уторак, 26. мај 2015.

Torta Čokolada , maslinovo ulje, pomorandža* Olive oil, chocolate, orange Cake





Sasvim slučajno sam čitajući neke novine naišla na jednu mladu kuvaricu koja apsolutno sve radi sa maslinovim uljem.Ovaj i još nekoliko recepta mi se posebno svidelo. Kolač  je sočan i lepršast. Svak put kad dodajete neki sastojak pažljivo ga umešajte.

 Sastojci

3 pomorandže, srednje veličine
260 g brašna od badema
6 jaja srednje veličine
400 g braon šećera
6 Kašika xtra devičanskog maslinovog ulja
260 g brašna
1 Kašika praška za pecivo
1 1 /2 kašičica sode bikarbone
i dobar naprstak soli

Za fil

150 g tamne čokolade za kuvanje
115 g putera
150 grama Muskovado (smedjeg) šećera
200 ml pavlake
veči naprstak soli




Priprema
Predgrejemo rernu na 180 stepeni Celzija. Namastimo okrugao pleh,
26 cm

Oprane pomorandže stavimo u šerpu sa vodom. Prvo pustimo vodu da provri, onda smanjimo temperaturu i krčkamo oko sat vremena
 Kad se malo ohlade, rasečemo i izvadimo koštice, U blenderu ih sameljemo.




U velikoj činiji umutimo jaja i šećer.Polako dodajemo maslinovo ulje, dodamo bademovo i obično brašno, pažljivo mešajuči. Uspemo so, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. Promešamo.
Sada dodamo i samlevene pomorandže koje umešamo u testo.





Sipamo  pripremljen pleh i pečemo 20 do 25 minuta.




Dok se kolač peče prpremimo fil

Razlomimo čokoladu, isečemo puter na kocke,  .Stavimo činiju na šerpu sa vodom tako da dno ne dodiruje vodu.Pustimo da voda kuva. Kad se čokolada i puter istope, sklonimo sa šporeta
U šerpu sipamo šeće i pavlaku i kad provri smanjimoi kuvamo oko pet minuta. Skinemo sa šporeta i uspemo čokoladnu smesu. Promešamo. Ostavimo da se hladi za koje vreme povremeno mešamo da se ne bi sčvrslo.



Ispečen kolač izvadimo i rasečemo na 2 dela. Filujemo svaki deo i na kraju vrh torte. Na kraju  pospemo krupnom solju.




Постави коментар
// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer