Translate

Dzoli volinet.kuvar

Sugar and spice and all things without price

субота, 11. фебруар 2017.

Breskva i djumbir džem* Peach and ginger jam.

Scroll down for Recipe in English

Radi se punom parom. Nema šerpi odmora, sprema se zimnica, I voće sve odjednom stiže ili se bar tako čini. Došla je na red breskva , pa slede opet šljive , druga vrsta nego ranije kad smo pravili Džem od šljiva i cimeta, onda kasjsije, a pravili smo pre neki dan granitu od lubenice, pa naravno sad i slatko od kora lubenice. 
Znam kod mnogih je zima ali možda vam nekad zatreba recept, kako ja to pravim.


Sastojci
1.5 kg zrelih breskvi
400 g šećera
2 veća komada (palac) djumbira
sok od 1 limuna



Priprema

Ja breskve oljuštim, izvadim koštice, uspem limunov sok i šećer i dodam djumbir. To ostavim u frižideru preko noći.

Sledećeg dana uspem sve u šerpu i na srednjoj temperaturi mešajući , krčkam oko 40 minuta. Imam onu specijalnu šerpu za džemove i nikako ne mogu da se setim, kome sam je prošle jeseni pozajmila, a mnogo mi je lakše u njoj, sigurna sam da kad i ne mešam redovno neće zagoreti. Tako da nema druge, moraću nabaviti novu.



Dok se džem krčka, sterilizujemo teglu, ja to u šerpi na šporetu ostavim da prokuva dobro, a pre toga sam teglu dobro oprala.

Kad je džem gotov , izvadimo djumbir i sipamo skoro punu i dobro zatvorimo.
Zaista divan džem sa daškom djumbira

***************************************************************

Peach and Ginger Jam




It looks like fruit is ripening all at ones and we are very busy preserving it for the winter. This time peach, then comes apricot, then another sort of plum than the one we used for Jam with cinnamon stick. Other day made granita and from watermelon skin made confiture. 


Ingredients

1.5 kg ripe peaches
1 lemon (juice)
2 pieces of ginger ( thumb size each)
400 g of sugar

Create

Peel the peaches, take the stone out. Add ginger, lemon juice and sugar. Mix and cover. Leave in fridge overnight

Next day put the fruit in a pan and on medium temperature, simmer about 40 minutes. Stir regularly. I use to have a proper jam pot for preserves, but can not remember who I borrowed it to, last autumn Was such a fine pot, even if I would not regularly stir it would not burn. Have to buy another one.
Sterilise your jar, which you cleaned beforehand. I let it in boiling water for several minutes
When the jam is done, remove ginger and put it in still warm jar.


Нема коментара:

// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer