Translate

Dzoli volinet.kuvar

Sugar and spice and all things without price

уторак, 27. октобар 2015.

Timpano

Tradicionalno ova kula puna divnih sastojaka se priprema u Italiji u specijalnim prilikama.Nama je tako ukusna, mi je spremamo kad se uželimo. Probajte i vi pa ćete videti zašto. Nije samo ukusna nego fantastično izgleda u sredidni stola.Uvek ima nešto magično kad Timpano izleti iz pleha i kad je uspeo i kad ga za prvu krišku zasečete.

Sastojci

Testo

2 šolje brašna

2jaja
1/2 kašičica soli
1 kašičica ulja
Puter



Punjenje

500 g mlevenog mesa
100 g rendanog kačkavalja
600 g spiralne paste
4 jaja skuvana tvrdo
Izbor povrća prema ukusu
1 konzerva paradajza, seckanog
3 ulupana jaja
50 g rendanog parmezana
ulje



Priprema

Pripremimo prvo testo.Umesimo prosejano brašno,jaja,so ulje i vodu. Ako je testo suvo, dodajemo po malo vode dok dobijemo glatko testo.
Na pobrašnjaloj radnoj površini mesimo testo oko 10 minuta i ostavimo da se odmori oko 5 minuta



Razvijamo testo oko 2 cm debljine i dovoljno da prekrije celu unutrašnjost posude u kojoj ćemo peći Timpano.Italijani imaju specijalan pleh za to.Ja ne i koristila sam metalnu činiju. Takodje testa mora biti i izvan činije, da bi smo kada ga napunimo, Timpano mogli dobro zatvoriti.


Sada obložimo činiju kao što je opisano gore i ostavimo sa strane
Pripremimo sos,tako što prvo izdinstamo luk,  pa dodamo mleveno meso, povrće i začine.



Skuvamo trikolore pastu sasvim al dente ,oko pola vremena koje nam je inače potrebno da se skuva.


Umutimo jaja i izrendamo parmezan i kačkavalj.


Sad  redjamo naš Timpano
Prvi sloj je pasta koju pospemo sirom i onda sos , pa tako sve do vrha posude.Poslednji sloj da bude pasta


Pažljivo nalijemo sve sa umućenim jajima, pa dobro! zatvorimo vrh Timpana sa testom.







. Zatvorimo vrh aluminijskom folijom

Pečemo u predgrejanoj rerni oko 1 i po sat na 175 stepeni Celzija. Ostavimo Timpano oko 30 minuta da se ohladi, pa ga pažljivo izvadimo iz pleha. ako se ne odvaja sve, malo pomognemo nožem



Služimo uz salatu.



понедељак, 26. октобар 2015.

Clafoutis sa jabukama i šljivom*Clafoutis with apple and plum


Ovaj lak francuski kolač, najčešće pravimo kad nam ostane testo od palačinki, malo još dodamo neke sastojke i voće i začas imamo lep lak kolač. Razlog ovoga puta je bio još i da pokušavam da potrošim voće i povrće, koje mi je ostalo od zimnice

  • Sastojci
  • 1 šolja mleka
  • 3 jaja
  • 1/2 šolje šećera
  • 1 kašičica vanila ekstrakta
  • 2 Kašike istopljenog putera
  • 1/2 šolje brašna
  • Voće po izboru (moj sa jabukama i šljivama)


1. Predgrejemo rernu na 170 stepeni Celzija. U činiji izmešamo sastojke i uspemo u vatrostalnu posudu..

2. Pospemo voćem i pečemo 30 do 45 minuta

субота, 24. октобар 2015.

Domaći njoki u paradajz sosu* Homemade gnocci in tomato sauce


Redovno pravim njoki i uopšte nije teško ali se prdržavajte se recepta, jer ako su sastojci nepravilni vaši njoki će biti ili previše tvrdi ili gnjecavi. Njoki se mogu praviti sa raznim sosovima,ili samo s dodatkom putera.Mogu kao ove uz salatu biti glavno jelo ili dodatak

Sastojci
5 celih krompira. srednje veličine
1 1/2 šolja brašna
2 žumaca
so po ukusu

Sos 
4 sveža oljuštena paradajza
3 kašike paradajz pirea
pola cnog luka,sitno seckanog
mali rukohvat sveže iseckanog peršuna
100 g naseckane šunke
so ,biber,oregano
50 g rendanog kačkavalja (za posipanje)








Priprema

Skuvamo kropmpir, neoljušten
Kada je skuvan oljuštimo ( Ja sam dodala 2 kumara,slatkog krompira, vi možete koristiti običan)


Krompir propasiramo ili kao što ja radim izrendamo
Dodamo, so i prosejano brašno i rukom sve zamesimo

Stavimo testo na plastičnu foliju, zamotamo i ostavimo u frižideru



U medjuvemenu pripremimo  sos

Izdinstamo luk, dodamo isečen ,oljušten svež paradajz ( najlakše se ljušti ako ga malo nožem zasečete na vrh, pa na kratko spustite u vodu koja vri.
Dodamo  paradajz pire, so , biber oregano i šunku.
Dolijemo 1/2  šolje vode




Izvadimo testo iz frižidera pa napravimo male okrugle pletenice
Svaku sečemo na dobro pobrašnjanoj radnoj povšini.Malo prtisnemo vrh viljuškom






Spustimo u vodu koja vri, kad isplivaju na površinu ,vadimo i stavljamo u sos. Ostavimo umešajuči njoki u sos, da se krčkaju 2 minuta.



Služimo uz salatu i pospemo rendanim kačkavaljem

Med od maslačka *Dandelion honey

Stiže proleće, a sa njim kao prvi stigne maslačak na naša polja. Cali se uvek reduje da ide u berbu,samo nije još savladala tehniku pa nabere i veliku dršku i travu oko cveta:) Ali  bitno je da se raduje 

Sastojci

  • 300- 400 žutih cvetova maslačka
  • 1kg šećera
  • limuna
  • kašičica limontus
Priprema




четвртак, 22. октобар 2015.

Kouign Amann



Moj prvi kouign amann sam jela na seljačkoj pijaci u Aucklandu..i iako je od tada prošlo već nekoliko godina, ja ga imam na listi da ga napravim , sećajući se divnog mekog hrskavog karamelastog testa u ustima,  uvek se nešto proguralo ispred.Sanjala sam o tome kako u Bretanji odakle potiče ovaj slatki hleb  jedem na nekoj sunčanoj terasi u prirodi, dok se lelulaju suncokreti. Ovaj post nije o poeziji ali i ovakava poslastica zaslužuje takve reči. Ne kaže se uzalud kad nešto pojedete, a bude vam preukusno:Istopio sam se

Pin i
Iako je relativno lako napraviti, nije ni približno lako kao npr.braunsi. Ali ako imate strpljenja kolač će vas nagraditi. Osim toga recept vam će se možda učiniti dugačak, zato što sam ga baš detaljno pisala.

U suštini kouign amann su slični kroasanima i lisnatom testu.Čitava umetnost je stvoriti , razvijanjem i dodavanjem putera opet i  ponovo što više slojeva lisnatog testa,Znači samo napred  strpljivo

Ostavite testu dovoljno vremena da naraste i hladite puter izmedju svakog dodavanja u testo. Naročito takav puter ima ključnu ulogu u uspešnom testu.
Možete ovo i rasporediti na nekoliko dana ako ne želite da na tome radite celo poslepodne
Napravite testo i ostavite do sledečeg dana u frižideru

Ao samo i posumnjate dok pravite testo da je puter zagrejan, vratite testo u frižider






P

Puter:Pospete malo brašna po njemu kad ga stavite na testo da vam se ne lepi za oklagiju
Zamotavanje testa: U toku pripreme zamotavate testo četiri puta. Gore sam već spomenula ako osetite da se puter zagreva , vratite testo u frižider da se ohladi, pa nastavite.
Mafinarnik ili mali okrugli plehčići
Plehčići su tradicionalni bolji, jer dobijete bolju koru odozdo ali ako kao ja i verujem većina nemate, onda koristite dobar starii mafinarnik .Dole sam još da možete i u većoj tepsiji praviti jedan veliki komad.
Sastojci 
1 šolja vode , na sobnoj temperaturi
2 kašičice aktivnog suvog kvasca
2 3/4 šolje brašna
1 kašičica soli
450 grama slanog putera 
1 1/2 šolja šećera 



Priprema

1. Umesimo testo:Pomešamo vodu i kvasac u činiji ispod miksera i ostavimo ga da nadodje.
Dodamo 2 1/2 šolje brašna, 1/4 sačuvamo za kasnije,Promešamo varjačom da se sastojci sjedine
2. Mesimo testo mikserom  sa priključkom za testo. Na niskoj brzini miksamo testo 3 do 4 minuta.Ako vam se testo još lepi za strane činije, dodajte po malo brašna dok bude sasvim sjedinjeno i glatko. Obrnuto ako vam je testo presuvo dodajte malo vode

3. Ostavimo testo da se udupla. Pokrijemo činiju i ostavimo na suvom toplom mestu.Obično oko 1 sat.

4. Hladimo testo
Kada se testo uduplalo stavimo ga u frižider, najmanje 30 minuta a moguće je i preko noci. Hladjenje testa je neophodno da bi se testo lakše razvijalo i da  se puter ne bi topio.
5. Priprema putera 
Kada je testo spremno, onda pripremamo puter.Omekšamo ga da bi se lakše spajao sa testom kad rolujemo. Sipamo brašno ne njega, da se ne bi lepio za testo previše.

Hladimo testo
Kada se testo uduplalo stavimo ga u frižider, najmanje 30 minuta a moguće je i preko noci. Hladjenje testa je neophodno da bi se testo lakše razvijalo i da  se puter ne bi topio.
5. Priprema putera 
Kada je testo spremno, onda pripremamo puter.Omekšamo ga da bi se lakše spajao sa testom kad rolujemo. Sipamo brašno ne njega, da se ne bi lepio za testo previše.


7.Razvijamo testo 
Na nabrašnjanoj radnoj površini razvijemo testo u pravougaonik  15 x 30 cm
8. Spajamo puter i testo
Izvadimo puter iz frižidera i stavimo ga na sredinu testa. Polovinom testa prekrijemo puter pa drugom polovinom zatvorimo.Ponovo rolamo pa preklopimo na tri dela.


9. Okrenemo testo dva puta s a svake strane rolamo, pa ostavimo u frižideru pola sata, ponovimo ceo proces rolanja kao gore još jednom. Ako vam u ovom delu puter beži iz testa pospite malo brašna.
Ako vam je u kuhinji jako toplo i puter poćne da se zagreva, najbolje je vratiti testo u frižider , na kratko
10.Otvorimo testo izrolamo opet u pravougaonik po gornjoj meri, pa sad 1/3 zatvorimo kao na koferti.
11. Ostavimo testo u frižideru 30 minuta. Premestimo ga na papir za pečenje pa u frižider.Ne duže jer će vam se puter mrviti kad budete ponovo rolali
12.Poslednji put izvadimo testo iz frižidera i stavimo na nabrašnanu radnu površinu. Rolamo nekoliko puta i pospemo šečerom. 3/4  šolje. Zaklopimo testo kao gore savijajuci ga kao za koferat



Sa ovim smo zavšili pripremu testa
13. stavimo testo na papir za pečenje,pokrijemo plastičnom folijom i ostavimo u frižideru 30 minuta
14. Pripremimo mafinarnik, koji smo dobro namastili
15. Izrolamo testo na radnoj površini koju smo prethodno posuli šečerom. Pospemo i testo sa malo šećera. ,  razvijemo testo  20 cm široko i 60 cm dugačko a oko 1 cm debljine



16.Sada pravimo.Rasečemo dve trake dužinom oko  10 cm širine a 60 cm dužine
Svaku traku   nasečemo u kvadrat oko 10 cm , dobijemo 12 kvadrata.



Dobro svaki kvadrat pritisnemo u mafinarnik. Svaki ugao na kvadratu savijamo ka centru.

17. Pokrijemo mafinarnik i ostavimo da stoji oko 30 minuta da se testo nadigne.


18. Predgrejemo rernu na 200°C. Predgrejemo oko 20 minuta. Žicu stavimo u sredinu rerne
19. Stavimo mafinarnik u rernu i odmah smanjimo temperaturu na 175 °C. Pečemo 40 minuta, i na pola vremena okrenemo mafinarnik. Vaše testo je pečeno kad jako porumeni i krajevi skoro izgledaju da su izgoreli
20. Predgrejemo rernu na 200°C. Predgrejemo oko 20 minuta. Žicu stavimo u sredinu rerne
19. Stavimo mafinarnik u rernu i odmah smanjimo temperaturu na 175 °C. Pečemo 40 minuta, i na pola vremena okrenemo mafinarnik. Vaše testo je pečeno kad jako porumeni i krajevi skoro izgledaju da su izgorel



21.Vaš kolač će biti najukusnji ako ga servirate kad je dovoljno ohladjen, da vas ne izgori kad zagrizete
  • Ako pravite jedan veći Kouign Amann
  • Čitav postupak je isti, samo što koristite veću okruglu tepsiju da ga pečete.
  • Varijacije na temu čime možete još puniti testo
  • Komadi čokolade, džem, voće.Takodje u šećer koji koristite možete dodati cimet 






// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer