Translate

Dzoli volinet.kuvar

Sugar and spice and all things without price

среда, 27. април 2016.

Zokin sočni kolač od šljiva * Moist Plum Cake a la Zoki



Scroll down for Recipe in English

To je opasno po mene kad se navadim na Zoricin BLOG. Sve mi se dopada, sve bih pravila. Evo za kratko vreme još jedan od njenih recepta, sasvim onako kako ga je ona opisala sočan, divan kolač od šljiva. Hvala Zoki, najbolja si!


Sastojci:

4 jaja sobne temperature
175 g šećera ( po ukusu se može i smanjiti šećer,sve zavisi od slatkoće šljiva )
2 kesice vanile sa ukusom limuna
150 g brašna
8 g praška za pecivo
80 g otopljenog putera
25 zrelih, plavih šljiva



Priprema:

  Sa žicom za mućenje umutiti jaja,šećer i vanilin šećer sa ukusom limuna ( ako nemate tu vanilu,dodajte običnu vanilu i limunovu koricu ).

    U umućenu smesu dodati otopljen puter i sve to sjediniti i na kraju dodati brašno, koje ste izmešali sa praškom za pecivo.

  Vatrostalnu posudu ili pleh veličine 20cm X 28cm podmazati  ( ja koristim sprej za pečenje PAM ) i sipati umućenu smesu.

  Sljive, koje ste oprali i očistili od koštica,preseći na pola i naređati odozgo po testu ( šljive će upasti u testo i prilikom pečenja će ispustiti svoje sokove i učiniće vam kolač jako sočnim ).


   Ovaj kolač nema puno testa, ako želite više testa u kolaču od voća,uduplajte sastojke za testo i pecite u kalupu 22cm X 35cm.

  Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 195*C oko 35 do 45 minuta ili dok vam fino ne porumeni, a testo  se odvaja od stranica pleha.Proveriti sa čalkalicom da li je testo pečeno.

  Pečen kolač ohladiti u plehu, iseći na kocke,posuti prah šećerom, ili po želji premazati sa šlagom i poslužiti uz čašu finog soka ili sa kuglom sladoleda.

  Kolač se može praviti sa raznim voćem; jagodama, malinama, višnjama,kajsijama…







 Mala napomena:
Ja sam kako nema svežih a pogotovo ne naših plavih šljiva koristila novozelandsku iz konzerve, koja joj je najsličnija, pa je zovu Black Doris(Crna Doris)

***********************************************

Moist Plum cake a la Zoki



Dangerous for me to visit Zokin BLOG. Mainly because I like everything she makes and when I make it following her recipes they never fail! So here in short time second one: Moist plum cake and boy was it yummy and  as she said moist.

Ingredients

4 eggs on room temperature
175 g sugar
2 tsp vanilla extract
Zest of one big lemon
25 ripe plums cut in half, pit removed
1 tsp baking powder
80 g soft butter

Create

Cream sugar , egg, vanilla and lemon zest,till pale and fluffy. Add melted butter, flour and baking powder.

Mix well.



Pour in baking dish
Assemble halves of plums on top


Bake in preheated oven on 195 degrees C, till nice golden colour appear, 35 to 45 minutes.



I did not have fresh plums and also not a variety that is used in original recipe, so I used canned black Doris plums,  which are similar to those

Нема коментара:

// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer