Za mene lično nema ničeg lepšeg od kremasto kiselkastog tarta kao što je ovaj. Prosto se topi u ustima i ukus vam ostaje na nepcima izvesno vreme. Jedini mu je nedostatak ako ga pravite za goste ne ostane ništa od njega
Sastojci za tart
500 g brašna
175 g šećera u prahu
250 g putera u kockama
rendana kora 1 limuna
2 jaja
1 kašičica vanile
Fil
9 jaja
400 g šećera
3 limuna, 2 limete (sok od svih i rendana korica od 1 limete i 1 limuna)
250 ml pavlake
Priprema testa
Predgrejemo rernu na 180 stepeni Celzija. Prosejemo brašno i šečer i rukom umešamo puter
Uspemo vanilu i i rendanu koricu limuna
Dodamo umućena jaja i rukom dobro umesimo.
Stavimo na plastičnu foliju, zamotamo i ostavimo u frižideru 30 minuta
Izvadimo testo i na dobro pobrašnatoj radnoj površini razvu;emo tanko (oko 2 cm ) da prekrije okruglu tepsiju sa dnom koje se vadi.
Prebacimo testo na tepsiju i odsečemo višak testa
stavimo na testo kuhinjski papir i uspemo pirinač ili suvi pasulj ili slično na papir
Stavimo da se slepo peče 10 minuta, Izvadimo iz rerne i odstranimo papir za pečenje i pirinač
Vratimo u rernu i pečemo još 10 minuta dok testo lepo porumeni
U medjuvremenu pravimo
FIL
Ulupamo jaja sa šećerom i rendanom koricom limuna i limete
Uspemo iscedjen sok od limuna i sve dobro promešamo
Smanjimo temperaturu rerne na 120 stepeni Celzija ,.U gotovu slepo ispečenu koru pašljivo uspemo fil i vratimo u rernu.
Zavisno od vašeg šporeta kolač če biti gotov za 30 minuta .Mom je trebalo oko 40 minuta.
Na vruć kolač prosejemo šećer u prahu i stavimo nekoliko minuta ispod grila.
Нема коментара:
Постави коментар