Krem Karamel nije teško napraviti. Najvažnije je da vam karamel u pripremi ne zagori.
Ako bi ste od karamela napravili čvrst karamel na vrhu to bi onda bio Krem brule.
Recept nisam ispisivala, samo postupak u slici
Prokuvati na vatri 3/4 litra mleka, 150 grama kristal-šećera i šipku nerasečene, cele vanile. Zatim skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi. Za to vreme u jedan sud odvojiti 6 žumanaca i 4cela jajeta. Sve dobro izmutiti s prohlađenom masom od mleka, šećera i vanile, dobro izmešati i kroz sito procediti. U kalup u kome će se kuvati masa treba prvo sipati već pripremljeni karamel koji se pravi na ovaj način: 50 grama Kristal-šećera staviti u tiganju na štednjak i mešati šećer dok se sasvim ne rastopi. Kad dobije lepu žutu boju, onda ga sipati na dno kalupa, a preko karamela izručiti mleko s jajima i celu masu kuvati u pari jedan sat. Kuvati u pari znači: u pećnicu staviti duboko đuveč veličine 3 litra u koji treba sipati litar vrele vode. U đuveč s vodom spustiti kalup s kremom i kuvati u zatvorenoj pećnici 1 sat. Kad je krem gotov, izvaditi ga sa kalupom zajedno, spustiti u hladnu vodu ili metnuti na led da se ohladi. Kad je krem hladan, izručiti ga na staklenu zdelu na kojoj će se krem izneti na sto.
Нема коментара:
Постави коментар