субота, 04. април 2015.

Domaći sir *Homemade cheese


Ja često pravim sir, jogurt i slične jestivosti od kozjeg sira, jel imamo jednu kozu.
Postavljala sam več recept ovde  Kada od komšija dobijem kravlje mleko onda pravimo ovakav sir. Ovome je dodat mladi luk i maslinovo ulje.

Postupak je više nego jednostavan

Potrebno je 
2 l mleka , najbolje nepasterizovanog
Nekoliko kapi Reneta (ili šta već koristite kao sirište). Renet je proizvod koji mi ovde imamo. Znam da neko koristi i limun ili sirće ali meni je najuspešnije ovako
Malo soli prema ukusu

Skuvamo mleko i ostavimo da stoji do jutra. Ovo nije potrebno, jer se u vruće mleko može odmah dodati renet ali mi volimo kajmak!




Ujutru skinemo kajmak , ponovo zagrejemo mleko i dodamo renet, pa ostavimo da stoji  jos jedan dan
Kada se u mleku počnu odvajati surutka i grudvice sira, sipamo u muslinsku krpu i stavimo da se ocedi.
Ja ga većinom obesim na slavinu.





Kada surutka prestaje da se cedi , stavimo u neki sud i pritisnemo težim predmetom. Ja sam ovde koristila avan


Za šta , osim da ga jedete, možete zamisliti sami. Ja sam ga ovoga puta začinila mladim lukom i maslinovim uljem, a vi dodajte šta volite.






Surutku inače takodje sačuvam. Koristim ka dpravim hleb ili peciva , a dajem i kerovima jer dobiju lepu sjajnu dlaku od nje.

Постави коментар
// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer