Bataci sa aromatičnim puterom
Sastojci
1 kg pilećih bataka,800 g krompira
za marinadu: 2 kašike soli,1 kašika šećera,2 čena belog luka,malo
bibera,1 manja glavica crnog luka,oko 1 l vode
za aromaticni puter: 100 g putera,2 čena belog luka,kora jednog
limuna,peršuna i ruzmarina po ukusu,malo soli i bibera
Marinada:
Veče pre nego što ćete peći batake,napravite marinadu takošsto u
činiju stavite so,šećer,biber,cele čenove belog luka i iseckan crni
luk.Prelijte sve sa malo vrele vode,promešajte da se sve fino otopi a
onda dodajte ledenu vodu.U marinadu stavite oprane batake.Pokrijte
posudu providnom folijom i preko nćci ostavite u frižideru.Ujutru
izvadite batake i dobro ih prosušite.
Aromaticni puter:
U činiju stavite puter koji je omekšao na sobnoj temperaturi,dodajte
rendani beli luk,rendanu koru limuna,peršun,ruzmarin,so i biber i
dobro promešajte.
Priprema
Krompir isecite na kriške pa kuvajte 15 minuta.Zatim ga ocedite i
rasporedite u vatrostalni sud.Batake premažite aromatičnim puterom i
rasporedite izmedju krompira.Poklopite vatrostalni sud,stavite ga u
rernu pa je uključite na 180 stepeni i pecite oko sat vremena.Posle
tog vremena,s vremena na vreme.premažite batake aromatičnim puterom i
nastavite s pečenjem.Posle otprilike 2 sata kad bataci lepo
porumene,izvadite vatrostalni sud i ostavite da se prohladi par
minuta.
Ako nemate vremena možete preskočiti mariniranje preko noci i peći
pile na jačoj temperaturi,nekih sat i po,ali ako imate vremena
savetujem vam da probate ovako jer bataci pečeni duži period na nižoj
temperaturi budu sočniji i mekši.
1 kg pilećih bataka,800 g krompira
za marinadu: 2 kašike soli,1 kašika šećera,2 čena belog luka,malo
bibera,1 manja glavica crnog luka,oko 1 l vode
za aromaticni puter: 100 g putera,2 čena belog luka,kora jednog
limuna,peršuna i ruzmarina po ukusu,malo soli i bibera
Marinada:
Veče pre nego što ćete peći batake,napravite marinadu takošsto u
činiju stavite so,šećer,biber,cele čenove belog luka i iseckan crni
luk.Prelijte sve sa malo vrele vode,promešajte da se sve fino otopi a
onda dodajte ledenu vodu.U marinadu stavite oprane batake.Pokrijte
posudu providnom folijom i preko nćci ostavite u frižideru.Ujutru
izvadite batake i dobro ih prosušite.
Aromaticni puter:
U činiju stavite puter koji je omekšao na sobnoj temperaturi,dodajte
rendani beli luk,rendanu koru limuna,peršun,ruzmarin,so i biber i
dobro promešajte.
Priprema
Krompir isecite na kriške pa kuvajte 15 minuta.Zatim ga ocedite i
rasporedite u vatrostalni sud.Batake premažite aromatičnim puterom i
rasporedite izmedju krompira.Poklopite vatrostalni sud,stavite ga u
rernu pa je uključite na 180 stepeni i pecite oko sat vremena.Posle
tog vremena,s vremena na vreme.premažite batake aromatičnim puterom i
nastavite s pečenjem.Posle otprilike 2 sata kad bataci lepo
porumene,izvadite vatrostalni sud i ostavite da se prohladi par
minuta.
Ako nemate vremena možete preskočiti mariniranje preko noci i peći
pile na jačoj temperaturi,nekih sat i po,ali ako imate vremena
savetujem vam da probate ovako jer bataci pečeni duži period na nižoj
temperaturi budu sočniji i mekši.
Ivana pešić
Нема коментара:
Постави коментар