Translate

Dzoli volinet.kuvar

Sugar and spice and all things without price

среда, 11. јун 2014.

Kako se uzgaja wasabi, Japanski ren



Znate onaj ren,kad ga prvi put probate on šibne kroz nos i raščisti sve disajne puteve (ako  pre toga ne padnete u nesvest)

No  šalu na stranu ,veoma ukusan i to ne samo uz suši pa ga valja probati.Ako ste uporni i strpljivi (jer traje 2 godine do prvog ploda ) onda pokušajte
Komercijalno, wasabi se uzgaja kao hiroponik ali ovde ću objasniti tradicionalni način.


Wasabi nije jednostavan za uzgoj pa se samo najhrabriji i najuporniji odlučuju da probaju.Ako spadate u te,  a imate i dovoljno strpljenja (traje dve godine dok prvi stignu za berbu.), onda čitajte dalje





Wasabi je u srodstvu sa kupusom i  senfom i ima sva svojsva ostalih zdravih biljaka iz porodice Brassicaceae.Čuven je po svojoj ljutini, pa se kao i običan ren,renda i pravi se pasta  od njega.Najviše ga korste u Japanskoj kuhinji što neznači da se ne može koristiti i u svim drugim jelima gde bi smo koristili običan ren.


Gde  se uzgaja
Wasabi treba uzgajati na senovitom vlažnom mestu.Ne podnosi direktno sunce niti previsoku temperaturu.Idelano je 15 do 21 stepeni Celzija

Wasabi  raste polako.što je važno kad birate mesto  koje će biti njegovo za 2 dolazeće godine.Wasabi neće rasti u temperaturama koje redovno prelaze granicu od 21 stepena Celzija.


Kada se sadi
Sadi se u jesen.To daje biljci vremena da se tokom zime  ojača
Najbolja zemlja za uzgoj
Najvažnije je da na mestu gde planirate uzgoj bude dobra drenaža  zemlje.Pre nego što sadimo dobro dohranimo kompostom zemlju.Ovo će pomoći drenažu i vašoj biljci bolji start u ishrani.


Sadjenje
Wasabi seme treba posaditi najkasnije 48 sati po nabavci.Pre nego što ga posadite ostavite ga u vodi preko noći..
Sadite ga sa razdaljinom od 2.5 cm.
Sa sprejem polivajte leje svakodnevno.


Zalivanje

Zalivajte wasabi redovno naročito u suvim letnjim mesecima.Koren ne sme biti u suvoj ali ni u preterano vlaznoj zemlji. Okopavajte ga redovno i odstranjujte korov.

Posle 18 do 24 meseca možete iskopati koren.Ako želite da nastavite uzgoj, ostavite nekoliko biljaka one će ponovo izrasti,ovoga puta za godinu dana.



Saveti
Gusenice i vaši mogu napasti vašu biljku.Skidajte ih rukom ili prskajte organskim sprejem protiv istih
Izvadjen koren traje nekoliko meseci.Zato je najbolje rendati i sušiti ga ,pa kasnije prahu dodte samo vodu da napravite wasabi pastu
.


Listovi wsabi biljke takodje su veoma ukusni.Možete praviti od njih pesto,dodati ih uz salatu a nročito su ukusni sa ribom.



p.s.  Nisam uspela da nadjem seme  ili biljku da se prodaju kod nas...ako neko zna..inače preostaje samo kurirska pošiljka sa e bay

1 коментар:

Unknown је рекао...

sto ja volim taj vasabi, i jedem ga uz svasta, najvise ga volim u pilavu, pirincu i piletini daje poseban ukus....

// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer