Kad smo bili mali ovo je ( tada smo to zvali sutlijaš, jer nije bilo jaja ili pavlake uz to) bio dezert , koji je mama često pravila.Sa cimetom i šećerom na vrhu.Za nas je to bilo vrlo ukusno i uvek smo se radovali kad bi iz kuhinje zamirisao cimet. Setih se onda to je bio slučaj i sa grizom.Da li neko to uopšte još pravi deci?
Sastojci
- 4-2/3 šolje punomasnog mleka
- 1/2 pola šolje pirinlča, krupnog zrna
- 7 Kašika šećera
- 1 štapić vanile
- 1 štapić cimeta
- 2 veća žumanca
- Malo zasladjene umiksane pavlake kad poslužimo
Priprema
U šerpi kombinujemo 4 šolje mleka, šećer, štapić vanile , koji smo isekli i izvadili sadržaj i štapić cimeta. Prvo pustimo da provri a zatim smanjmo na malu temperaturu i krčkamo oko 20 minuta.
Nekoliko minuta pre nego što je pirinač u mleku skuvan, umutimo dva žumanca, pažljivo dodamo malo pirinča i mešajući dodamo 2/3 preostalog mleka.
Sad sve vratimo u šerpu sa mlekom i pirinčem i mešajući pustimo da vri oko 2 minuta
Sad sve vratimo u šerpu sa mlekom i pirinčem i mešajući pustimo da vri oko 2 minuta
Sve prespemo u činiju da se hladi i odmah prekrijemo plastičnom folijom da se ne bi stvarala korica.
Pre posluženja dodamo malo izmiksane , vrlo malo zasladjene pavlake i pospemo voćem po izboru.Ja sam koristila nar.
2 коментара:
Lep recept. Griz i sutlijas pravim ber jednom nedeljno, za veceru ili kao poslasticu. Ne kupujem gotove kolace i kekse. Neko posipa cimetom, a neko cokoladom u prahu (savremena verzija) Pozdrav
Drago mi je da to cujem!
Постави коментар