...

петак, 04. април 2014.

Djumbir, kako se uzgaja


Neki od Vas su me pitali kako se uzgaja djumbir
Pa evo ukratko da pokušam da objasnim.Inače djumbir imam uvek u kući za kolače, a kad se prehladimo to je moj lek sa dodatkom limuna i meda!Garantovano funkcioniše.
A tek kolači.!Moj tata  pravi i djumbir pivo,verijem da ga ovde mnogi prave.
Koristim ga i u kuvanju često.Obožavam i ukus imiris

Drugi nazivi: djumbir. 
Latinski naziv: Zingiber officinalis .

Opis biljke: Djumbir je tropska zacinska biljka koja veoma podseca na trsku. Biljka naraste do jedan metar visine, njeno korenje je mesnato kao prst debelo do 20 cantimetara duzine i veoma aromaticno. Aroma korenja je prijatna sa mirisom na limun, a ukus je slatkasto pikantan i veoma svez. Djumbir je veoma ukusan kao zacin pa se koristi u razne svrhe , kao dodatak jelima za kolace, za pivo i likere.. , 

Stanište: Pradomovina djumbira je jugozapadna Azija , a glavni proizvodjac je Indija a posebno dobar ukus ima djumbir iz Jamajke..

Lekoviti deo biljke: za lek se koristi koren.

Lekovito delovanje: Ima antisepticko dejstvo i smiruje kasalj zbog cega se koristi kao dodatak toplim napitcima tokom zime. 
Ðumbir (Zingiber officinalis) 
stimulise perifernu i uopsteno cirkulaciju, zagrejava, otklanja grceve i spazme, stimulise funkciju jetre, snažan antioksidans. Koristan kod uklanjanja edema, napada vrucine, raznih mucnina.
                       
Đumbir ne raste iz semena ,već iz svežih komada rizoma ili krtola . U stvari , možete jednostavno kupiti svež đumbir iz prodavnice i posaditi to . Izaberite one koje su puniji i nisu počeli da se suše
Možete ga potopiti preko noći u vodi , ali ne ostaviti da   klija u vodi . Ginger korenje mora da diše , pa  posle  potapanja , zakopati komad korena u zemlju. . Ako  vaš komad đumbira ima bilo kakve male pupoljke ili dugmad na njoj , okrenite ga tako da su naviše kada ga posadite .

Najbolje vreme da  započnete  je krajem zime , tako da su spremni da sadite u bašti u rano proleće . Za đumbir  koji se gaji isključivo u zatvorenom prostoru ,tajming je uvek važan jer gajenje biljaka treba letnje sunčeve svetlosti .

Za spoljnu biljke , možete zasaditi svoje korene direktno napolju da klija , ali oni rizikuju da budu iskopani od glodara štetočina . Zato vaše biljke počnete unutra i onda premestite u baštu .Presađivanje

 Sadite proklijaji djumbir tako da bude u punoj sunčevoj svetlosti.  . Vaše biljke mogu rasti oko 3 metra u visinu .

Đumbir ne može da podnese da ima gnjecav koren , pa mesto gde ga sadite mora imati dobru drenažu . Izbegavajte bilo kakva mesta na  nižim oblastima gde voda akumulira


Da bi zemljište ostalo vlažno , dodati kompost oko baze biljke nakon što je dobro porasla . Ne samo da će to pomoći da dodate malo vlage za vaše biljke , ali i korov će se teže tu ugnezditi.. .

   Zemljište treba uvek da bude vlažno , pa zalivajte đumbir  2 ili 3 puta nedeljno .

Nemojte se iznenaditi ako vaše biljke ne cveta . Potrebno  je 2 godine ili više da cveta

Štetočina i bolesti

Zloglasnie gusenice  su ponekad problem sa đumbirom , naročito ako imate okolo drugog povrća da ih privuku . Nažalost , oni mogu uništiti mladicu gotovo preko noći . Ako stesadili đumbir napolju , možda ćete želeti da stavite malu kartonsku ogrlicu oko baze stabljike da zadrži gusenice

Sve u svemu , đumbir je veoma otporna biljka na bolesti , tako da ne bi trebalo da ima bilo kakvih problema..

Žetva i skladištenje

Budite strpljivi sa đumbirom . Imaćete skoro punu godinu dana pre njegovog vremena do žetve novog roda  korena .

Najlakši način da se žetva đumbir korene je da sačekate dokb iljka počne da jenjava nakon oko 8 ili čak 10 meseci , i iskopate celu biljku .


 Kada se spere prljavština , možete da sačuvate svoje korene ( bez da ih ljuštite ) u frižideru unutar plastične kese sa vlažnom krpom . Ona će sačuvati do 3 nedelje bez gubljenja ukusa .

Takođe možete zamrznuti cele rizoma , i samo narendajte isključen šta vam je potrebno , bez potrebe da se odmrzne ceo komad . To će izgubiti nešto od svoje teksture na ovaj način , ali vaš đumbir će trajati veoma dugo .

Sušenja đumbir je još jedna opcija , mada najbolje funkcioniše ako kriška korene tanko nego pokušati da se osuši ceo rizom . Koristite komercijalnu dehidrator ili aoven podesite na nizak . Možete da se osuši na suncu đumbir ali će skoro sigurno privući insekteDjumbir u cvetu

Krtola I djumbir u prahu


Djumbir zakiseljen

Osvežavajući napitakDjumbir poljupci,izvrstan kolačić
Djumbir sa heljdom


Djumbir karamel kocke


Čaj od djumbira
Domaće djumbir pivo
I djumbir pivo iz radnje

Živeli!
Постави коментар
// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer