уторак, 27. октобар 2015.

Timpano

Tradicionalno ova kula puna divnih sastojaka se priprema u Italiji u specijalnim prilikama.Nama je tako ukusna, mi je spremamo kad se uželimo. Probajte i vi pa ćete videti zašto. Nije samo ukusna nego fantastično izgleda u sredidni stola.Uvek ima nešto magično kad Timpano izleti iz pleha i kad je uspeo i kad ga za prvu krišku zasečete.

Sastojci

Testo

2 šolje brašna

2jaja
1/2 kašičica soli
1 kašičica ulja
Puter



Punjenje

500 g mlevenog mesa
100 g rendanog kačkavalja
600 g spiralne paste
4 jaja skuvana tvrdo
Izbor povrća prema ukusu
1 konzerva paradajza, seckanog
3 ulupana jaja
50 g rendanog parmezana
ulje



Priprema

Pripremimo prvo testo.Umesimo prosejano brašno,jaja,so ulje i vodu. Ako je testo suvo, dodajemo po malo vode dok dobijemo glatko testo.
Na pobrašnjaloj radnoj površini mesimo testo oko 10 minuta i ostavimo da se odmori oko 5 minuta



Razvijamo testo oko 2 cm debljine i dovoljno da prekrije celu unutrašnjost posude u kojoj ćemo peći Timpano.Italijani imaju specijalan pleh za to.Ja ne i koristila sam metalnu činiju. Takodje testa mora biti i izvan činije, da bi smo kada ga napunimo, Timpano mogli dobro zatvoriti.


Sada obložimo činiju kao što je opisano gore i ostavimo sa strane
Pripremimo sos,tako što prvo izdinstamo luk,  pa dodamo mleveno meso, povrće i začine.



Skuvamo trikolore pastu sasvim al dente ,oko pola vremena koje nam je inače potrebno da se skuva.


Umutimo jaja i izrendamo parmezan i kačkavalj.


Sad  redjamo naš Timpano
Prvi sloj je pasta koju pospemo sirom i onda sos , pa tako sve do vrha posude.Poslednji sloj da bude pasta


Pažljivo nalijemo sve sa umućenim jajima, pa dobro! zatvorimo vrh Timpana sa testom.







. Zatvorimo vrh aluminijskom folijom

Pečemo u predgrejanoj rerni oko 1 i po sat na 175 stepeni Celzija. Ostavimo Timpano oko 30 minuta da se ohladi, pa ga pažljivo izvadimo iz pleha. ako se ne odvaja sve, malo pomognemo nožem



Služimo uz salatu.



Постави коментар
// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer