Scroll down for Recipe in English
Breskvice sam probala pre dosta godina i to više puta. I nikad mi nisu uspele. Ili su se lomile ili bi splasnule, jednostavno krajnji rezultat mi se nikada nije dopadao. Tako sam ja teška srca odustala i dalje se divila svaki put kad vidim da ih neko postavi.
Dok nismo dobili pozivnicu na seosko Božično veselje i svako da donese neki kolač , koji se u zemlji porekla pravi za praznike. Kud od svega da mi na pamet padnu baš breskvice.
I srećom setim se moje Zoki sa bloga Cooking with Zoki i zamolim je za recept, koji mi je ona kao i uvek poslala tj LINK na njega i naravno ponudila da mi pomogne , ako nešto zapne.
Sledila sam potpuno uputstva, merila i odmeravala u gram i ml , a kao što vidite rezultat, moje breskvice su uspele. Eh radosti! I hvala dragoj Zoki, mojoj mentorki od koje sam toliko divnih stvari naučila! Recept prenosim u potpunosti, možda još negde ima neko sličan meni, pa će da proba.
Mogu vam reći da su naše breskvice bile hit medju kolačima, a bilo ih je pa skoro sa cele planete.
Sastojci:
Za breskvice:
2 jumbo jaja, ili 3 srednje veličine
180 gr šećera
225 ml ulja
3 kasike mleka
1 kesica vanilin šećera
2 kašičice praška za pecivo
3 kasike brašna
425 gr brašna
za punjenje:
150 ml ruma
350 g domaćeg džema od šljiva
mrvice od breskvica
seckani orasi, oko 100 g
100 g topljene čokolade
Orahe i čokoladu sam ja dodala , to je opcionalno
za farbanje:
85 ml vode ( za svaku boju, i možda malo više u zavisnosti koliko dugo držite breskvice u boju)
po želji kapi farbe za hranu
po želji ekstrakt od maline i kruškovca
Priprema:
Žicom umutiti jaja i šećer vrlo malo pa dodati ulje koje cete takodje umutiti dok se ne sjedini sa jajima.
U umućenu smesu dodati 3 kašike mleka i vanilin šećer pa i dalje mutiti žicom da sjedinite ,i na kraju dodati 2 kašičice praška za pecivo i 3 kašike brašna i sve to sjediniti pa ostaviti u frižider da odstoji dva sata.
Izvaditi posle dva sata pa dodati 425 gr brašna, nemojte staviti celu količinu brašna, jer dosta zavisi od veličine jaja, umesati brašno varjačom, pa istresti na pobrašnjenu radnu površinu i umesiti glatko testo.
Ako vam se lepi za prste dodati još brašna dok ne bude fino testo koje se ne lepi za prste.
Od gotovog testa kidati loptice, ,možete da koristite onu američku mericu za kašičicu i onda su vam sve breskvice iste, dobro ih dlanovima uradite da vam budi glatke, jer ako nisu glatke, pucaće vam.
Staviti na pleh, koji ste prekrili sa papirom za pečenje i peći ih dok vam blago ne porumene na 165-170*C u zavisnosti od vaše rerne.(na mojoj rerni je 160*C i peku se oko 18 minuta).
Mlake kuglice dubiti ivicom oštrog noža i stavljati ih na poslužavnik, koji ste postavili kuhinjskim papirom
Mrvice od kuglica pomešati sa domacim džemom od šljiva i dodavati ruma po želji. Treba da vam se rum oseti vise od džema. ( umesto džema od šljiva možete koristiti i džem od kajsija )
Puniti kuglice, ako imate višak džema okolo, očistiti nožem.Spojiti kuglice zajedno.
Pripremiti dve posudice i u svaku sipati po 85 ml vode (možda će vam trebati i više,u zavisnosti koliko hoćete da vam boja bude jaka) dodati kašiku, dve farbe za hranu i pola flašice ekstrakta od maline i kruške (ako imate breskvu stavite breskvu, ja je nemam pa koristim kruškin ekstrakt) pa zamočiti jednu stranu jednom dva puta ili tri puta,ali vrlo kratko jer ne želite da vam se breskvice natope vodom,raspadaće se.
Zamočene breskvice naređati na pleh koji ste postavili kuhinjskim papirom da se malo ocede, uradite 5-6 breskvica, pa ih onda uvaljati u sitniji šećer i ostaviti ih na poslužavnik koji ste postavili kuhinjskim papirom.
Završene breskvice prekriti čistom kuhinjskom krpom ili čaršafom pa ih ostaviti preko noći da se osuše.
Pred služenje zabosti im listiće i naređati na tacnu sa drugim sitnim kolačima.
Ovako spremljene kuglice mogu biti zamrznute, staviti jedan red pa papir za pečenje pa drugi red, nemojte više od dva reda jer se mogu ostetiti. Zatvoriti ih u kutiju i ostaviti u zamrzivač.Mogu stajati više od dva meseca u zamrzivaču.
Ovako pripremljene breskvice mogu biti zamrznute nekoliko meseci možete ih potpuno završiti ili samo ih ispeći i napuniti pa ih farbati po potrebi.
Od ove smese ćete dobiti oko 40 breskvica, u zavisnosti od veličine kuglica koje pravite.
******************************************************
Peaches
Some years ago I had a few attempts to make this delicious and oh so cute looking festive cookie. Without any luck. My peaches looked like anything else, but peach.
This year we were invited to a Xmas celebrations and I thought it would be great idea to bring some traditional cookie from my home country that is served during celebrations.
Why did i first thought of peaches!! That got stuck in my mind
Lucky I rememvered my friend blogger Zoki from blog Cooking with Zoki and asked for her recipe. I have mada many of her recipes and they were always great succes.
She of course offered me the Recipe which I have translated here for you. And I made them!! They were loved by many! Look great on a festive table.
Thank you Zoki!
Ingredients:
For peaches:
2 jumbo eggs, or 3 medium-sized
180 gr sugar
225 ml oil
3 tablespoons milk
1 packet vanilla sugar
2 teaspoons baking powder
3 tablespoons flour
425 gr flour
Filling:
150 ml rum
350 g homemade plum jam
crumbs of a baked peach
walnuts chopped (optional)
chocolate ( optional)
For colouring:
85 ml of water (for each color, and maybe a little more depending on how long you hold the peach in color)
optionally drops colors for food
optionally an extract of raspberry or pear extract
Create:
Whisk eggs and sugar and add a little oil. Whisk until combined with eggs.
In the mixed batter add 3 tablespoons milk and vanilla sugar while and mix till combined.
Finally add 2 teaspoons of baking powder and 3 tablespoons of flour and mix all Leave it in the fridge to rest for two hours.
Take out after two hours and add 425 gr of flour, do not put the entire amount of flour, because a lot depends on the size of the eggs. Stir in the flour with a wooden spoon, then take it out on a floured work surface and knead a smooth dough.
If dough sticks to your fingers, add more flour until finely you have dough, that does not stick to your fingers.
From the pick balls, you can use one teaspoon to scoop them out and then you will have all the same peaches.
Put on a baking sheet that you covered with parchment paper and bake them until you get nice but not brown colour. 165-170 * C, depending on your oven. Bake about 18 minutes).
Somewhat cooled down, with edge of a sharp knife hollow them out and put them on a tray, lined with a paper towel
Use crumbs to mix with the plum jam and add rum if desired. . (Instead of plum jam you can use apricot jam)
Fill balls, if you have a surplus of jam around. cleaned .Join balls together.
Prepare two bowls and in each, pour 85 ml of water (you may need more, depending on how you want the colors to be strong) Add a tablespoon, two colors for food and half a bottle of extract of raspberry and pear) peach, and dip one side once twice or three times, but very briefly, because you do not want to be peaches soaked with water, they will crumble raspadaće.
Arrange dipped peaches on a baking tray, lined with a paper towel to drain a little, do 5-6 a peach, then roll into castor sugar and leave them on the tray
Leave peaches covered with a clean kitchen towel and leave them overnight to dry.
Before serving add leaves
This cookies may be stored frozen, place one row on baking paper, the second order on baking paper, not more than two rows because they can damag. Close them in a box and leave in freezer.You can keep those for more than two months in the freezer.
Thus prepared peaches can be frozen for several months you can finish them completely or just bake them and fill them and paint when needed.
From this mixture you will get about 40 peach, depending on the size of the balls that you make.
Нема коментара:
Постави коментар