Mnogi me gledaju sa nevericom kad kažem pravila sam čokoladni kolač sa slanim karamelom...dok ne probaju.Budite uvereni ukus je fantastičan!
Ovo je jedan od mojih potpisanih recepta I samo za novogodišnje praznike napravila sam ih čak 12 za prijatelje i poznanike.Moglo je i više ali negde moraš znati reći ne.Ja obično uvek imam višak i čokoladnog ganašai slanog karamela ,ja to zamrznem pa kad pravim nešto drugo i imam višak lisnatog testa napravim sa tim nešto kao ove kiflice
Satojci
Testo
115 gram slanog putera
150 ml mleka
225 grama braon šećera
2 kašičice vanile
3 jajeta
50 grama kakao
225 grama brašna
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica bikarbone
ostale suve sastojke I sve dobro izmešajte.Sipajte u pleh I pecite oko 40 minuta.
U medjuvremenu dok se kolač peče, pripremimo slan caramel
Za to vam je potrebno
220 grama Kristal šećera
1 kašika glukoze
125 ml pavlake
1 kašika grube morske soli*
80 grama hladnog putera isečenog na kocke
Stavimo šećer,glukozu i 125 ml vode u šerpu na srednjoj temperaturi
Kuvamo ,bez mešanja oko 15 minuta ili dok je šećer dobio svetlu zlatnu boju.
Skinemo sa šporeta I siipamo pavlaku.Pažnja ! pavlaka će jako prskati.Dobro izmešati I na niskoj temperaturi ostaviti na šporetu još 2 minuta
Sada skinuti šerpu I dodati so,kao I hladan puter,sve dobro umutiti I ostaviti da se ohladi.
*Sal de Fleur je ono što bi kuvari koristili iposlastičari,.najfinija gruba so ali verujte probala sam i ne vdiim neku veliku razliku osim u ceni soli.
Onda pravimo čokoladni ganaš
225 grama tamne šokolade,70% kakao
125 ml pavlake
Pavlaku u šerpi stavimo da prokuva .Čim prokuva skinemo sa šporeta i ostavimo da se ohladi.Kako se buda hladio ganaš slično kaoi karamel postaje gust.Nekad da ubrzam ovaj process stavim obe činije u friz.
Kada je kolač gotov presečemo ga na pola. Punimo sa slanim karamel sosom ,stavimo drugu polovinu i sve zajedno premažemo čokoladnim ganašem.Ukus garantovano, posebno dobar.Zbog moje klinke, koja voli da liže ja nikad ne očistim tanjir oko kolača gde se slivala ćokolada ili karamel sos, što se da i videti na slikama
Нема коментара:
Постави коментар