четвртак, 22. октобар 2015.

Kouign Amann



Moj prvi kouign amann sam jela na seljačkoj pijaci u Aucklandu..i iako je od tada prošlo već nekoliko godina, ja ga imam na listi da ga napravim , sećajući se divnog mekog hrskavog karamelastog testa u ustima,  uvek se nešto proguralo ispred.Sanjala sam o tome kako u Bretanji odakle potiče ovaj slatki hleb  jedem na nekoj sunčanoj terasi u prirodi, dok se lelulaju suncokreti. Ovaj post nije o poeziji ali i ovakava poslastica zaslužuje takve reči. Ne kaže se uzalud kad nešto pojedete, a bude vam preukusno:Istopio sam se

Pin i
Iako je relativno lako napraviti, nije ni približno lako kao npr.braunsi. Ali ako imate strpljenja kolač će vas nagraditi. Osim toga recept vam će se možda učiniti dugačak, zato što sam ga baš detaljno pisala.

U suštini kouign amann su slični kroasanima i lisnatom testu.Čitava umetnost je stvoriti , razvijanjem i dodavanjem putera opet i  ponovo što više slojeva lisnatog testa,Znači samo napred  strpljivo

Ostavite testu dovoljno vremena da naraste i hladite puter izmedju svakog dodavanja u testo. Naročito takav puter ima ključnu ulogu u uspešnom testu.
Možete ovo i rasporediti na nekoliko dana ako ne želite da na tome radite celo poslepodne
Napravite testo i ostavite do sledečeg dana u frižideru

Ao samo i posumnjate dok pravite testo da je puter zagrejan, vratite testo u frižider






P

Puter:Pospete malo brašna po njemu kad ga stavite na testo da vam se ne lepi za oklagiju
Zamotavanje testa: U toku pripreme zamotavate testo četiri puta. Gore sam već spomenula ako osetite da se puter zagreva , vratite testo u frižider da se ohladi, pa nastavite.
Mafinarnik ili mali okrugli plehčići
Plehčići su tradicionalni bolji, jer dobijete bolju koru odozdo ali ako kao ja i verujem većina nemate, onda koristite dobar starii mafinarnik .Dole sam još da možete i u većoj tepsiji praviti jedan veliki komad.
Sastojci 
1 šolja vode , na sobnoj temperaturi
2 kašičice aktivnog suvog kvasca
2 3/4 šolje brašna
1 kašičica soli
450 grama slanog putera 
1 1/2 šolja šećera 



Priprema

1. Umesimo testo:Pomešamo vodu i kvasac u činiji ispod miksera i ostavimo ga da nadodje.
Dodamo 2 1/2 šolje brašna, 1/4 sačuvamo za kasnije,Promešamo varjačom da se sastojci sjedine
2. Mesimo testo mikserom  sa priključkom za testo. Na niskoj brzini miksamo testo 3 do 4 minuta.Ako vam se testo još lepi za strane činije, dodajte po malo brašna dok bude sasvim sjedinjeno i glatko. Obrnuto ako vam je testo presuvo dodajte malo vode

3. Ostavimo testo da se udupla. Pokrijemo činiju i ostavimo na suvom toplom mestu.Obično oko 1 sat.

4. Hladimo testo
Kada se testo uduplalo stavimo ga u frižider, najmanje 30 minuta a moguće je i preko noci. Hladjenje testa je neophodno da bi se testo lakše razvijalo i da  se puter ne bi topio.
5. Priprema putera 
Kada je testo spremno, onda pripremamo puter.Omekšamo ga da bi se lakše spajao sa testom kad rolujemo. Sipamo brašno ne njega, da se ne bi lepio za testo previše.

Hladimo testo
Kada se testo uduplalo stavimo ga u frižider, najmanje 30 minuta a moguće je i preko noci. Hladjenje testa je neophodno da bi se testo lakše razvijalo i da  se puter ne bi topio.
5. Priprema putera 
Kada je testo spremno, onda pripremamo puter.Omekšamo ga da bi se lakše spajao sa testom kad rolujemo. Sipamo brašno ne njega, da se ne bi lepio za testo previše.


7.Razvijamo testo 
Na nabrašnjanoj radnoj površini razvijemo testo u pravougaonik  15 x 30 cm
8. Spajamo puter i testo
Izvadimo puter iz frižidera i stavimo ga na sredinu testa. Polovinom testa prekrijemo puter pa drugom polovinom zatvorimo.Ponovo rolamo pa preklopimo na tri dela.


9. Okrenemo testo dva puta s a svake strane rolamo, pa ostavimo u frižideru pola sata, ponovimo ceo proces rolanja kao gore još jednom. Ako vam u ovom delu puter beži iz testa pospite malo brašna.
Ako vam je u kuhinji jako toplo i puter poćne da se zagreva, najbolje je vratiti testo u frižider , na kratko
10.Otvorimo testo izrolamo opet u pravougaonik po gornjoj meri, pa sad 1/3 zatvorimo kao na koferti.
11. Ostavimo testo u frižideru 30 minuta. Premestimo ga na papir za pečenje pa u frižider.Ne duže jer će vam se puter mrviti kad budete ponovo rolali
12.Poslednji put izvadimo testo iz frižidera i stavimo na nabrašnanu radnu površinu. Rolamo nekoliko puta i pospemo šečerom. 3/4  šolje. Zaklopimo testo kao gore savijajuci ga kao za koferat



Sa ovim smo zavšili pripremu testa
13. stavimo testo na papir za pečenje,pokrijemo plastičnom folijom i ostavimo u frižideru 30 minuta
14. Pripremimo mafinarnik, koji smo dobro namastili
15. Izrolamo testo na radnoj površini koju smo prethodno posuli šečerom. Pospemo i testo sa malo šećera. ,  razvijemo testo  20 cm široko i 60 cm dugačko a oko 1 cm debljine



16.Sada pravimo.Rasečemo dve trake dužinom oko  10 cm širine a 60 cm dužine
Svaku traku   nasečemo u kvadrat oko 10 cm , dobijemo 12 kvadrata.



Dobro svaki kvadrat pritisnemo u mafinarnik. Svaki ugao na kvadratu savijamo ka centru.

17. Pokrijemo mafinarnik i ostavimo da stoji oko 30 minuta da se testo nadigne.


18. Predgrejemo rernu na 200°C. Predgrejemo oko 20 minuta. Žicu stavimo u sredinu rerne
19. Stavimo mafinarnik u rernu i odmah smanjimo temperaturu na 175 °C. Pečemo 40 minuta, i na pola vremena okrenemo mafinarnik. Vaše testo je pečeno kad jako porumeni i krajevi skoro izgledaju da su izgoreli
20. Predgrejemo rernu na 200°C. Predgrejemo oko 20 minuta. Žicu stavimo u sredinu rerne
19. Stavimo mafinarnik u rernu i odmah smanjimo temperaturu na 175 °C. Pečemo 40 minuta, i na pola vremena okrenemo mafinarnik. Vaše testo je pečeno kad jako porumeni i krajevi skoro izgledaju da su izgorel



21.Vaš kolač će biti najukusnji ako ga servirate kad je dovoljno ohladjen, da vas ne izgori kad zagrizete
  • Ako pravite jedan veći Kouign Amann
  • Čitav postupak je isti, samo što koristite veću okruglu tepsiju da ga pečete.
  • Varijacije na temu čime možete još puniti testo
  • Komadi čokolade, džem, voće.Takodje u šećer koji koristite možete dodati cimet 






Постави коментар
// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer