Translate

Dzoli volinet.kuvar

Sugar and spice and all things without price

петак, 15. јул 2016.

Kuligre :Najbolja Novozelandska Pita: Pita sa šunkom i kačkavaljem* Cheese and Ham Pie

Recept Verice Nikolić u okviru naših Kuligara, gde tražimo Najbolji Novozelandski Pie:Pita sa sirom i kačkavaljem. Zar ne izgleda ukusno. Kuligre za ovaj mesec se završavaju 17 Jula a pobednika ćemo objaviti 24 Jula. Sve po evropskom vremenu. Svima sretno!

*********************************************************************

Pita sa šunkom i kačkavaljem:

Testo:

  • 520 g brašna
  • 250 ml mleka
  • 6 kašika tople vode
  • 1 kockica kvasca
  • 1,5 kašičica soli
  • 2 kašičice šećera

Za premazivanje kora:

  • 150 g rastopljenog putera

Fil:

  • 300 g stišnjene šunke, sitno iseckane
  • 300 g krupno izrendanog kačkavalja
Priprema

1. Testo: U toplom mleku, sa dodatkom kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati vodu, kašičicu šećera, so i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo i ostaviti da uskisne. Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti ga na dve polovine.
2. Jednu polovinu testa ostaviti na stranu (za drugu pitu, pošto se prave dve pite), a drugu polovinu testa podeliti na tri dela. Fil, takođe, odmah podeliti na dva dela. Uzeti jednu lopticu testa i razviti je veličine 30x40 cm.
3. Premazati koru sa rastopljenim puterom, pa staviti pola iseckane šunke i izrendanog kačkavalja (pošto smo fil podelili na dva dela - znači polovina od jednog dela fila). Razviti drugu koru, staviti je preko filovane kore, pa ponoviti postupak sa premazivanjem kore sa puterom i posipanjem sa šunkom i kačkavaljem.
4. Razviti i treću koru i staviti je preko dve prethodne kore. Ovu, treću, koru samo premazati puterom. Sada se 1/3 testa (sa duže strane) prebaci do polovine kore, pa se ostalo testo prebaci preko preklopljenog dela.
5. Sada se sa uže strane preklopi 1/3 testa do pola, pa ostatak testa prebaciti preko preklopljenog dela.
6. Tako preklopljeno testo razviti veličine 20x20cm, pa ga prebaciti u pleh, preko pek papira.
7. Testo, u plehu, iseći na šest jednakih delova (u vidu trouglova). Pokriti ga krpom i ostaviti da naraste.
8. Naraslo testo premazati sa mešavinom žumanceta i malo mleka i posuti ga susamom.
9. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni, dok ne dobije zlatno rumenu boju. Pečenu pitu izvaditi i pokriti je krpom, da odstoji pet minuta. Zatim je iseći i poslužiti. Istim postupkom kao što je urađena ova pita napraviti i drugu pitu (od druge polovine testa i druge polovine fila).
Attachments area
Постави коментар
// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer