Translate

Dzoli volinet.kuvar

Sugar and spice and all things without price

петак, 4. април 2014.

Djumbir, kako se uzgaja






Neki od Vas su me pitali kako se uzgaja djumbir
Pa evo ukratko da pokušam da objasnim.Inače djumbir imam uvek u kući za kolače, a kad se prehladimo to je moj lek sa dodatkom limuna i meda!Garantovano funkcioniše.
A tek kolači.!Moj tata  pravi i djumbir pivo,verijem da ga ovde mnogi prave.
Koristim ga i u kuvanju često.Obožavam i ukus imiris





Drugi nazivi: djumbir. 
Latinski naziv: Zingiber officinalis .

Opis biljke: Djumbir je tropska zacinska biljka koja veoma podseca na trsku. Biljka naraste do jedan metar visine, njeno korenje je mesnato kao prst debelo do 20 cantimetara duzine i veoma aromaticno. Aroma korenja je prijatna sa mirisom na limun, a ukus je slatkasto pikantan i veoma svez. Djumbir je veoma ukusan kao zacin pa se koristi u razne svrhe , kao dodatak jelima za kolace, za pivo i likere.. , 

Stanište: Pradomovina djumbira je jugozapadna Azija , a glavni proizvodjac je Indija a posebno dobar ukus ima djumbir iz Jamajke..

Lekoviti deo biljke: za lek se koristi koren.

Lekovito delovanje: Ima antisepticko dejstvo i smiruje kasalj zbog cega se koristi kao dodatak toplim napitcima tokom zime. 
Ðumbir (Zingiber officinalis) 
stimulise perifernu i uopsteno cirkulaciju, zagrejava, otklanja grceve i spazme, stimulise funkciju jetre, snažan antioksidans. Koristan kod uklanjanja edema, napada vrucine, raznih mucnina.
                       
Đumbir ne raste iz semena ,već iz svežih komada rizoma ili krtola . U stvari , možete jednostavno kupiti svež đumbir iz prodavnice i posaditi to . Izaberite one koje su puniji i nisu počeli da se suše
Možete ga potopiti preko noći u vodi , ali ne ostaviti da   klija u vodi . Ginger korenje mora da diše , pa  posle  potapanja , zakopati komad korena u zemlju. . Ako  vaš komad đumbira ima bilo kakve male pupoljke ili dugmad na njoj , okrenite ga tako da su naviše kada ga posadite .

Najbolje vreme da  započnete  je krajem zime , tako da su spremni da sadite u bašti u rano proleće . Za đumbir  koji se gaji isključivo u zatvorenom prostoru ,tajming je uvek važan jer gajenje biljaka treba letnje sunčeve svetlosti .

Za spoljnu biljke , možete zasaditi svoje korene direktno napolju da klija , ali oni rizikuju da budu iskopani od glodara štetočina . Zato vaše biljke počnete unutra i onda premestite u baštu .



Presađivanje

 Sadite proklijaji djumbir tako da bude u punoj sunčevoj svetlosti.  . Vaše biljke mogu rasti oko 3 metra u visinu .

Đumbir ne može da podnese da ima gnjecav koren , pa mesto gde ga sadite mora imati dobru drenažu . Izbegavajte bilo kakva mesta na  nižim oblastima gde voda akumulira


Da bi zemljište ostalo vlažno , dodati kompost oko baze biljke nakon što je dobro porasla . Ne samo da će to pomoći da dodate malo vlage za vaše biljke , ali i korov će se teže tu ugnezditi.. .

   Zemljište treba uvek da bude vlažno , pa zalivajte đumbir  2 ili 3 puta nedeljno .

Nemojte se iznenaditi ako vaše biljke ne cveta . Potrebno  je 2 godine ili više da cveta

Štetočina i bolesti

Zloglasnie gusenice  su ponekad problem sa đumbirom , naročito ako imate okolo drugog povrća da ih privuku . Nažalost , oni mogu uništiti mladicu gotovo preko noći . Ako stesadili đumbir napolju , možda ćete želeti da stavite malu kartonsku ogrlicu oko baze stabljike da zadrži gusenice

Sve u svemu , đumbir je veoma otporna biljka na bolesti , tako da ne bi trebalo da ima bilo kakvih problema..

Žetva i skladištenje

Budite strpljivi sa đumbirom . Imaćete skoro punu godinu dana pre njegovog vremena do žetve novog roda  korena .

Najlakši način da se žetva đumbir korene je da sačekate dokb iljka počne da jenjava nakon oko 8 ili čak 10 meseci , i iskopate celu biljku .


 Kada se spere prljavština , možete da sačuvate svoje korene ( bez da ih ljuštite ) u frižideru unutar plastične kese sa vlažnom krpom . Ona će sačuvati do 3 nedelje bez gubljenja ukusa .

Takođe možete zamrznuti cele rizoma , i samo narendajte isključen šta vam je potrebno , bez potrebe da se odmrzne ceo komad . To će izgubiti nešto od svoje teksture na ovaj način , ali vaš đumbir će trajati veoma dugo .

Sušenja đumbir je još jedna opcija , mada najbolje funkcioniše ako kriška korene tanko nego pokušati da se osuši ceo rizom . Koristite komercijalnu dehidrator ili aoven podesite na nizak . Možete da se osuši na suncu đumbir ali će skoro sigurno privući insekte







Djumbir u cvetu





Krtola I djumbir u prahu


Djumbir zakiseljen

Osvežavajući napitak



Djumbir poljupci,izvrstan kolačić
Djumbir sa heljdom


Djumbir karamel kocke


Čaj od djumbira
Domaće djumbir pivo
I djumbir pivo iz radnje

Živeli!

8 коментара:

jasna varcakovic је рекао...

Odlican post! Ginger bas volim!

Анониман је рекао...

Pravo da ti kažem mi u Beogradu nismo ni znali za njega ,a sad ne mogu da zamislim da ga nemam

Aleksandra Sekulić је рекао...

Meni se ukus dugo nije dopadao, u nekoliko navrata sam probala u želji da će mi se ipak dopasti, jer znam koliko je dobar. I srećom, jeste. Počela sam da kašljucam i popila sam čaj od đumbira, kašalj je brzo prošao. Sad mi se toliko dopao da ga redovno stavljam u ceđene sokove od voća i povrća. Nisam znala da se tako jednostavno uzgaja, hvala na informaciji :)

kuvaricaveca је рекао...

Dzoli još jedno pitanje u vezi uzgajanja. Da li treba preko zime da se zaštiti ili izvadi koren?

Анониман је рекао...

To zavisi na kakvom prostoru ste ga zasadilili.Ako je direktno u bašti onda je najbolje izvaditi ga i u nekom kontejneru pokriti piljevinom i čuvati na toplijem mestu (od spolajs;nje temperature).Ako je u kontejneru ondaceo kontejner,saksiju ili sl. .premestimo takodje na toplije mesto

Анониман је рекао...

Nisam dobro razumeo jel se sadi u jesen ili prolece i treba li krompiric da se ubaci skroz u zemlju ili na povrsinu i pokriva li se dok krene rast?

Unknown је рекао...

Molim vas samo da mi kazete dali se od Dumbira koristi samo korjen ili se moze koristiti i cjela stabljika ili cvijet.Hvala.

Stolne sorte voća је рекао...

...kućni uzgoj... ;)

https://youtu.be/pXkanvi3I00

// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer