BOSANSKI CVET
Sastojci
- 100 ml mlake vode
- 100 ml mleka
- 100 ml jogurta
- 150 ml ulja
- 45 g kvasca
- 1 kašičica soli
- 600 g brašna
- 100 g margarina
- 1 jaje
- susam
- lan
Način pripreme
Sjedinite mlaku vodu i jogurt, a u drugoj činiji mlako mleko i ulje. Kvasac podelite na dva dela i dodajte u obe činije. Ostavite 10 minuta, a zatim sjedinite. Dodajte so i brašnom zamesite testo. Ostavite da testo naraste 30-45 minuta.
Testo podelite na 2 jednaka dela. Od jednog dela odvojiti jos jedan manji deo. Najveći deo testa podelite na 4 loptice.
Loptice razvucite i premažite margarinom i slažite jednu na drugu, sem poslednje, koju ne premazujete. Oklagijom razvucite u veći krug i podelite na 8 trouglova. Svaki trougao po sredini zasecite. Uži deo testa dva puta provucite kroz isečeni deo. Od šireg dela krenite sa uvijanjem testa. Složite u krug, u podmazanu tepsiju veličine 28 cm.Drugi deo testa podelite na 8 loptica i složite u tepsiju. Od poslednjeg najmanjeg dela odvojte testo veličine ping pong loptice.
Ostatak testa podelite na 2 dela i razvucite oklagijom. Jedan krug premažite margarinom, a zatim preko njega složite drugi razvučeni krug. Isecite isto na 8 trouglova i ponovite postupak sečenja i provlačenja kao kod prvog dela. Slažite između loptica sa širim delom prema sredinu, a zatim u cenatar stavite onaj najmanji odvojeni deo testa (“ping pong loptica”).
Ostavite najmanje 30 minuta na toplom, a zatim premažite umućenim jajetom i pospite susamom i lanom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 °C oko 35 minuta.
SONJA STEVANOVIĆ, LESKOVAC
Нема коментара:
Постави коментар