четвртак, 26. фебруар 2015.

Torta,brauni,parfe od kikiriki putera, puter krem, čoko ganaš (Peanut butter parfait)



Dekadentan kolač, koji imajući u vidu koliko slojeva ima , uopšte nema toliko sastojaka. I zaista se pravi u slojevima.Probajte ga sigurno, ovo je eksplozija ukusa!


Sastojci

Brauni

60 grama tamne čokolade (70% kakaoa)
60 grama putera
1 jaje
75 grama sitnog belog šećera
20 g Kakaoa
20 g brašna

Kikiriki puter Parfe

100 g belog sitnog šećera
20 ml vode
5 Žumanaca
400  ml pavlake
150 g kikiriki putera

Butterscotch

75 g mekog tamnog šećera
100 ml pavlake
75 g putera

Čoko Ganaš

75 ml pavlake
50g tamne čokolade (70% kakaoa)



Priprema


Brauni od čokolade. Tako počnemo jer to nam je donja kora.
Predgrejemo rernu na 180  stepeni Celzija
U šerpu stavimo malo vode i onda je poklopimo činijom , u koju smo stavili čokoladu i puter.



Pustimo vodu, (koja ne treba da dodiruje dno činije) da provri i para će rastopiti puter i čokoladu.Vi varjačom sjedinite


Mutimo jaja i šečer dok dobiju svetlu žutu boju , dodamo kakao i brašno.Kad se sve sjedinilo,uspemo lagano rastopljenu  čokoladu i pažljivo izmešamo.



Sipamo u plići pleh ,koji smo obložili  papirom za pečenje.

Pečemo oko 8 minuta



Izvadite iz rerne i ostavite vrlo malo da se ohladi.Posuda u kojoj ćete oblikovati ovaj kolač, može biti okrugla sa dnom koje se vadi ili ako imate četvrtastu..vaš izbor. U svakom slućaju na pečeni,  još vruć braoni pritisnemo vrh pleha u kojem ćemo slagati kolač. Na dno tepsije stavimo papir za pečenje i stavimo isečen brauni na to.



Parfe od kikiriki putera


Kombinujemo vodu i šečer u malom loncu,stavimo na jaku temperaturu , da se šećer rastvori i dobijemo sirup.Ako imate termometar , sirup je gotov kad dostigne118 stepeni Celzia. Ako nemate, onda  kao ja odokativno kad počne da se zgusne, gotov je
Sklonimo sa šporeta i ostavimo da se malo prohladi.



U medjvremenu pripremimo masu sa kikiriki puterom
Prvo ulupamo žumanca da budu svetlo žuta. Zatim polako usipamo šećerni sirup i mutimo brzo dok se masa ne zgusne.




U drugoj činiji miksamo pavlaku do momenta ,kada počne da se ugusti. Onda dodamo kikiriki puter i miksamo smesu,  dok pavlaka nije polugusta.



U sve to usipamo mešavinu jaja i pažljivo sjedinimo.



Sipamo na brauni i ostavimo u friz preko noći



Da dodam još , da sam koristila kikiriki puter sa komadićima kikirikija u njemu



Karamel puter.

Ovo na engleskom zovemo butterscotch.Kao često nisam našla dobar prevod , ako neko zna, javite mi.

Meni je ukus najsličniji karamelu, osim što ovde dodajemo krem i puter.

Stavimo braon šećer sa malo vode u lonče. Pustimo da se šećer istopi .Dodamo pavlaku i mešamo dok se sve glatko sjedini.



Sklonimo sa šporeta  i dodajemo pomalo putera mešajući dok sav puter potrošimo.



Karamel puter.

Ovo na engleskom zovemo butterscotch.Kao često nisam našla dobar prevod , ako neko zna, javite mi.

Meni je ukus najsličniji karamelu, osim što ovde dodajemo krem i puter.

Stavimo braon šećer sa malo vode u lonče. Pustimo da se šećer istopi .Dodamo pavlaku i mešamo dok se sve glatko sjedini.

Sipamo pađčjivo na kolaš i ostavimo u friz oko dva sata

Čokoladni ganaš

Sipamo pavlaku u lonče i pustimo da provri.Sklonimo sa vatre i dodamo čokoladu.Mešamo dok se čokolada potpuno istopila i sjedinila sa pavlakom.


Pustimo da se sasvim ohladi i pažljivo sipamo preko torte.



Ostavimo u friz oko 30 minuta.

Idealno bi bilo da imate onaj aparat sa kojim možete mlazom vatre malo zagrejati strane pleha, što će vam omogućiti da tortu lakše izvadite.

Ako kao ja nemate, onda nadjite posudu u koju možete staviti tortu sa tepsijom.Napunite je do 2/3 do vrha pleha vrućom vodom i stavite na kratko tepsiju u nju
Sada skinete pažljivo gornji deo i servirate



Ova torta je za 6 osoba.Ako pravite veću uduplajte sastojke

Znam ima posla oko nje ali se verujte mi isplati i kako se radi dva dana..i nije ništa strašno








Постави коментар
// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer