среда, 01. април 2015.

Tart Tatan sa dunjom * Quince Tart Tatin








Prvi put ove godine rodilo drve dunje.Cali pita :Kakve su to kruške.Kad postavih slie na jednom baštovanskom sajtu , moja prijateljica koja ima ogromnu riznicu znanja u baštovanstvu ali i kulinarstvu mi kae da nisam posadila dunju nego dunjca.Eto šta je žensko!
Kako god dunjac je završio u ovom lepom kolaču


Sastojci

1 šolja brašna (140 g) plus 4 kašike
2 Kašike (10 g) šećera
1/4 kašičice soli
6 kašika ( 85g) neslanog putera
3 Kašike vrlo hladne  vode
1 Jaje ( za premazivanje testa)

Poširanje dunje
2 Dunjca ili dunje
3  šolje vode
1/2 šolje šećera
1/2  šolje meda
 1 Limun (presečen na pola),  neprskan
1 štapić vanile presečen.*







Prvo od svih sastojaka napravimo testo.
Zamotamo u plastičnu foliju i ostavim u frižideru oko 30 minuta

Za to vreme poširamo dunju, tako što prvo od sastojaka gore spomenutih ukuvamo malo sirup , a zatim spustimo očiščene i na komade isečene dunjce .Na niksoj tmperaturi poširamo do oko sat vremena, zavisno od zrelosti voća.
Kada smo to zavrčili dunjac izvadimo iz sirupa.  Oko 200 ml sirupa u kome smo poširali dunjac, sipamo u posudu u kojoj ćemo praviti Tart. Naredjamo dodbro stisnute jedne uz drugu komade voća na dno.





Zatim testo razvijemo do jedno 2 cm debljine, a tolio da je malo veće od otvora suda u kome pečemo.
Sada sud i dunjce prekrijemo testom i ivice pritisnemo blago.
Premažemo ulupanim jajetom




Predgrejemo rernu na 190 stepeni Celzijai stavimo šicu pri dnu rerne.

Pečemo oko 45 minuta.



Seviramo uz pavlaku ali i bez je vrlo ukusno.




* Ja kad koristim štapić vanile, kad je sve gotovo upotrebim ga opet. Ovoga puta je otišao u kompot dunjca , koji smo takodje pravili





Постави коментар
// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer