Translate

Dzoli volinet.kuvar

Sugar and spice and all things without price

четвртак, 19. мај 2011.

Creme Caramel


.
Još dok sam bila tinejdžer provodila sam  mnoga popodneva na terasi mojih roditelja listajuci njihove ilustrovane o hrani.Pre ili kasnije gledajuci sve te slike(kao i dana danas) ,uhvatila bi me glad pa bih krenula put kuhinje.Kao što i priliči nezahvalnoj tinejdžerki ispužila bih ruku tražeći novac da kupim šta mi je potrebno da stvorim jelo godine(tako sam ja bar tada mislila)  i naravno trebalo je i da me odvezu do radnje.
 Posle nekoliko sati moja jadna kreacija bi se pojavila na stolu.Moji fer roditelji su sve to podnosili diveći se svemu iako bi recimo kolačić bio toliko tvrd da je bila potrebna bor mašina da se prodje kroz njega a hleb od tikvica toliko mokar da si mogao cediti supu iz njega.
Takvog jednog dana, okrećući mnoge stranice odjednom ugledah nešto što mi izmami duboki uzdah.
Tu  preko čitave strane širilo se nešto što se zvalo Creme Caramel. .Meni se to učinilo kao neka super cura koja se sunča na Majami plaži, sijajući se i kupajući se u zlatnom  sosu.
Ok ne bih sad da spomenem kako je moj izgledao kad je bio gotov ali da se pohvalim danas ga pravim kao da sam se rodila sa tim talentom pa se niko ne mora više plašiti kad dodje kod mene u goste.
Za karamel
¼ šolje vode
1 šolja šečera

Za puding

1 šolja punomasnog mleka
1 šolja slaga
1 vanila presečena na pola
3 jajeta

2 žumanca
½ šolje šećera
1Prvo  ćemo napraviti krem. Uzmi 1/3 mleka , preseci vanilu i stavi je u mleko.Prokuvaj.Ostavi oko 10 minuta tek da ne kuva, da bi mleko izvuklo vanili ukus.Malo ohladi pa umešaj ostatak mleka, šećer i jaja.Dobro ulupaj.
2.Sada pravimo Karamel.Stavi šećer i vodu u malu šerpu.Sad pusti da sve provri.S vremena na vreme pažljivo mešaj
Posle izvesnog vremena,oko 10 minuta, primetćeš da šećer dobija zlatno braon bojuSada morate biti pažljivi da vam karamel ne izgori.Ovako kao na slici je gotov.

3.Sada morate brzo ovo sipati u rameskine.
Za nekoliko minuta karamel ce se stvrdnuti i imati onu lepu zlatnu boju.
Sada dodaj mešavinu šlaga u rameskin
Stavi rameskine u tepsiju koju napuniš vodom da stigne do pola rameskina.Stavi u rernu i peci an temperaturi od 160  stepeni Celzija., 45 minuta
Recipe PhotoOstavi sad kreme karamel da se ohladi, prekri i ostavi u frižideru..najmanje 4 sata ili preko noći.
Recipe PhotoSa vrhom noža idite oko ivice rameskina zatim ga prevrnite na tanjir

.

Постави коментар
// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer