Za vas koji ste u letu, ovo je brzo i divno osveženje.
Samo ako uspete da pronađete zeleni čaj u prahu. Ovo je brz sladoled koji će se svima svideti. Ja ga obožavam. Kod japanske kuhinje sve je tako čisto i ukusno. Oni ne komplikuju svoja jela. Samo dok im uhvatite začine, bićete iznenađeni.
Zeleni čaj dobija se obradom listova čajne biljke Camellia sinensis – visokog žbuna sa sitnim, sjajnim, nazubljenim listicćma. Biljka se obradjuje parom i suši na vazduhu, da se ne bi uništili enzimi. Ovaj napitak sadrži dragocene supstance kao sto su polifenol, katehin, kvercetin, kofein, teofilin, teobromin, vitamin C, E, B i K, minerale i oligoelemente, cink, kalijum, magnezijum, koji imaju diuretička svojstva. Veoma je moćan antioksidant jer sprečava aktivnost slobodnih radikala koji uzrokuju pojavu malignih, kardiovaskularnih i drugih bolesti. Osim toga, čisti telo od toksina, ubrzava metabolizam, ublažava bolove, usporava proces starenja i smanjuje nivo holesterola u krvi. Delotvoran je i protiv upala, regulise rad štitne šlezde, deluje protiv depresije, otklanja reumatske tegobe, stiti od karijesa, regeneriše jetru.Mislila sam ako uspete da pronadjete čaj da ga i koristite zao ostalo a ne samo za sladoled:)
Pomešaj puder zelenog čaja u maloj činiji i ostavi sa strane.
Ulupaj žumanca i dodaj šećer.Dobro izmiksaj
Postepeno dodaj mleko i miksaj dobro
Kuvaj na tihoj vatri i mešaj konstantno. Kada se smesa zgusnula skloni sa vatre. Kada se ohladi dodaj rastvorenu masu zelenog čaja. Dodaj člag i pazžjivo mešaj. Sipaj smesu u sud (ja koristim pleh za hleb i stavi u zamrzivač. Još nekoliko puta promešaj (izvadi iz zamrzivača i to uradi).
* Zeleni caj u prahu ze zove Macha
Samo ako uspete da pronađete zeleni čaj u prahu. Ovo je brz sladoled koji će se svima svideti. Ja ga obožavam. Kod japanske kuhinje sve je tako čisto i ukusno. Oni ne komplikuju svoja jela. Samo dok im uhvatite začine, bićete iznenađeni.
Zeleni čaj dobija se obradom listova čajne biljke Camellia sinensis – visokog žbuna sa sitnim, sjajnim, nazubljenim listicćma. Biljka se obradjuje parom i suši na vazduhu, da se ne bi uništili enzimi. Ovaj napitak sadrži dragocene supstance kao sto su polifenol, katehin, kvercetin, kofein, teofilin, teobromin, vitamin C, E, B i K, minerale i oligoelemente, cink, kalijum, magnezijum, koji imaju diuretička svojstva. Veoma je moćan antioksidant jer sprečava aktivnost slobodnih radikala koji uzrokuju pojavu malignih, kardiovaskularnih i drugih bolesti. Osim toga, čisti telo od toksina, ubrzava metabolizam, ublažava bolove, usporava proces starenja i smanjuje nivo holesterola u krvi. Delotvoran je i protiv upala, regulise rad štitne šlezde, deluje protiv depresije, otklanja reumatske tegobe, stiti od karijesa, regeneriše jetru.Mislila sam ako uspete da pronadjete čaj da ga i koristite zao ostalo a ne samo za sladoled:)
3/4 | šolje mleka |
2 | žumanca |
5 | kašika šećera |
3/4 | šolje šlaga |
1 | kačika zelenog čaja u prahu |
3 | kašike vruće vode |
Ulupaj žumanca i dodaj šećer.Dobro izmiksaj
Postepeno dodaj mleko i miksaj dobro
Kuvaj na tihoj vatri i mešaj konstantno. Kada se smesa zgusnula skloni sa vatre. Kada se ohladi dodaj rastvorenu masu zelenog čaja. Dodaj člag i pazžjivo mešaj. Sipaj smesu u sud (ja koristim pleh za hleb i stavi u zamrzivač. Još nekoliko puta promešaj (izvadi iz zamrzivača i to uradi).
* Zeleni caj u prahu ze zove Macha
11 коментара:
Ovo jeste jako lepo, al kod mene nisam videl ovaj cajcic... Bas divno izgleda
Uh,obožavam zeleni čaj,ako ga nađem u prahu,pravim ovaj sladoled ;))Super!
Macha prah sam tražila kako bih isprobala neke recepte, silno me zanimalo što je to, ali nisam našla kod nas. Super ti izgleda ovaj sladoled!
Ako nema neka prodavnica koja prodaje azijske specijalitete jedna od mogucnosti je recimo pordavnica koja prodaju makrobioticku hranu..mada te znaju da budu vrlo skupe.Javite ako neko pronadje..
Haha, kod mene jedva da nađem i zeleni čaj u listićima, a kamoli u prahu! Izgleda primamljivo, mada sam više klasičar kad je o sladoledu riječ :)
Toliko sam recepata nakupila sa ovim cajem a on nikako da mi padne u ruke.
Sladoled super izgleda.
baš bi mogla isprobati, kupila sam taj čaj preko neta i platila preskupo a samo sam jednom neku kremu radila!!
pogotov kad vidim kako ti je lijep ispao i bez aparata za sladoled
Mmmmmm, predivno izgleda :) Bas bih probala, ali u Srbiji ne verujem da ima takva vrsta zelenog caja, ako ga i ima, sigurno je skupa...
Fabulous recipe!
A beautiful ice cream! Yummy.
Cheers,
Rosa
Sladoled izgleda odlično, mmmmh... Idem u potragu zelenog čaja u prahu :)))
Постави коментар