Translate

Dzoli volinet.kuvar

Sugar and spice and all things without price

петак, 06. јул 2018.

Kuligre: Tražimo Najbolji Recept Bosanske Kuhinje: 70.Gužvara sa sirom i kukuruznim grizom

GUŽVARA SA SIROM I KUKURUZNIM GRIZOM







Ideje za razne pite nikad na pretek. Još jedna od pita gužvara, ili gabanica, koja se brzo pravi, od samo nekoliko sastojaka, ali kada se ispeče ona je mekana, ukusna, i mami svojim mirisom i izgledom na još. Ovo je gibanica koja se brzo pravi a još brže pojede.















POTREBNE NAMIRNICE:

- 4 komada jaja
- 4 dl surutke 
- 200 g domaćeg mladog sira
- 200 g kukuruznog griza ili palente
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašičica sitne morske soli
- 1 dl maslinovog ulja
- 1 kašika susama



















PRIPREMA:

Od kora za pitu odvojite 4 kore, 2 za odozdo i 2 za odozgo. Ostatak kora krupno iscepkajte.
U dublju posudu stavite jaja, sir, so i surutku i sve žicom umutite. Sir će se usitniti, jer je mlad i nema potrebe da se posebno mrvi. Sada dodajte kukuruzni griz i prašak za pecivo i promešajte. Na kraju umešajte ulje, samo ostavite 2 kašike koje će te da dodate u ostatak fila za premazivanje odozgo. Od ove smese, za fil, ostavite malo da gužvaru premažete odozgo.
U okruglu teflensku tepsiju ukrojite i stavite papir za pečenje. Preko papira stavite pola kašike maslinovog ulja i složite 2 kore unakrst, da ivice padaju preko tepsije. U sredinu nabacajte iskidane kore. Sipajte smesu od jaja, sira i kukuruznog griza i polako razmičite kore, da fil podjednako prodje izmedju kora. Krajeve kore, koji vire, prebacite ka unutra. Preko stavite preostale 2 kore i lepo ih ušuškajte. Fil koji ste ostavili pomešajte sa ostatkom maslinovog ulja i ravnomerno namažite odozgo kore. Izbušite ih nožem na više mesta. Ostavite pitu da kore pokupe višak tečnosti. Preko pospite susamom. Za to vreme zagrejte rernu na 200 C stepeni i stavite pitu da se peče. Kada gužvara odozgo lepo porumeni, za nekih 40 minuta, izvadite je iz rerne, pokrite i ostavite da se malo prohladi. Seći na parčiće po želji, i poslužite dok je još topla.















Prijatno!
Snežana Knežević
Постави коментар
// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer