Translate

Dzoli volinet.kuvar

Sugar and spice and all things without price

субота, 7. мај 2016.

Smokva, Med, Gorgonzola Tart * Fig, Honey, Gorgonzola Tart



Scroll down for Recipe in English

Svake godine na početku jeseni moja tri stabla smokve dobro rode. I svake godine me podsete na vreme dok je moj voljeni otac bio živ. On bi dolazio, pentrao se na drvo čak i u svojih sedamdeset i nešto godina, pevušio i brao. I uvek mi je govorio: Nemoj slučajno da pustiš dete ili sama da se penješ , grane su dosta slabe. Znam da je to govorio iz zabrinutosti, jer nema šanse da su grane slabe , on je imao skoro 100 kg i priličnu visinu.

Polse prve berbe , bi smo obično jeli sveže , jako slatke smokve, a on je voleo ovaj tart koji sam u sećanju na njega i napravila da podelim sa vama.

Da pentrala sam se ove godine ja i brala i on se odozgo sigurno smejušio da ga nisam poslušala i razotkrila da je njegova briga bila nepotrebna.

Tako nas neke obične stvari podsete na one koje volimo i mogu samo da kažem , koliko god da sam i dan dans posle skoro godinu i po dana od njegove smrti redovno tužna , često se i sa radošću i osmehom setim ovakvih trenutaka.


Sastojci

500 g svežih smokvi
2 grančice ruzmarina
2 Kašike meda
150 g gorgonzole ili druge vrste budjavog sira
Testo (recept OVDE)



Priprema

Razvijemo testo u veličini pleha ( ja imam pleh za tart a vi  ako nemate možete korstiti neki manji ravan pleh)
Naredjamo prepolovljene smokve.
Sipamo ravnomerno med na njih.
Izmedju stavimo budjavi sir
Pospemo listićima ruzmarina
Pečemo oko 25 minuta na 175 stepeni C



***************************************************************************

Fig, Honey, Gorgonzola Tart




This tart holds many memories of my late father, who use to pick them from the trees in my garden. So I wanted to share it with you, thinking of him...


Ingredients

500 g fresh figs, halved
3 TBS of Honey
150 g Gorgonzola or other blue cheese
2 twigs of fresh Rosemary
1 short cut pastry ( Recipe HERE)



Create



Roll out the pastry , big enough to suite your tart tin
Assemble fig jalves
Sprinkle with honey
Put between them blue cheese
Sprinkle with fresh rosemary leaves

Bake in preheated oven on 175 Degrees C for 25 minutes


Enjoy

Нема коментара:

// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer