goes that there was a Turkish priest that visited unanounced a family who did not have much food in house. They prepared what they had and he liked it so much , that he fainted. This is also what the name of this dish means : Fainted Priest.
Of course as with all stories there are people that say that is not true . fainted because the dish was too oily!
Whatever is true I like the first story and all I can say we ate it with gusto and did not faint.
Ingredients
- 2big aubergines (eggplants)
- 3tablespoons olive oil
- 1onion, finely chopped
- 2garlic, cloves crushed
- 1green pepper (capsicum)
- 1red pepper (capsicum)
- parsley, good handful chopped
- 3large tomatoes, blanched, skinned and coarsely chopped
- 1⁄2teaspoon ground cinnamon
- black pepper
- salt
- 1⁄2-1teaspoon sugar
- 1⁄2lemon, juice of
Slice aubergine on the top but not all the way to the end or bottom.
Нема коментара:
Постави коментар