Translate

Dzoli volinet.kuvar

Sugar and spice and all things without price

среда, 07. септембар 2016.

Kuligre : Najbolji Recept moje bake i Zidna Kuvarica 86Recept za slatko od kupina i Zidnu kuvaricu, šalje Tatjana Stojanović. Sretno!


Asocijacija na moju nanu i detinjstvo  je svakako i slatko od kupina, koje dugi niz godina pripremam baš  kako je to pripremala i  ona sama.  Dok kuća miriše na slatkoću i divnu aromu kuvanog voća,  veselo smo skakutali oko nje i šporeta u kom pucketa vatra, a iz velike posude se širi neodoljiv miris sveše kuvanih plodova, a sa zida nas pomno prati izvežena teta, ,,zidna kuvarica,, moje nane. Davno pre 66 godina urađena je rukom moje bake, ,,zidna kuvarica,, koju moram priznati ljubomorno čuvam već dugi niz godina.  Srećna sam da je posedujem, uvek će biti  među dragim predmetima koje imam sačuvana od zaborava.
Slatko od kupina po receptu moje nane - bake
Potrebno je:

2 kg kupina,
2,5  kg šećera.
Priprema:


Odaberite zdrave i zrele kupine, operite ih pomoću posude  sa šupljim dnom - đevđir - uranjajte je u posudu sa vodom, menjajući vodu nekoliko puta, na taj način biće uklonjene nečistoće sa kupina a one će ostati neoštećene. Tako pripremljene kupine očistite od ostalih peteljkica i ostavite kupine da se malo ocede od viška tečnosti. U posudu u kojoj ćete kuvati slatko naizmenično ređajte šećer i kupine dok sve ne potrošite, ostavite pokrivenu posudu na hladno mesto da stoji 8 - 10 sati, za to vreme kupine će pustiti sopstveni sok. Nakon mirovanja od desetak sati posudu sa kupinama i šećerom stavite na šporet, ulijte 2 dl hladne vode i kuvajte na jačoj vatri. Vodite računa da slatko ne prigori, povremeno potresite šerpu ili sasvim lagano promešajte vodeći računa da ne oštetite kupine. Povremeno sakupljajte penu koja se stvara na površini pa nastavite sa kuvanjem da sirup postane gust kao med i staklasto proziran. Slatko je gotovo ako se mlaz sa kašike ne prekida ili stavljena kap na tanjiriću ne razliva. Kupine moraju biti cele i podjednako raspoređene po sirupu, onda je sigurno uspešno obavljena priprema, nikako ne smeju biti pretvorene u kašu. Ukuvano slatko skinite sa šporeta, pokrijte posudu sa mokrom platnenom  krpom da se na površini ne stvori korica i ostavite da se dobro ohladi.  Teglice  sterilišite u rerni na 100 stepeni. Ohlađeno slatko sutradan sipajte u suve i čiste staklene teglice, obavezno obrišite rub teglice čistom vlažnom krpom, povežite dvostrukim celofanom ili novim metalnim zatvaračima. Spremite u ostavu na tamno i hladno mesto. U toku hladnih zimskih dana uživajte u  čarobnom ukusu kuvanih kupina i divnoj aromi. Odličan način da započne novi dan, kao u stara dobra vremena uz jutarnju kaficu poslužite domaće slatko od kupina. Постави коментар
// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer