среда, 31. август 2016.

Kuligre : Najbolji Recept moje bake i Zidna kuvarica 53


Lep recept svoje bake za : Sudžuk, poslala je Zorica Stajić , kao i Zidnu kuvaricu. Sretno!

  Evo još jednog, ali zaista starog recepta iz bakine kuhinje a to je bila moja omiljena brza poslastica, koju smo sestra i ja, kao devojčice, često spremale, kada bi nam se prijelo nešto slatko. Tada se umesto sadašnjeg gustina (skroba), koristio tzv. štirak. Možda se ova poslastica (orijentalna) negde zove drugačije, ali ja je pamtim kao sudžuk. Razlivao se u dublju četvrtastu posudu i sekao na veće kocke. Ja sam je za ovu priliku pripremila u drugačijem obliku...

SUDŽUK

Potrebno je:

1,2 lit vode
130 gr šećera
130 gr gustina
po želji ekstrakta od jagode ili maline
oko 100 gr oraha
Priprema:

             U litar vode dodajte šećer i pustite da provri. Posebno u čaši vode rastvorite gustin pa ga dodajte u provrelu vodu sa šećerom. Kuvajte dok se ne zgusne uz stalno mešanje (ne treba dugo jer će se još više zgusnuti kada se ohladi). Gotov gustin podelite na dva dela pa u jedan dodajte ekstrakt. U odgovarajuću posudu po dnu stavite malo sitno seckanih oraha, pa sipajte beli deo, pospite ponovo malo seckanih oraha pa nanesite deo sa ekstraktom. Preko, ukoliko želite, možete ponovo staviti orahe.



Постави коментар
// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer