Translate

Dzoli volinet.kuvar

Sugar and spice and all things without price

недеља, 9. март 2014.

Najskuplje dinje na svetu ,Yubari


Zašto je Yubari (latinsko ime  Cucumis melo ) dinja tako skupa? Nije samo zbog ukusa,,mada kada je prošla sve stručne inspekcije ukus je savršen.
Japanska klima gde ove dinje u takvom perfektnom stanju postižu astronomske cene ,od kojih bi se nama smrtnicima zavrtelo u  glavi, nije povoljna za uzgajanje ove vrste dinje.Zato se i uzgaja većinom u staklenicima .U Yubarri,  Hokkaido,po čemu je i dobila ime.I za jednu dinju lako bi kupili pet seoskih kuća u Srbiji.


Ali da ne preterujemo, iako neki primerci dostignu ovakve cene,prosećna cena se kreće oko 300 Američkih  dolara po komadu.
U Japanu gde nema mnogo agrarnog zemljišta svo voće je skupo.Japanci imaju tradiciju da posle jela dele voće sa ostalim članovima za stolom,  npr veliku jabuku ili grozd i sl.



No dinja Yubari,koja se nekad uzgalala samo za japansku aristokratiju,i danas se većinom kupuje kao poklon nekome koga vrlo cenite.Iako su količine ove vrste dinje povećane, kako domaćom proizvodnjom tako i uvozom.I Novi Zeland izvozi manje količine.

Za svakog spretnog uzgajivača čak i da uspe da recimo od 100 dinja izaberu jednu trećinu kao perfektan primerak,Yubaru je divan izvor zarade.

Eto vi npr proizvedete pet primeraka, pa ih prodate Japanskoj ambasadi za par stotina američkih dolara.


Uzgoj nije lak i ova dinja zahteva dosta pažnje.

Raste u visinu do oko 30 cm
Voli ph(kiselost zemljišta = od   6.1 do 7.5
Najbolje je saditi je na jako sunčanom mestu.
Često zalivati
Mogla bih ovde naravno još napisati mnogo toga o načinu uzgoja ali ako nekoga interesuje neka se javi.
Samo da napomenem da ukupan process od zasadjivanja semena= do zrelosti traje 123  dana .

Eto uzgajajte Yubari pa za par godina kupite Subari



Нема коментара:

// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer