Sastojci
1 šolja vode , na sobnoj temperaturi
2 kašičice aktivnog suvog kvasca
2 3/4 šolje brašna
1 kašičica soli
450 grama slanog putera
1 1/2 šolja šećera
Priprema
1. Umesimo testo:Pomešamo vodu i kvasac u činiji ispod miksera i ostavimo ga da nadodje.
Dodamo 2 1/2 šolje brašna, 1/4 sačuvamo za kasnije,Promešamo varjačom da se sastojci sjedine
2. Mesimo testo mikserom sa priključkom za testo. Na niskoj brzini miksamo testo 3 do 4 minuta.Ako vam se testo još lepi za strane činije, dodajte po malo brašna dok bude sasvim sjedinjeno i glatko. Obrnuto ako vam je testo presuvo dodajte malo vode
3. Ostavimo testo da se udupla. Pokrijemo činiju i ostavimo na suvom toplom mestu.Obično oko 1 sat.
4. Hladimo testo
Kada se testo uduplalo stavimo ga u frižider, najmanje 30 minuta a moguće je i preko noci. Hladjenje testa je neophodno da bi se testo lakše razvijalo i da se puter ne bi topio.
5. Priprema putera
Kada je testo spremno, onda pripremamo puter.Omekšamo ga da bi se lakše spajao sa testom kad rolujemo. Sipamo brašno ne njega, da se ne bi lepio za testo previše.
Hladimo testo
Kada se testo uduplalo stavimo ga u frižider, najmanje 30 minuta a moguće je i preko noci. Hladjenje testa je neophodno da bi se testo lakše razvijalo i da se puter ne bi topio.
5. Priprema putera
Kada je testo spremno, onda pripremamo puter.Omekšamo ga da bi se lakše spajao sa testom kad rolujemo. Sipamo brašno ne njega, da se ne bi lepio za testo previše.
7.Razvijamo testo
Na nabrašnjanoj radnoj površini razvijemo testo u pravougaonik 15 x 30 cm.
8. Spajamo puter i testo
Izvadimo puter iz frižidera i stavimo ga na sredinu testa. Polovinom testa prekrijemo puter pa drugom polovinom zatvorimo.Ponovo rolamo pa preklopimo na tri dela.
9. Okrenemo testo dva puta s a svake strane rolamo, pa ostavimo u frižideru pola sata, ponovimo ceo proces rolanja kao gore još jednom. Ako vam u ovom delu puter beži iz testa pospite malo brašna.
Ako vam je u kuhinji jako toplo i puter poćne da se zagreva, najbolje je vratiti testo u frižider , na kratko
10.Otvorimo testo izrolamo opet u pravougaonik po gornjoj meri, pa sad 1/3 zatvorimo kao na koferti.
11. Ostavimo testo u frižideru 30 minuta. Premestimo ga na papir za pečenje pa u frižider.Ne duže jer će vam se puter mrviti kad budete ponovo rolali
12.Poslednji put izvadimo testo iz frižidera i stavimo na nabrašnanu radnu površinu. Rolamo nekoliko puta i pospemo šečerom. 3/4 šolje. Zaklopimo testo kao gore savijajuci ga kao za koferat
Sa ovim smo zavšili pripremu testa
13. stavimo testo na papir za pečenje,pokrijemo plastičnom folijom i ostavimo u frižideru 30 minuta
14. Pripremimo mafinarnik, koji smo dobro namastili
15. Izrolamo testo na radnoj površini koju smo prethodno posuli šečerom. Pospemo i testo sa malo šećera. , razvijemo testo 20 cm široko i 60 cm dugačko a oko 1 cm debljine
16.Sada pravimo.Rasečemo dve trake dužinom oko 10 cm širine a 60 cm dužine
Svaku traku nasečemo u kvadrat oko 10 cm , dobijemo 12 kvadrata.
Dobro svaki kvadrat pritisnemo u mafinarnik. Svaki ugao na kvadratu savijamo ka centru.
17. Pokrijemo mafinarnik i ostavimo da stoji oko 30 minuta da se testo nadigne.
18. Predgrejemo rernu na 200°C. Predgrejemo oko 20 minuta. Žicu stavimo u sredinu rerne
19. Stavimo mafinarnik u rernu i odmah smanjimo temperaturu na 175 °C. Pečemo 40 minuta, i na pola vremena okrenemo mafinarnik. Vaše testo je pečeno kad jako porumeni i krajevi skoro izgledaju da su izgoreli
20. Predgrejemo rernu na 200°C. Predgrejemo oko 20 minuta. Žicu stavimo u sredinu rerne
19. Stavimo mafinarnik u rernu i odmah smanjimo temperaturu na 175 °C. Pečemo 40 minuta, i na pola vremena okrenemo mafinarnik. Vaše testo je pečeno kad jako porumeni i krajevi skoro izgledaju da su izgorel
21.Vaš kolač će biti najukusnji ako ga servirate kad je dovoljno ohladjen, da vas ne izgori kad zagrizete
- Ako pravite jedan veći Kouign Amann
- Čitav postupak je isti, samo što koristite veću okruglu tepsiju da ga pečete.
- Varijacije na temu čime možete još puniti testo
- Komadi čokolade, džem, voće.Takodje u šećer koji koristite možete dodati cimet