Translate

Dzoli volinet.kuvar

Sugar and spice and all things without price

уторак, 29. септембар 2015.

Da li je isto, soda bikarbona i prašak za pecivo



Više vas je tvrdilo da jeste. Ali verovatno iskusne u pečenju kolača, znaju da nije.
Ja nisam iskusna ali znam, pa ipak me je interesovalo koja je razlika.
I evo da podelim sa vama.

Da počnemo sa sodom bikarbonom, Da se podsetimo školskih dana i eksperimenta u hemiji, kad pomešamo sodu bikarbonu i sirće dobijemo erupciju mehurića. Znači kad pomešamo sodu bikarbonu i neku vrstu kiseline dobijamo hemijsku reakciju. Proiuzvod ove reakcije je karbon dioksid.
Istu reakciju dobijamo u kolačima, hlebu. Kada se u receptu traži dodavanje sode bikarbone, obično recept zhteva i neki kiseo sastojak, jogurt,braon šećer, mlaćenicu, sok od limuna,sirće, melasu, sos od jabuke.Da pojednostavimo ovo izaziva rekaciju kao što sam gore napisala i pomaže vašem testu da naraste..
Ja obično korstim 1/4 kašičice sode bikarbone na jednu šolju brašna

Šta je prašak za pecivo?

Prašak za pecivo sadrži sodu bikarbonu,,krem tartar i ponekad gustin. Prašak za pecivo ima duplo dejstvo, prvi put kad dodate tečne sastojke u testo i drugi put  kad pečete testo.
Ja obično korstim pravilo 1 kašičica praška za pecivo na 1 šolju bašna.
Toliko od mene ..ako sam vas zbunila i ja sam prvo bila, dok nisam isprobala..sa i bez kombinacije sode  bikarbone i praška za pecivo

2 коментара:

KuvaricaGR је рекао...

http://www.ricardocuisine.com/video/food-chemistry/141-the-difference-between-baking-powder-and-baking-soda
Ja sam pratila ovaj video, pokaze razliku i kaze da ne smemo koristiti zajesno i da ne smemo koristiti jednoumesto drugoga.

Gaga је рекао...

Znam da postoji razlika (mada hemijski nisam gledala i tumačila), pa je u svakom slučaju korisno sve što si napisala... ♥

// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer