Scroll down for Recipe in English
Jako volim kardamom. Naravno koristim ga u Indijskoj kuhinji ali i unekim napitcima i kolačima. Htela sam da probam kakav ukus će dati džemu pa su mi se šljive učinile najpovoljnije. Posle uspešnog eksperimenta sa Džemom od šljiva i cimeta. slutila sam da je i ovo dobra kombinacija. i zaista i jeste. Ne treba preterivati u količini kardamoma da ne bi preovladao.
Sastojci
2 kg zrelih šljiva
6 semenki zelenog kardamoma
500 g šećera
1 limun, sok
Prirpema
Šljive operemo i izvadimo koštice, malo nasečemo
Sipamo šećer ubacimo semenke kardamoma, koje smo prethodno malo zgnječili i dodamo sok od limuna.
Ostavimo preko noći u frižideru da se maserira.
Drugoga dana sipamo sve u pleh i pećčemo na srednjoj temperaturi oko sat vremena dok se sirup ne zgusne.
Da li je džem gotov , možete proveriti ako na recimo tacnu koja je bila u frizu sipate malo džema i on se odmah stegne.
Sipamo u sterilizovane staklenke i dobro zatvorimo
*********************************************
Baked plum jam with cardamom
I love cardamom. Use it often in Indian dishes, but also in drinks and cakes. After I made
Plum jam scented with cinnamon, I thought I will try another batch with cardamom. As I suspected it goes very well with this fruit.
Do not use too many kernels of cardamom so it does not overpower the rest. 3 kernels per kg
Ingredients
2 kg of ripe plums
500 g of sugar
6 kernels of green cardamom pods
1 Lemon (juice)
Create
Clean the plums and remove stones. Add sugar, cardamom, which you crush a little and lemon juice
Leave in fridge overnight
Next day, pour in a baking dish and on medium temperature , bake for about 1 hour, till the syrup has thickened.
Put in sterilized jar and close tight
Нема коментара:
Постави коментар