Translate

Dzoli volinet.kuvar

Sugar and spice and all things without price

субота, 07. јул 2018.

Kuligre: Tražimo Najbolji recept Bosanske Kuhinje : 88. Kadaif
Kadaif

Sastojci


kadaifa oko 300 gr,
100g maslaca
3 kašika ulja
250 g oraha
za agdu
pola kg secera
3 kriske limuna
voda

Priprema
Maslac i ulje staviti u šerpicu i na vrućoj ringli zagrijati da se maslac rastopi i držati ga tako na vrućem šporetu.Orahe krupno samljeti ,znači samo nekoliko puta da se okrenu u mašini.Ako ne možete tako samljeti ih ,onda pola isjeckajte na dasci za meso oštrim nožem.
Pripremiti tepsiju ,malo dublju.Pola kadaifa istresti u tepsiju i fino ga rasporediti da se ne lomi puno.Tepsiju nije potrebno mastiti.Sada vruć maslac ,otprilike jednu trećinu ,kašikom lagano prelivamo po kadaifu pa ravnomjerno rasporedimo orahe.Ostatak kadifa raširimo po orasima i lagano rukama pritisnemo da sve lijepo stane u tepsiju. Prelijemo sa ostatkom maslaca i ulja.
Rernu upalimo na 170 na vruć zrak i kadaif se peče otprilike jedan sat.Ako je prejaka rerna smanjimo temp. na 160 stepeni.Uglavnom gotov je sa pečenjem kada počne da "hoda "po tepsiji tj.kad se tako ispeče da se odvoji od rubova tepsije.
Čim smo kadaif stavili u rernu pristavimo agdu.Agda mora biti gusta i to je od ključne važnosti za uspješno napravljen kadif.U šerpu istresti šećer i vode toliko da se šećer potopi i jedan prst iznad.Dodamo i limun.Kada agda proključa smanjimo vatru i kuhamo je još 15 minuta .Nakon toga isključimo ringlu i skinemo šerpu.
Kada je kadaif ispečen izvadimo ga iz rerne i ostavimo neka se malo ohladi ,otprilike 10 minuta.Agda je još topla i kutlačom za supu polako zaljevamo kadaif.Uzeti tri kutlače i ravnomjerno ih rasporediti po kolaču.Sve to raditi u tankom mlazu i polako da krajnji rezultat ne bi bio gnjecav.
Agdu opet vratiti na ringlu i neka se kuha još 3 miute pa je opet skloniti sa vatre i tako vrelom zaliti kadaif .Opet tri kutlače i vrlo tanak mlaz .Agda ponovo na ringlu i da kuha još 2 minute.Sada neka se malo ohladi prije nego što je zalijete po kadaifu.Najbolje bi bilo to sada uraditi kašikom .

Agda se neće ušećeriti zbog limuna.Ostaviti kadaif da se ohladi na sobnoj temp.Prekriti folijom i staviti u frižider da se ohladi.
Pozdrav od Sandre Novakovic

Нема коментара:

// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer