среда, 08. април 2015.

Daal od leblebija





Jedno od svakodnevnih Indijskih jela , koje i sami uz vrlo malo truda možete spremiti

Sastojci

2 šolje leblebija
1 1/2 kašičica soli
1 1/2 glavice crnog luka, isecanog
10 čena belog luka, iseckanog
3 Kašike putera
1 komad dobro izrendanog djumbira, veličine palca
2 sveža oljuštena paradajza
1 mladi iseckan luk
200 g paradajz pire
2 mala krompira, isečena na kocke
1 Kašika aleve paprike
2 Kašike Garam Masala
1 kašičica kurkume



Priprema

Operemo leblebije.
Stavimo u posoljenu vodu, jedan deo leblebije, 2 dela voda.Ostavimo da odstoje preko noći

Sutradan u vodi u kojoj su stajale, dolijemo još malo vode i kuvamo. Kada provri , smanjimo na srednju temperaturu i poklopimo. Sidamo penu ako je ima. Potrebno je 2 do 3 sata, dok leblebije ne omekšaju.



Kada su kuvane, skinemo sa šporeta

U većoj šerpi dinstamo luk i beli luk. Zatim dodamo izrendan djumbir.Dinstamo dalje dok se smesa ne počne lepiti za dno i vidimo braon komadiće luka i djumbira.

Neko sada ovo stavi u procesor ali ja više volim da ostane ovako. Dodamo paradajz.

Dodamo iseckan mladi luk. Sve ovo na srednjoj temperaturi. Kada mešavina počne da krčka , dodamo paradajz pire.

Dobro sve promešamo da se ništa više ne lepi za dno. Dodamo iseckan krompir.
Smanjimo temperaturu i uspemo leblebije. Samo leblebije, vodu sačuvamo za kasnije



Mešamo oko 2 minuta i dodamo začin  Garam Masala
Uspemo sada vodu u kojoj smo kuvali leblebije i dodamo malo vode ako je previše gusto, oko jednu šolju.

Dodamo kurkumu. Pustimo da sve provri, pa smanjimo temperaturu. Kada je krompir uvan,Daal je goov.

Obično se servira uz Chapata i Naan hleb.
Za one koji ne mogu pronaći Garam Masala začin , kako ga napraviti naći ćete ovde

.







Постави коментар
// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer