субота, 21. март 2015.

Rizogalo



Lep Grčki recept za pirinač

Sastojci

1/2 šolje pirinča
1 šolja vode
4 šolje punomasnog mleka
naprstak soli
2 žumanca
2 kašičice gustina
2 Kašike hladnog mleka
2 do 3 Kašike šećera
1/2 kašičice vanile
cimet ili rendani orašćić za na vrh



Priprema

Stavimo pirinač i vodu u šerpu i kuvamo na blagoj vatri. mešajući s veemena na vreme. Za oko 10 minuta pirinač je upio svu vodu i sklonimo ga sa šporeta.

Dodamo mu mleko i so ,vatimo na šporet i na vrlo niskoj tmperaturi , još uvek redovnim mešanjem kuvamo 20tak minuta,dok prinač potpuno omekša.

U posebnoj činiji umutimo žumanca,gustin i hladno mleko, promešamo i dodamo oko 1/2 šolje kuvanog prinča.

Sve izmešamo i vratimo u šerpu gde je ostatak pirinča, i na blagoj vatri, kuvamo još 3 minuta dok se sve dobro zgusne.

Dodajte vanilu i šećer po ukusu i sipajte u činijice.
Vrh pospite cimetom ili rendanim oraščičima


Dok sam čitala ovaj recept pade mi na um jedan Engleski recept pod imenom Grom i Munja Servira se vruć pirinač sa posebno toplim sirupom od melase ( munja) i sa ulupanom pavlakom (grom).







Постави коментар
// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer