четвртак, 19. фебруар 2015.

Džem od šargarepe (Carrot Jam)

Da li je moguće? Pa ovaj,jeste
U punoj pari pravim zimnicu, pa sam tako razgledala šta druge domaćice prave, ne bih li pronašla nešto novo i ukusno, osim ovog standardnog stoka.
I gle, naravno na blogu jedne od mojih omiljenih blogerki Zoki (pomoravka), nadjem čak dva noviteta.Bar za mene , jer ih nisam nikad pravila.
Inače sam malo skeptična kad nadjem na netu recept ali Zokine recepte sam često prvila i slepo joj verujem.

Mogu vam reći da je ovaj prvi (drugi je još u  priremi) od šargarepe fantatsičan.Već se radujem da ga na zimu, ako do onda izdržim, probam u raznim kolačima i naročito mi se čini super u palačinkama! Hvala Zoki ,carice!


  1. Sastojci

  • 750 gšargarepe
  •  250 gšećera
  •  1 kesicavanilinog šećera (ja sam koristila štapić vanile)
  •  sok od dva limuna i korica od 1
  1. Šargarepu očistiti, odvojiti jedno parče i težini od 75 g a ostalo iseckati u sitne kockice.

  2. 2
    Naliti sa vodom samo toliko da voda prekrije šargarepu i kuvati dok se šargarepa ne skuva i bude sasvim mekana.

  3. 3
    Sipati u cediljku i ocediti od vode.Šargarepu ispasirati kao za pire krompir. Vratiti u cediljku i sa varjačom pritiskati svuda da ocedite koliko god možete vodu iz nje.
  4. 4
    Staviti pulpu  u šerpu i dodati izrendanu šargarepu, šećer,  vanilin šećer i kuvati, kad provri kuvati ga još 5 do 7 minuta stalno mešajući.
  5. 5
    Skloniti sa vatre i prohladiti malo. Dodati koricu i sok od limuna,sve dobro sjediniti i sipati u čiste i tople teglice.
    Ja sam sipala u teglu od pola kg i dovoljno mi je bilo džema za tu teglu. Po vašoj želji,sipajte u manje teglice.

Постави коментар
// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer