Moqueca de Camarão
Čuveni brazilski gulaš od kozica kuvan u kokosovom mleku, uz dodatak paprike i paradajza.
Potrebni sastojci:
300gr kozica ili škampa
5 kašika maslinovog ulja
200ml kokosovog mleka
1 crni luk isečen na rebarca
½ šolje rezane crvene paprike
½ šolje rezane žute paprike
½ šolje rezane zelene paprike
1 šolja seckani paradajz (bez kože i semena)ili pelata
3 čena beli luk (izgnječenog)
tucana ljuta paprika (po ukusu)
Peršunov i celerov list
so i crni biber po ukusu
Postupak pripreme:
Pripremiti i očistiti račiće...iseći glave i odstraniti “crnu žilu na leđima“ i oljuštiti deo po deo ka nogicama.
Posoliti ih, iscediti malo limunovog soka i ostaviti ih da odstoje 30min.
U tiganj zagrejati maslinovo ulje, dodati crni luk koji je predhodno iseckan na rebarca, izgnječen beli luk i iseckan list peršuna i celera i pržiti na umerenoj vatri dok povrće ne omekša.
Nakon toga dodati na kockice iseckan paradajz ili paradajz pelat i kozice.
Posoliti, dodati bibera po ukusu i kuvati 5min. na tihoj vatri.
Zatim dodati kokosovo mleko, pustiti da provri.
Kada počne da vri dodati sitno seckan peršunov list i zelen perca mladog luka.
Isključiti i ostaviti još 10minuta.
Poslužiti sa basmati ili jasmin pirinčem.
Snežana Kitanović
Нема коментара:
Постави коментар