Scroll down for Recipe in English
Još jedno veoma jeftino jelo od mesa. Ovoga puta sam koristila deo govedine koji se nalazi na zadnjem butu. Iako izgleda kao file , to nije, a kako se tačno zove kod nas , zaista ne bih znala. Ako prepoznate opis i znate na koji deo mislim , molila bih za naziv na srpskom.
Ovaj deo zahteva dugo i polako pečenje.Medjutim pre dosta vremena sam videla jedan recept u nekommagazinu , koji sam sačuvala i koji mi se i tada , kao i sada činio veoma neverovatnim.
Naime ovde se tvrdilo d aje potrebno samo zapeći meso sa svake strane , potom isključiti rernu i ostaviti ga u rerni dva i po sata.
To sam ovoga puta probala i oduševljena sam
Moram da napomenem da ovo važi samo za one rerne koje i kada isključimo dobro zadržavaju toplotu i postepeno se hlade. Ako vašoj rerni ne verujete da je takva, onda predlažem da počnete kao što je u receptu a onda smanjite temperaturu na 170 stepeni C
Još da napomenem da ukoliko imate ne uključujete onu opciju sa ventilatorom , jer će se rerna onda sigurno brzo ohladiti.
Služili smo uz pečen kupus, što je takodje nešto jako fino i ukusno.
Sastojci
600 g govedine
so i biber
6 čena iseckanog belog luka
maslinovo ulje
1/2 kašičice suvog timijana
Za kupus
1 glavica kupusa, srednje veličine
so , biber, seckan beli luk
1 kašičica dimljene paprike
ulje
Priprema
Napravimo marinadu od belog luka, ulja, timijana soli i bibera,. Uvaljamo meso u to i ostavimo da stoji oko 30 minuta
Stavimo da se peče na 250 stepeni C i posle 6 minuta okrenemo. Jođ 6 minuta sa druge strane i isključimo rernu.
Zvuči neverovatno ali isprobano. Mi volimo srednje pečeno, medium rare. Vi ako volite rare ili sasvim pečeno, podesite dužinu pečenja prema tome.
Pečeni kupus
Isečemo kupus na veće kriške. Posolimo i pobiberimo dodamo beli luk i pospemo dimljenu papriku. Pospemo uljem , naredjamo na ravan pleh obložen pek papirom i u predgrejanoj rerni pečemo 20 minuta,
Ja to obično pečem kad izvadim govedinu koja se onda odmara dok se kupus ispeče
***************************************************************
Eye of Round Roast and baked cabbage
Eye of round is a pretty intimidating piece of beef. It’s an extremely lean cut taken from the hindquarters of the cow, which gets a lot of exercise.
you roast the meat at a high temperature for a while, and then you turn off the oven and leave it in there for 2 1/2 hours. The end result is something like prime rib – a dark, crusty outside with a juicy, pink, tender inside.
This method will only work if you have a reliable oven that keeps the temperature for a long time after you switch it off. If not. Then I recommend you bake it first and then lower to 170 Degrees C for couple of hours, depending how big your roast is
But what a result! Such an inexpensive piece of meat and so tasty at the end.
I served it with baked cabbage, recipe included.
I had a piece that was 700 g and roasted it on high for 6 minutes on each side, before turning oven completely off.
Ingredients
Eye of Round Roast
1 tsp kosher salt
1 tsp black pepper (coarse-ground preferred)
1/2 tsp dried thyme
4-6 cloves garlic, chopped finely
Create
Prepare your marinade by mixing, thyme, coarse salt and pepper, and crushed garlic. Put meat in it and rub on all sides. Let it stand for 30 minutes
Now put it in a baking pan and roast on all sides about 6 minutes each side.
On 250 Degrees C. Turn the oven off and leave it in there for approx 2 hours. Do not open the oven door!
Which you can do if you are using 170 Degrees C method.
Baked cabbage
Slice 1 medium cabbage in big chunks
Sprinkle with salt, pepper, some oil, crushed garlic or garlic powder and some smoked paprika
Bake in preheated oven, 200 Degrees C for 30 minutes
Нема коментара:
Постави коментар