уторак, 13. октобар 2015.

Baklava, orasi,jabuka,suvo groždje* Baklava, walnuts,apple.raisins




Mislim da do sada još nikad nisam pravila istu baklavu dva puta. Svi znamo da je veoma slatka pa je pravim nekoliko puta u godini. Ovde suvo grožđe bude mnogo ukusnije, ako ga ostavite pre upotrebe malo potopljeno u vodu da nabubri. I naravno bilo šta pravimo sa korama za pitu, treba uvek dobro namazati puterom. 



Sastojci

1 pakovanje tankih kora za pitu
150 g izmrvljenih oraha
150g suvog groždja
2 izrendane jabuke
3 šolje šećera (2 1/2  za agdu)
3 kašičice limunskog soka
1 kašičica cimeta
30 g otopljenog putera za premazivanje kora



Pripremimo sastojke.

Oljuštimo i izrendamo jabuke. Dodamo 1/2 šolje šećera i cimet. Ubacimo suvo groždje, izmlevene orahe. Sve dobro sjedinimo.



Sada počnemo u namašćenom plehu da redjamo. Koru pa, namažemo dobro puterom, pa opet jednu i tako šest kora. Sipamo fil pa onda ređamo opet 2 kore, premazane puterom. Na to sipamo fil, pa opet 2 kore. Poslednji sloj završimo sa 6 kora, kao i dno. Kore isećemo pre pećenja na komade linijski ili dijagonalno vaš izbor.

Pečemo 25 minuta. Dok se baklava peče, napravimo agdu od 2,5 šolje šećera i 2,5 šolje vode, kao i sok od limuna. Na srednjoj temperaturi pustimo da se agda zgusne u sirup. Ovo treba da bude gotovo u isto vreme kad je i baklava pečena.


Nalijemo baklavu sa sirupom i ostavimo da stoji par sati da baklava upije sirup.


Постави коментар
// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer