Recept koji sledi poslal je Verica Nikolić kao svoj prilog za naše Kuligre ovog meseca.
Igre traju do 17 jula. Najbolji recept izabraće Novozelandski Chef John Subritzky a recept će osvojiti nagradu od 6000 RSD
Testo za korice:
- 400 g brašna
- 2 jajeta
- 100 ml mleka
- 100 ml jogurta
- 1 kašičica soli
- 1/2 kockice kvasca
- 1 kašičica šećera
- 3 kašike ulja
Za fil:
- 1/2 kg sitnog sira
- 1 vezica blitve
- 3 jajeta
- 1 belance
- 2 kašičice soli
- 180 ml jogurta
- 1 kesica praška za pecivo
Za premazivanje pite:
- 1 žumance
- 2 kašike mleka
- ulje
I još:
- 300 g tankih kora za baklavu
Priprema
1. Testo za korice: U toplom mleku, sa dodatkom šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati jaja, so, ulje, jogurt i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Umešeno testo prebaciti na, pobrašnjenu, radnu podlogu i podeliti na šest delova. Napraviti jufkice, premazati ih uljem, prekriti providnom folijom i ostaviti da odmore, dok se sprema fil.
2. Fil: Blitvu očistiti, iseckati, posuti sa kašičicom soli i ostaviti 10-ak minuta, da otpusti vodu. Zatim je dobro, rukom, iscediti. U odgovarajuću posudu staviti sir, dodati jaja i belance, pa, viljuškom, dobro umutiti. Zatim dodati jogurt i pecivo, i sjediniti. Na kraju ubaciti iseckanu i isceđenu blitvu i, viljuškom, je dobro sjediniti sa ostalim sastojcima.
3. Uzeti dublju šerpu, vel. 28 cm i dno obložiti pek papirom. Svaku jufkicu razviti u veličini dna posude, u kojoj će se peći.
4. Uzeti jednu razvijenu jufkicu i premazati je, obilno, sa uljem.
5. Preko staviti drugu jufkicu, pritisnuti, malo, oklagijom, da se zalepe i prebaciti u, pripremljenu, šerpu.
6. Premazati, dobro, površinu kore (ako imate viška testa sa strane, kada slažete korice, isecite - poslužiće za ukrašavanje pite) i staviti 1/4 fila. Fil rasporediti po celoj površini kore.
7. Gotove kore za baklavu iseći uzdužno na trake, pa ih iscepkati.
8. Staviti 1/2 iscepkanih kora preko fila i posuti sa uljem. Preko staviti drugu četvrtinu fila i rasporediti. Zatim idu dve, spojene korice (premazane uljem) - treća četvrtina fila - druga polovina iscepkanih korica, poprskana uljem - zadnja četvrtina fila, i, na kraju, staviti zadnje, dve, spojene, korice. Površinu premazati umućenim žumancetom i mlekom i ukrasiti sa viškom testa.
9. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 170 stepeni. Kada pita porumeni prekriti je alu folijom i nastaviti sa pečenjem. Probati čačkalicom da li je pita pečena.
10. Pečenu pitu izvaditi iz rerne, prekriti krpom i ostaviti da se prohladi. Prohlađenu pitu iseći i poslužiti, uz dodatke po ukusu.
Нема коментара:
Постави коментар