Translate

Dzoli volinet.kuvar

Sugar and spice and all things without price

четвртак, 24. јул 2014.

Tatina Torta -dads Cake



Tati je bio rodjendan.Znači  torta  od mnogo čokolade.Moj tata je napunio 83 godine zato na ovoj torti nema svećica.Jedna komšinica se dosetila pa stavila jednu svećicu na tortu koju je donela.



Sastojci

Za  kore

5 jaja
180 g šećera
35 g gustina
110 g brašna
35 g kakao
40 g istopljenog putera

Predgrejemo rernu na 180 stepeni Celzija
Umtimo šećer i jaja. iznad šerpe u kojoj vri vod.Da dno činije ne dodiruje vodu.Mutimo 2 minuta.Ovo će istopiti šećer i kore ce biti vazdušaste.



Zatim sa mikserom mutimo još oko 12 minuta, dok dobijemo lepu svetlu masu


U  medjuvremenu  razmutimo kakao u 1/3 šolje  vode.



Prosejemo brašno i gustin.Onda dodamo puter

Kada su jaja izmiksana pažljivo uspemo brašno i rukom umešamo .


Sipamo testo u okrugli pleh,koji smo namastili i dno prekrili kuhinjskim papirom.Pečemo 20 do 30 minuta.



Sada u šerpicu stavimo 1/3 šolje džema od maline sa malo vde i na laganoj vatri mešamo dok se sjedini.
Ako samo dorasli jedu tortu slobodno džemu dodajte i rum!




U tiganj sipamo oko 100 grama seckanih badema i propržimo ih dok ne porumene.Ovo će nam služiti za spoljnu dekoraciju torte.



Ganaš

750 g tamne čokolade
500 ml slatke pavlake

Pavlaku zagrejemo  u mikrotalasnoj oko 2 minuta
Zatim u nju stavimo komade čokolade i mešamo dok se potpuno ne rastopi.Ja ponekad dodam imalo putera onda baš ima fin sjaj.



Ganaš većinom napravim nekoliko sati ranije d abi se na vreme stvrdnuo.Ostavim u frižideru,ako se desi da se previše stvrdne, ostavim ga malo u včiniji sa vrućom vodom.


Sastavljamo tortu

Gotovu koru prevrnemo da dno bude vrh torte ,jer je ravnije
Koru presečemo u 3 ravna koluta.




Svaki kolut namažemo prvo džemom a zatim ganaš ravnomerno razmažemo


Kada namažem sve kolutove, ja pre nego što stavim poslednji ganaš na vrh, ostavim tortu u frižider da se malo stvrdne, jer je onda mnogo  lakše premazati je.Oko 20  minuta.



Mažemo sve ravnomerno i sa strane
Sada rukom pažljivo nalepimo bademe.



Sada dekorišete po želji.Ja sam ovde  dekorisala sa ganaš ,dodala mašnicu sa strane i na vrh i nekoliko ukrasa koje sam kupila gotove.





1 коментар:

What's for dessert? је рекао...

Prekrasno dekorirana torta, a sigurno je bila i jako fina.Sretan rođendan slavljeniku!

// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer