Sunce Pogačice i Zidnu kuvaricu poslala je Sandra Stojiljković Cvetković. Sretno!
Sunce pogačice
Sastojci:
Za testo:
- 1/ 2 kg brašna
- 200 ml mleka
- 50 ml ulja
- 1 jaje
- 1 kašika sirćeta
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 30 g svežeg kvasca.
Za fil:
- 250- 300 g sitnog sira
- 2 kašike kečapa
- 1 kašika ajvara.
Za premazivanje:
- 1 žumance
- malo ulja
- susam- po želji ( za posipanje).
Priprema:
U mlakom mleku izmrviti kvasac, dodati kašičicu šećera i brašna i ostaviti da nadođe. Brašno
prosejati, presuti ga u posudu za mešenje, pa u sredini napraviti udubljenje. U to udubljenje sipati
nadošli kvasac, oko ivica rasporediti sa svih strana ravnomerno kašičicu soli, pa zatim redom
dodati i sve ostale sastojke za testo. Umesiti glatko testo i ostaviti ga da naraste. Naraslo testo
premesiti i razviti što tanje, pa okruglom čašom vaditi pogačice. Pripremiti i jednu manju čašu od
ove, pa i njom vaditi manje pogačice. Potrebno je da 2/ 3 pogačica budu izvađene većom čašom,
a tek 1/ 3 ovom manjom. Polovinu većih pogačica iseći na osmine( ali ne do kraja, već tako da
krajevi ostanu nerasečeni). Isti postupak uraditi i sa svim manjim pogačicama. Uzeti jednu veću
nerasečenu pogačicu, pa preko nje staviti pogačicu iste veličine, ali rasečenu. Rasečene ivice
izvrnuti ka spolja. Preko ovako formirane pogačice staviti malu rasečenu pogačicu, pa i njene
ivice povlačiti ka spolja( pri tom voditi računa da se rasečene ivice manjih pogačica nađu između
rasečenih ivica veće pogačice. Za fil izmešati sir sa kečapom i ajvarom, tako da smesa bude
homogena. Formirane pogačice poređati u pleh obložen pek- papirom i ostaviti ih da odstoje oko
10- ak minuta. Nakon tog vremena u sredinu svake pogače rasporediti pomalo pripremljenog fila
Premazati ih umučenim žumancetom i posuti susamom (po želji). Peći ih u rerni zagrejanoj na 250 stepeni Celzija.
Нема коментара:
Постави коментар