недеља, 27. април 2014.

Semifredo












Ovaj italijanski desert je nastao modifkacijom Francuskog parfait i vrlo mu je sličan.Kako god ,oba su ukusna i jednostavna za primenu
Za sve nas koji nemamo mašinice za sladoled odlična zamena.
Može se praviti sa raznim vrstama voća, orasima,lešnicima i drugim im rodjacima.
Ovaj moj je sa lešnicima piscaticijom,bademima,suvim voém kandiranim djumbirom,jabukom i breskvom i vrhunac je sos od čokolade
Ovde se može dodati liker  od kafe u ovom slučaju ide odlično uz sos od čokolade.Ja nisam dodala, zbog toga što su klinci jeli .

Potrebno je

4 jaja ,odvojeno žumance i belance
400 ml pavlake
120 grama sitnog belog šećera
150  grama oljuštenih i izmrvljenih lešnika,badema I šta god imate od koštunjavog i sušenog voća.
sos od čokolade

Priprema

Malo ispečete lešnike i bademe  u tiganju dok ne dobiju finu zlatno braon boju.Tiganj da bude suv, bez dodavanja ulja. Ostavite da se ohlade
Umutite žumance i dodajte polovinu šečera dok smesa  bude fino vazdušasta i svetla

U drugoj činiji ulupamo belanca.ne previše za početak.Kad počnu da se formiraju mehuri dodajemo ostatak šečera, malo po malo ,dok dobijemo čvrst šne.
U novoj činiji ulupamo pavlaku dok na počnu da se formiraju mehurići.Sada umešamo u pavlaku smesu sa žumancima i izmrvleno koštunjavo voće.
Belanca dodajemo na kraju sasvim pažljivo da ostane što vazdušastije



Smesu možete sipati u nekoliko manjih posuda, a možete kao ja izručiti sve u jednu.
Ako dodajete liker ovo je momenat kada to dodate.
U posude stavite prvo plastičnu foliju.Takodje vrh pokrijete plastičnom folijom i ostavite u zamrzivač najmanje 3 sata.


Pre nego što planirate da servirate ,izvadite iz zamrzivača i ostavite da stoji 20 do 30 minuta.Što bi moj prijatelje Nenad rekao Tako lako,može svako.
Semifredo se može praviti i dodavanjem voća svežeg ,smrznutog,izbor je vaš recept je isti.





Постави коментар
// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer