Ja od torti obožavam voćne torte.Ima još nekoliko , koji su mi favoriti, kao naprimer ova Madera torta po receptu mog prijatelja Harvi, koji je jedan od najboljih specijalista na IT polju ali začudo hobi mu je kulinarstvo.Nadam se da će se vama takodje dopasti.
Dobro izmasti i stavi papir za pečenje u okrugli pleh za pečenje , razmere 24 cm.
ovako
Kada ste stavili namaz vratite tortu u frižider da se namaz stvrdne.Kada ga ponovo izvadite nožem odstarnite suvišni premaz,
Fondan
Nisam baš vešta u pravljenju fondana , pa sam se odlučila za lakšu opciju , koristeči gotov.Nisam sigurna kako se ovo zove u neegleskom području ali sam sigurna da će vešte kuvarice same shvatiti.
Moj savet je da se ne igrate previše sa fondanom.Pojaviće se male rupe i neće sve izgledati perfektno, ovo kasnije možete sakriti dekoracijom.
- 175grama putera .
- 3/4 belog sitnog šećera
- 3 velika jaja
- 1 3/4 čolje brašna
- 3 kašike pulomasnog mleka
- Kora 1 limuna
U velikoj ciniji izmešaj puter i šećer dok ne bude onako vazdušasto. .Umuti jaja jedno po jedno , Prosej brašno u ovu smesu i dodaj mleko i koru od limuna.Peci na 140 stepeni Celzija zavisno od veličine kolača ..dajem tabelu .Kada pravite veće kolače za spratoev , naravno srazmerno povećate količinu sastojaka.
- 18 cm 1 sat
- 24 cm 1 sat i 10 minuta
- 30 cm 1 sat i 20 minuta
- 36 cm 1 sat i 30 minuta
- 42 cm 1 sat i 45 minuta
ovako
Kada su kolači ispečeni ostavite da se ohlade 5 minuta.Ja ga kad se ohladi obično ostavim u frižider jedno pola sata jer se onda lakše seče.
Kad se ohladio i izvadite iz frižidera ,presecite ga.Ja obično sečem 4 cm od vrha.To se pokazalo odlično
Namaz
Radimo istog dana kada pečemo.Fondan namaz će zatvoriti kolač i doprineti da kolač ostane mek.
Kolač ima dva namaza.Prvi namaz je grub namaz , koji će pomoći da se fondan zalepi .Ja sam u rasečeni kolać mazala džem , što dodatno još povećava ukus kolača.
Sledeći recept je za krem puter namaz. Trebaće vam 2 do 3 ovakva namaza za celu tortu ali pravite svaki posebno.
- 1/2 šolje biljne masti) ja ne volim da koristim biljnu mast tako da sam napisala zato što je u originalnom receptu ali može se zameniti puterom
- 1 kašičica vanile
- 1/4 kašičica soli
- 1 šolja šećera u prahu
- 6 Kašika vode
- Pomešaj biljnu mast, so i vanilu dok ne dobiješ glatku masu.Dodaj šećer u prahu i vodu i mikserom miksaj 5 minuta.Ako je potrebno dodaj vode da dobiješ pravilnu gustinu, koja je takva da je meka i lako se premazuje ali dovoljno čvrsta da ostane na kolaču. Sad sastavi dva kolača , pošto si prethodno izmedju stavio sloj džema.
Kada ste stavili namaz vratite tortu u frižider da se namaz stvrdne.Kada ga ponovo izvadite nožem odstarnite suvišni premaz,
Fondan
Nisam baš vešta u pravljenju fondana , pa sam se odlučila za lakšu opciju , koristeči gotov.Nisam sigurna kako se ovo zove u neegleskom području ali sam sigurna da će vešte kuvarice same shvatiti.
Fondant se mora mesiti rukom da bi ste dobili dovoljno mek sastav koji će se lako naneti na kolač. U ovoj fazi dodajte boju i mesite dalje dok je niste ravnomerno umesili.Pažljivo spustite fondan na tortu i makazama isecite višak.
Moj savet je da se ne igrate previše sa fondanom.Pojaviće se male rupe i neće sve izgledati perfektno, ovo kasnije možete sakriti dekoracijom.
Za dekoraciju sam koristila jednostavnu šemu ukrasa sa mešavinom vode i šečera u prahu.Osim toga sam dodala trake u boji oko nekoliko kolača i na vrh moje cveće iz bašte.
I evo kako izgleda krajnji rezultat.Ovo svakako nije torta koju pravimo običnim danima, mada nije loše prvo vežbati sa manjom tortom.
Sada kad sam vam ovo poklonila, nameravam da odem u Waiveru , jednu banju blizu nas koja ima onu toplu i vruću vodu.Malo sam prehladjena pa bih se malo banjala. A kako je to izgledalo čitajte u mom sledećem blogu.U medjuvremenu vam želim lep vikend.
23 коментара:
Ozdravi i odmori se u banji, a torta je super, stvarno si ju profesionalno napravila!!!
SJAJNA TORTA DRAGA!! SVAKA ČAST! Brzo ozdravi i banjaj se i za mene :-)))!
Torta izgleda super! Svaka čast na ovim labirintima koje si crtala
wow, prekrasna je
Predivna je. Red je da se i ti malo odmoriš i želim ti da brzo ozdraviš:)))) Pozzzz
Prelepa je!!!
Zelim ti brzo ozdravljenje i ugodno banjanje!! A torta je prekrasna!!!
Torta je u odnosu na tebe zanemarljiva,a pri tom je prelepa,banjaj se malo i za nas iz ovih ovamo krajeva,vecnog i virtualnog prijateljstva
hvala Dzoli i tebi lep vikend zelim i ocekujem oslikani post iz banje i brz oporavak.kiss
Svaka ti čast na lepo napravljenoj torti uz objašnjenja. Izgleda prelepo a tvoje cveće je dodatno krasi. Lepo se odmori, pa te očekujemo sa novim postom...
Super torta, volim kako izgleda. Pozdrav.
Izgleda bozanstveno:-)
Pa ti si napravila pravu umjetnost od torte!! Svaka čast :)
Ova torta skulptura je fantastična. Divota.
Prelijepa torta! Čestitam ti! I pratim te! :)))
http://fashiondisorderbymms.blogspot.com/
umetnica si prava:)
Kako dobro izgleda, mogu samo da sanjam o tome koliko je ukusna!
ovu tortu bi i ja obožavala , savršeno si je napravila, predivno izgleda !
Nadam se da uživaš u banji i da si ozdravila !
Prekrasna je, odlično si to objasnila, slijedit ću sve te korake ako budem pravila ovbakvu tortu, makar ja više volimd a unutra ima neku finu kremu i voće ali izgled joj je fantastičan :)
what a work of art!! was für ein Kunstwerk!
Lepa dekoracija:) a ukus je, uveren sam - prati u stopu:)
This is such a pretty cake!
Постави коментар