Translate

Dzoli volinet.kuvar

Sugar and spice and all things without price

петак, 06. јул 2018.

Kuligre: Tražimo Najbolji Recept Bosanske Kuhinje: 71. Zalivena pita sa orasima

ZALIVENA PITA SA ORASIMA








Još jedna od pita sa orasima zalivena zalivena mlekom sa jajima. Neobična ali veoma ukusna i meka i sočna.



POTREBNE NAMIRNICE:

- 500 g kora za pitu
- 300 gr krupno mlevenih oraha
- 1/2 tegle džema od jabuka
- 4 komada jaja
- 1 kesica vanilin šećera
- 1/3 kašičice morskog orašćića u prahu 
- 200 g šećera
- oko 1 l mleka
- 1 dl + 4 kašike ulja

















PRIPREMA:


Orahe sameljite u seckalici jer će tako biti samleveni malo krupnije, nego kada se melju u mlinu za orahe.
Tepsiju podmažite uljem i stavite 3 kore. Namažite koru džemom i pospite orasima. Ponovo stavite 2 kore i sada samo pospite orahe. Ovo ponavljajte dok ne potrošite sav materijal. Odozgo stavite dve kore. Pitu isecite na kocke ili po želji i pospite sa 2 kašike ulja.
U dublju posudu stavite jaja, šećer i vanilin šećer i umutite mikserom da budu penasta. Dodajte ulje i mleko, ali nemojte svu količinu mleka odjednom. Promešajte da se sjedini i ako je potrebno dodajte još mleka da dobijete količinu od 1,5 l preliva. Sada prelijte pitu i ostavite da upije svu tečnost.
Uključite rernu na 200 C stepeni da se zagreje i stavite pitu da se peče. Peći pitu dok ne porumeni i odvoji se od ivica tepsije.
Pitu izvadite iz rerne, pokrite i ostavite da se ohladi. Seći po rezovima, koje ste napravili pre pečenja pite, i poslužite.
Može se jesti mlaka ali je dobra i kada se potpuno ohladi. Meka je i sočna.













Prijatno!
Snežana Knežević
Постави коментар
// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer