уторак, 12. јул 2016.

Kuligre: Najbolji Novozelandski Pie: Pita sa sirom i blitvom * New Zealand Best Pie, Cheese and Swiss Chard Pie



Recept koji sledi poslal je Verica Nikolić kao svoj prilog za naše Kuligre ovog meseca. 

Igre traju do 17 jula. Najbolji recept izabraće Novozelandski Chef John Subritzky a recept će osvojiti nagradu od 6000 RSD


Testo za korice:

  • 400 g brašna
  • 2 jajeta
  • 100 ml mleka
  • 100 ml jogurta
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kockice kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 3 kašike ulja

Za fil:

  • 1/2 kg sitnog sira
  • 1 vezica blitve
  • 3 jajeta
  • 1 belance
  • 2 kašičice soli
  • 180 ml jogurta
  • 1 kesica praška za pecivo

Za premazivanje pite:

  • 1 žumance
  • 2 kašike mleka
  • ulje

I još:

  • 300 g tankih kora za baklavu





Priprema

1. Testo za korice: U toplom mleku, sa dodatkom šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati jaja, so, ulje, jogurt i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Umešeno testo prebaciti na, pobrašnjenu, radnu podlogu i podeliti na šest delova. Napraviti jufkice, premazati ih uljem, prekriti providnom folijom i ostaviti da odmore, dok se sprema fil.
2. Fil: Blitvu očistiti, iseckati, posuti sa kašičicom soli i ostaviti 10-ak minuta, da otpusti vodu. Zatim je dobro, rukom, iscediti. U odgovarajuću posudu staviti sir, dodati jaja i belance, pa, viljuškom, dobro umutiti. Zatim dodati jogurt i pecivo, i sjediniti. Na kraju ubaciti iseckanu i isceđenu blitvu i, viljuškom, je dobro sjediniti sa ostalim sastojcima.
3. Uzeti dublju šerpu, vel. 28 cm i dno obložiti pek papirom. Svaku jufkicu razviti u veličini dna posude, u kojoj će se peći.
4. Uzeti jednu razvijenu jufkicu i premazati je, obilno, sa uljem.
5. Preko staviti drugu jufkicu, pritisnuti, malo, oklagijom, da se zalepe i prebaciti u, pripremljenu, šerpu.
6. Premazati, dobro, površinu kore (ako imate viška testa sa strane, kada slažete korice, isecite - poslužiće za ukrašavanje pite) i staviti 1/4 fila. Fil rasporediti po celoj površini kore.
7. Gotove kore za baklavu iseći uzdužno na trake, pa ih iscepkati.
8. Staviti 1/2 iscepkanih kora preko fila i posuti sa uljem. Preko staviti drugu četvrtinu fila i rasporediti. Zatim idu dve, spojene korice (premazane uljem) - treća četvrtina fila - druga polovina iscepkanih korica, poprskana uljem - zadnja četvrtina fila, i, na kraju, staviti zadnje, dve, spojene, korice. Površinu premazati umućenim žumancetom i mlekom i ukrasiti sa viškom testa.
9. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 170 stepeni. Kada pita porumeni prekriti je alu folijom i nastaviti sa pečenjem. Probati čačkalicom da li je pita pečena.
10. Pečenu pitu izvaditi iz rerne, prekriti krpom i ostaviti da se prohladi. Prohlađenu pitu iseći i poslužiti, uz dodatke po ukusu.

Постави коментар
// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer