Mole Poblano
- Mole Poblano
- Potrebno
- 800 gr belog mesa
- 2 banane
- Za Sos
- 1 zelena paprika
- 1/2 glavice crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 paradajz
- 15 g susama
- 20 g badema
- 20 g kikirikija
- 15 g semena golice
- 50 g gorke čokolade
- 1 kockica za supu pileća
- 2,5 dl vode
- 1 banana
- 1 stapić cimeta
- 1 kašičica čilija u prahu
- kim
- bosiljak
- majčina dusica
Postupak
Odvojiti belo meso sa koske i izvući deblje šnicle. Svaku šniclu izlupati i malo posoliti. Na kraj staviti jednu bananu i čvrsto urolati. Ja sam najlakše to uradila koristeći streč foliju. U dublju šerpu staviti vodu da provri, a zatim smanjiti temperaturu da samo struji voda. Uroniti kesu sa pilećim mesom. Vodite računa da ste čvrsto zatvorili krajeve. Ostavite ovako u vreloj vodi narednih 10-tak minuta. Piletina će se stisnuti i pobeleti. Pripremite sve što se nalazi na spisku namernica, pošto se sve pravi veoma brzo. Recept za mole poblano, čuveni čokoladni sos sa poblano papričicama, imam unazad već više od 5 godina, iskreno do sad nisam ni pomisljala da ću pokušati spremiti jelo, odnosno sos sa čokoladom? S obzirom da živim u Vojvodini i da meksičke papričice kod nas nepostoje malo sam recept prilagodila onim što je trenutno svima nama manje više dostupno i uglavnom imamo u kući. Prvo ćemo svo povrće sem paradajza da izgrilujemo kratko. To uradite na gril ploči ili na teflonskom tiganju. Po originalnom receptu sve se prži u dubokoj masnoći, pa sam gledala da to ovaj put izbegnem. Papriku, crni luk, beli luk i bananu prepecite po par minuta sa obe strane. Na malo maslinovog ulja kratko prepecite i ostalo zrnevlje kim, susam, bademe, kikiriki, cimet. Sve lepo sada ubacite u blender, dodajte sirovi paradajz, čili u prahu i nalijte sa 2,5 dl vode u koju ste rastvorili kockicu supe. Sve dobro izblendirajte, dobićete divnu smeđu kašu. U dublji tiganj ili šerpicu nalijte malo ulja i sipajte sos. Sos će početi da cvrči, ali vi nastavite par minuta energično da mešate. Dodajte 50 g čokolade. Meso izvadite iz folije i prepecite po par minuta sa svih strana u tiganju. Ostavite da se dobro ohladi i isecite na 4 dela. Propržite malo susama u suvom tiganju, vodite računa pošto susam brzo promeni boju. Na tanjir sipajte malo čokoladnog sosa, pa preko stavite dva parčeta belog mesa i pospite sa susamom. Pored možete servirati i bareni pirinač
Julijana Krstin
Нема коментара:
Постави коментар