Ovaj lep recept za Spanać Pitu, poslala je Verica Nikolić , kao svoj prilog za naše Nagradno takmičenje Kuligre : Tražimo najbolji Novozelandski Pie. Nagradna igra se završava 17 jula. Svi dobrodošli i sretno!
Pita sa spanaćem:
Za testo:
- 600 g brašna
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 50 ml ulja
- 350 ml vode
- 1/2 kockice kvasca
Za fil:
- 1/2 kg spanaća
- 350 g sitnog sira
- 2 jajeta
- 1 kašika griza
- 1 kesica praška za pecivo
- 100 ml jogurta
- 1 kašičica soli
Priprema
1. U toploj vodi, sa dodatkom kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, pa dodati so, ulje i pripremljeni kvasac. Zamesiti, mekano, testo i odmah ga prebaciti na, pobrašnjenu, radnu površinu. Podeliti ga na četiri jufkice, s tim da jedna bude, malo, veća od ostale tri.
2. Fil: Spanać, vrlo kratko, blanširati (staviti ga u ključalu vodu), vaditi i odmah stavljati u hladnu vodu, tako će spanać zadržati lepu, zelenu boju. Spanać dobro iscediti i sitno iseckati. Staviti ga u dublju posudu, pa dodati sve ostale sastojke i dobro sjediniti. Od fila odvojiti jednu četvrtinu i ostaviti na stranu, a ostatak podeliti na pola. Uzeti, dublju, šerpu, vel. 28 cm, pa joj stranice premazati uljem, a dno prekriti pek papirom. Uzeti prvu jufkicu i, na pobrašnjenoj radnoj površini, razviti je u veličini šerpe, gde će se peći.
3. Razvijenu koru prebaciti u, pripremljenu, šerpu. Dobro je premazati uljem i preko rasporediti pola fila.
4. Staviti, preko, drugu razvijenu koru, premazati je uljem, pa preko nje staviti ostatak fila i, na kraju, prekriti trećom korom. I nju premazati uljem.
5. Četvrtu koru (koja je malo veća, od prethodne tri) razviti što duže u obliku elipse. Premazati je sa uljem, pa staviti fil, koji smo odvojili.
6. Koru zaviti u rolat, pa je preseći po sredini, ali tako da pri vrhu ostane neisečeni deo, u dužini 2 cm.
7. Uplesti koru, tako da isečeni deo uvek bude okrenut ka vrhu.
8. Upletenu koru staviti, u krug, preko poređanih kora u šerpi.
9. Ostaviti pitu da naraste, pa je premazati, mešavinom žumanceta i malo mleka. Po celoj površini je izbockati čačkalicom (da se ne bi podigla korica, prilikom pečenja).
10. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni. Probati čačkalicom da li je pita pečena i, ako treba, prekriti je alu folijom, da ne izgori. Pečenu pitu izvaditi iz rerne, pokriti krpom i ostaviti 10-ak minuta. Zatim je izvaditi iz šerpe i poslužiti.
Нема коментара:
Постави коментар