петак, 24. јул 2015.

Limun i limeta tart _ Lemon and lime tart



Za mene lično nema ničeg lepšeg od kremasto kiselkastog tarta kao što je ovaj. Prosto se topi u ustima i ukus vam ostaje na nepcima izvesno vreme. Jedini mu je nedostatak ako ga pravite za goste ne ostane ništa od njega


Sastojci za tart

500 g brašna
175 g šećera u prahu
250 g putera u kockama
rendana kora 1 limuna
2 jaja
1 kašičica vanile


Fil

9 jaja
400 g  šećera
3 limuna, 2 limete (sok od svih i rendana korica od 1 limete i 1 limuna)
250 ml pavlake







Priprema testa

Predgrejemo rernu na 180 stepeni Celzija. Prosejemo brašno i šečer i rukom umešamo puter
 Uspemo vanilu i i rendanu koricu limuna
Dodamo umućena jaja i rukom dobro umesimo.

Stavimo na plastičnu foliju, zamotamo i ostavimo u frižideru 30 minuta




Izvadimo testo i na dobro pobrašnatoj radnoj površini razvu;emo tanko (oko 2 cm ) da prekrije okruglu tepsiju sa dnom koje se vadi.
Prebacimo testo na tepsiju i odsečemo višak testa
stavimo na testo kuhinjski papir i uspemo pirinač ili suvi pasulj ili slično na papir



Stavimo da se slepo peče 10 minuta, Izvadimo iz rerne i odstranimo papir za pečenje i pirinač
Vratimo u rernu i pečemo još 10 minuta dok testo lepo porumeni

U medjuvremenu pravimo

FIL
Ulupamo jaja sa šećerom i rendanom koricom limuna i limete
Uspemo iscedjen sok od limuna i sve dobro promešamo



Smanjimo temperaturu rerne na 120  stepeni Celzija ,.U gotovu slepo ispečenu koru pašljivo uspemo fil i vratimo u rernu.

Zavisno od vašeg šporeta kolač če biti gotov za 30 minuta .Mom je trebalo oko 40 minuta.

 Na vruć kolač prosejemo šećer u prahu i stavimo nekoliko minuta ispod grila.




Постави коментар
// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer