субота, 07. фебруар 2015.

Vreme je za pizza



 


Ne znam zašto dosta ljudi misli da je teško napraviti testo za pizzu.Kad je zaista vrlo lako , a gotova pizza , sa svim kondimentima na vrhu koji su vaš favoritije toliko puta i bolja i jeftinija od one koju kupite. Sastojci za svako pizza testo je isto a ipak rezultat za svaku je različit.

Ovo ima više razloga
Vrsta brašna
Kvalitet kvasca
Koliko je predgrejena rerna
Dužina mešenja test itd.

Sastojci

  • 2  i 1/4 kašičice kvasca
  • 1 i  1/3 šolje (320ml)  tople vode
  • 3  1/2 šolje (440g) durum brašna ili ako nemate može i obično.
  • 2 Kašike (30ml) maslinovog ulja
  • 3/4 kašičice soli
  • 1 Kašika (13g) šećera

Priprema

  1. U velikoj činiji sipajte toplu vodu i kvasac. Promešajte i ostavite da stoji dok se ne zapenuša, oko 5 minuta.
  2. Dodajte brašno,maslinovo ulje,so i šećer.  Promešate još nekoliko minuta., 
  3. Kad su svi sastojci dobro promešani, mesite testo oko 7 minuta. Posle mešenja vaše testo treba da bude meko i elastično.Pritisnite ga prstom, ako se udubljenje vrati , vaše testo je spremno da naraste.
  4. Uobličite testo u loptu. Nauljajte veliku činiju ,pa onda i testo sa obe strane.Stavite u činiju i zatvorite sa plastičnom folijom. Sada ga ostavimo na toplom mestu da se udupla. Za toplo mesto ja većinom predgrejem rernu na oko 100 stepeni Celzija.Onda ugasim, stavim testo i ostavim vrata rerne malo otvorena,tj zaglavim varjačom. Posle oko 30 minuta , zatvorim rernu i ostavim testo da naraste. Meni treba oko 1 sat i 20 minuta
  5. Sada izvadimo testo i dobro ga lupimo da mu isteramo vazduh.
  6. Podelite testo na dva dela. Svaku loptu testa stavite u posebnu činiju, prekrite plastičnom folijom i ostavite da miruje oko 15 minuta.


Filujemo
  1. Predgrejte  reprripremite nauljane i nabrašnan etepsije u kojima ćete ih peći. Ja sam koristila jednu okruglu i jednu ravnurnu na 230 stepeni Celzija. Najmanje 30 minuta. 
  2. Pripremite sve za fil.Mi smo pravili dve pice, jednu Havaji , sir ,šunka,anans i mocarela,paradajz sos i jednu Svaštaru od povrća, Kao prvi premaz smo koristili gustu kiselu pavlaku, pa onda redjali sve što smo imali od ostaaka povrča u frižideru, pola patlidžana,paprika,luk., tikvica nekoliko krompira , pesto od bosiljka i pesto od suvog paradajza,nekoliko malih čeri paradajza,malo chorizo kobasice i mocarelu.

  1.  Izravnamo testo. Ja ga još malo premažem maslinvim uljem i prstima malo svuda pritisnem da se ne digne ,dok se peče. I redjamo. Ostavimo sve da miruje oko 15 minuta


  2. Pečemo oko 15 minuta. Prijatno



Постави коментар
// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer