Translate

Dzoli volinet.kuvar

Sugar and spice and all things without price

среда, 25. јун 2014.

NOVA ZAMENA NA STRANICI RADOST!


Dragi prijatelji,kulinari,ljubitelji dobrog jela ,avanturisti i svi koji bi da probate!Često postavljam recepte za japanska i indijska jela, jer ovde gde živi 78 nacija u miru i slozi imamo to zadovoljstvo da probamo i njihove nacionalne kuhinje i bez problema nabavimo i začine koji idu uz to.
Na mojoj webstranici
www.radostzaradost.com ide zamena za tu vrstu začina,kompletan set za pravljenje sushi i začni za ostala indijska i azijska jela.Zamena ide Centru za decu sa smetnjama u razboju U Šekspirovoj uliciu u Beogradu.Ne propustite priliku da se javite i za polovinu stvarne vrednosti započnete kulinarsku avanturu i istovremeno pomognete deci!Hvala

Riblje pljeskavice- Fish Cakes



  • 500g ribljih fileta,grubo isečenih
  • 1/2 šolje svežeg iseckanog korijandera
  • 35g (1/4 cup) gustina
  • 2kašike ribljeg sosa
  • 2kašike slatkog čili sos
  • 1jaje  izmućeno
  • 3mlada luka,iseckana
  • 50g buranije,iseckane
  • 80ml (1/3 cup) ulja
  • Limun ili limeta,kriške za servianje
  • Sladak čili sos za serviranje




  • 500g firm white fish fillets (such as ling), coarsely chopped
  • 1/2 cup fresh coriander leaves
  • 35g (1/4 cup) cornflour
  • 2 tablespoons fish sauce
  • 2 tablespoons sweet chilli sauce
  • 1 egg, lightly whisked
  • 3 green onions, ends trimmed, finely chopped
  • 50g green beans, finely chopped
  • 80ml (1/3 cup) vegetable oil
  • Lime wedges, to serve
  • Sweet chilli sauce, extra, to serve
  • Priprema
  1. Korak 1
    Stavimo ribu u  blender ,dodamo korijander,gustin, riblji sos,sladak čili sos i jaje i blendamo ok se sve lepo sjedini
  2. Korak  2
    Sipamo masu iz blendera u činiju. Dodamo luk i buraniju i izmešamo.rukom izvadimo manju količinu i 
  3.                                            blago napravimo lopticu,zatim je splesnemo.Pečemo sa svake  strane oko 4                                                                 minuta

  1. Korak 3
    Serviramo uz sladak čili sos i kriške limuna, limete


  • Method
  1. Step 1
    Place the fish in the bowl of a food processor and process until smooth. Add the coriander, cornflour, fish sauce, sweet chili sauce and egg, and process until well combined.

  1. Step 2
    Transfer the fish mixture to a large bowl. Add the shallot and beans and stir until well combined. Heat the oil in a large frying pan over medium heatPlace 4 egg rings in the pan.  Cook for 4 minutes each side or until golden serving plates. Serve with lime wedges and extra sweet chilli sauce.
  • Method
  1. Step 1
    Place the fish in the bowl of a food processor and process until smooth. Add the coriander, cornflour, fish sauce, sweet chilli sauce and egg, and process until well combined.
  2. Step 2
    Transfer the fish mixture to a large bowl. Add the shallot and beans and stir until well combined. Heat the oil in a large frying pan over medium heat. Place 4 egg rings in the pan. Divide the fish mixture into 8 equal portions. Press 1 portion into each egg ring. Cook for 4 minutes each side or until golden brown. Transfer to a plate lined with paper towel. Repeat with the remaining fish mixture, reheating the pan between batches.

  3. Step 3
    Serve with some chili sauce on side and lime or lemon wedges




понедељак, 23. јун 2014.

Sladoled od kukuruza- Corn Icecream





Da znam i ja ,čudno zvuči i bila bih skeptična, kao što je moja blogokoleginica .genije u kuhinji i tvorac  ove delikatese Zoki bila, da ona nije potvrdila da je krajnji rezultat fantastičan.Originalan recept možete videti OVDE

Yes I know,it sounds strange but do not worry, author and founder  of this recipe confirmed the end result is great.

500 ml slatke pavlake
375 ml punomasnog mleka
250 g šećera
400 g skuvanog kukuruza šećerca 
4 žumanca

Priprema:

U blender staviti kukuruz i mleko i sve izblendirati,tu smesu staviti u šerpicu, dodati pavlaku i šećer i sve zagrevati, mešajući da se šećer otopi ali ne treba da provri. ( ako volite da imate komadiće kukuruza onda nemojte potpuno samleti, ostavite male komadiće u smesi )

Umutiti jaja sa žicom za mućenje i polako dodavajući vrelu smesu od kukuruza i mleka u jaja, stalno muteći.
Sipati sve u šerpicu i vratiti nazad na ringlu i kuvati samo dotle dok, kad stavite varjaču u smesu ne ostane gušć smesa na varjači, smesa se mora mešati, inače će zagoreti.
Skloniti sa ringle,ostaviti da se malo ohladi a onda sipati u neku staklenu posudu i ostaviti u frižider da se potpuno ohladi, najmanje 4 sata.

Sipati u mašinu za sladoled i pustiti da tradi sve dotle dok ne dobijete mekan sladoled...za vas,koji volite mekan sladoled možete ga jesti odmah, ja ga ne volim, sipati u posudu koja može da se stavi u zamrzivač i smrznuti preko noći ili najmanje 6 sati.
Za vas, koji nemate mašinu, izvaditri iz zamrzivača posle sat vremena i dobro ga izmešajte sa viljuškom, vratiti i ostaviti još sat-dva i još jednom izmešati sve sa viljuškom i onda ostaviti da se potpuno stegne ili raditi na način na koji vi pravite sladoled.






Ingredients

500ml cream
300 ml  milk
250g sugar
400g cooked sweet corn.I used can of sweet creamed corn which does not need                    blending
4 egg yolks

Blend corn and milk ,put in a pot; add cream and sugar.
Let it simmer till sugar is dissolved,don't let it boil. 
Beat egg yolks  and mix in in the pot.Temper.meaning put first a little to cool milk mix down and avoid getting scrambled eggs.Than still steering add the rest. 
Mixture  is  ready,when it sticks on your wooden spoon

Let it cool done.Pour into your dish  and let it in the fridge to cool down completely.

If you are using ice cream machine than put it in the machine and  follow instruction as u usually would.
So I poured mine into the  dish and left in the  fridge for an hour.
Than put it in the freezer
After another hour  took it out and mixed it with a fork.
Back in the freezer repeat process after 2 hours.
After that ,back to the freezer.

There  are many ways you can serve this :chocolate sauce,caramel sauce,fruit ...
I served  mine  with chocolate sauce. No matter how you do it you will be stunned with the taste of this invention.Cheers




петак, 20. јун 2014.

Tajlandski zeleni Kari-Thai Green Curry


 Ovo je za one koji sanjaju da postanu zmajevi ,poprilično ljuto.Preporučujem čašu vode do tanjira
This is very  hot dish,something for those of zou who dream to become dragon.I recommend glass of water next to your plate!

Zeleni Kari

  • 4 čili papričice,zelene
  • 1 mali crni luk
  • Komad djumbira veličine palca,očišćen i izrendan
  • 1 zgnječen čen belog luka
  • oko 80 g svežeg korijandera
  • 1 limeta samo rendana korica
  • 2 limete ,rendane i sok
  • 2 komada  limunske trave(glup prevod ali ne znam drugi,javite mi...(Lemongrass)
  • 1 kašika semena korijandera
  • 1 kašićica kima u prahu
  • 1 kašičica crnog bibera u zrnu
  • 1 kašika ribljeg ulja
  • 3 kašike maslinovog ulja
    Lemongrass




Green chili paste

  • 4 hot green chillis, ends cut off
  • 1 small onions, finely diced
  • Thumb root ginger, peeled and grated
  • 1garlic clove, crushed
  • large bunch of fresh coriander (mine weighed 80g)
  •  1 lime, zest only
  • 2 limes, juice and zest
  • 2 lemongrass stalks, finely chopped
  • 1 tbsp coriander seeds
  • 1 tsp ground cumin
  • 1 tsp black peppercorns
  • 1 tsp fish sauce
  • 3 tsp olive oil

Sve ove sastojke lepo izblicamo u blenderu i dobijemo zelenu pastu
All  the ingredients blend in food processor.


Tajlandski zeleni Kari


  • 2 kašike zelenog karija
  • 1kašika tamnog šećera
  • nekoliko komada celera
  • 750g pilećeg mesa ,ja sam koristila batake
  • sok i rendana korica jedne limete
  • 400 ml kokosovog mleka ili krema
  • 2 tkašike ribljeg sosa li sosa od soje
  • Rukohvat svežeg grubo  sečenog korijandera (i drške!)




  • 2 tbsp green paste (according to taste)
  • 1 tbsp soft dark brown sugar
  • 2-3 largestalsk of cellery
  • 750g chicken,  (use breast and/or leg meat)
  • zest  and juice of one lime
  • 400ml/ coconut milk or cream
  • 2 tbsp Thai fish sauce (or light soy sauce)
  • handful of coriander, roughly chopped (the more the better though to be honest)

Priprema

1.Ispržimo pileće   meso
2.U drugom tiganju,ja sam koristila wok na malo ulja propržimo zelenu pastu
3.Dodamo šečer,izmešamo
4, Dodamo  isečen celer,sok i koricu limete,riblji sos, i mleko od kokosa.
5.Na niskoj temperaturi ostavimo da sve krčka ,nekoliko minuta.
6.Dodamo pileće meso i ostavimo još nekoliko minuta u sosu.



Method
1.First fry chicken meat bake green paste
2. In separate  pan ,I used wok,on little oil 
3. Add brown sugar,stir
4. Add celery pieces yest and juice of lime, Fish sauce and coconut milk or cream
5. Leave it to simmer couple of minutes 
6. Put the chicken in the sauce ,well covered simmer for couple more minutes

Salata

Uz ovako ljuto jelo najbolje ide sveža salata
Za to nam je potrebno
pola glavice kupusa,tanko isečene kao za kupus salatu
1 crveni čili,bez semenki,iseckan
pola crvenog luka isečenog na tanke listove
6 komada rotkvice takodje iseckana na tanke  listove
I komad mladog luka sitno iseckan
Rukohvat korijandera
so
1 kašika ulja od susama
2 kašike maslinovog ulja
sok od 1 limuna


Salad
half of green cabbage,finely sliced
1 red chili deseded and finely cut
1 green onion finely cut
1 half red onion cat in thin rings
1 handful of coriander
1 lime,juice from it
1 tsp of sesame oil
salt
6 pcs radish,finely sliced
handful of coriander

1.Prvo ieckammo sve povrće.Sipamo u činiju pospemo solju i masiramo ga malo grublje.Ovo će povrće omekšati.Posle desetak minuta,povrće,gnječeći rukama iscedimo
Začinimo sa sokom  od limete,uljem  od sesama.Pospemo seckanim korijanderom

1: Cut all the vegetables and put in a bowl.Sprinkle sea salt and massage roughly.After 10 minutes wring all the liquid out.Season with lime juice,sesame oil and garnish 

Zeleni kari služimo uz pirinčane rezance  i  Roti(recept na mom blogu za puter pile)

Green curry served with rice noodles and Rotii.





четвртак, 19. јун 2014.

Pečen Čizkejk-Baked Cheeescake

 
Recipe also in English

Volim čizkejk,i malo  kiselakastog  voća  u njemu.Ne pravim ga često, jer je onako baš moćan za jesti.Ali kad ga napravim, onda volim da bue pečen!Koristila sam moje zamrznute maline .vi naravno možete i sveže

Sastojci (12 šnita)                                                                  Ingredients  (12 slices)

250 g biskvita po vašem izboru                                                250 g biscuits ,crushed
100g istopljenog putera                                                           100 g  melted butte
500 g krem sira                                                                       500 g cream cheese,softened
400 g slatkog kondenzovanog mleka                                       400 g sweet condensed milk
4 jaja                                                                                      4 eggs
500 ml  pavlake                                                                      500 ml cream
3 kašičice vanile                                                                      3 tsp vanilla essence                                   200 g maline                                                                           200 g raspberries,fresh or  frozen                
50 g tamne čokolade, izrendane                                              50 g dark grated chocolate




Priprema                                                                                    Method

1. Predgej rernu na 160 stepeni C                                      Preheat oven 160 degrees C                              2. Kombinuj izmrvljen biskvit i puter i sipaj                         Combine biscuits and butter,press mixture into
    u pleh prečnika 23 cm.ostavi u frižideru                          base and sides of a 23 cm springformpan
    dok spremaš fil.                                                             Refrigirate while making filing

                    

3. Sa mikserom ulupamo krem sir i                                Using an electric mixer,beat cream cheese and
    kondenzovano mleko ,u glatku masu                         condensed milk until thick and creamy.Add eggs
    Dodamo jaja,pavlaku )300ml) i vanilu i miksamo        300ml, cream and vanilla,beat until light and fluffy.
    dok je penasto


4.Sipaj u pleh -Pospi maline odozgo                             Pour mixture into prepared pan.Put raspberries on
  one će same potonuti u smesu.                                   top.Bake 1 1/4 hour.Leave to set in thefridge
  Peci sat i 15 minuta.Ostavi  u
  frižideru dok se sasvim stvrdne



Dekorišite sa rendanom čokoladom ,malinama i           Decorate with cream,raspberries and grated
umućenim šlagom                                                         chocolate





субота, 14. јун 2014.

Kolač sa kremom od limuna


Imam 3 drveta limuna u bašti.Vrste Meyer.Nisu toliko visoka ali skoro čitave godine ima limuna.I svarno svašta pravim od njega,slatko,usoljen limun,limunadu ,limunčelo i eto i ovaj krem od limuna.
Zaista je vrlo ukudan u kolačima i potrebno je vrlo malo sastojaka da se napravi.

Za  krem od limuna

2 limuna,rendana korica i sok
2 jaja
2 žumanca
80 g putera
160 g šećera


Prvo pripremimo krem od limuna
U šerpi umutimo jaja i žumanca,zatim dodamo ostale sastojke i mešamo dok se ne zgusne.


Sipamo u teglu i ostavimo da se ohladi.Krem od limuna možete u frižideru čuvati dve nedelje.




Testo  je takodje vrlo jednostavno i ideja je od francuskog  Clafoutis koji ono večinom rave sa visnjama ali meni  odgovara sa ovim kremom



Testo


1/2 šolje brašna
1/4 kašičice soli
2 velika jaja
2 kašike šećera
3/4 šolje mleka
1 kašika istopljenog putera
1/2 kašičice vanile
1/2 šolje griza (ovo nema u originalnom receptu ali ja dodam za malo gušće testo.


Sve satojke sipamo u činiju i dobro izmešamo.Testo će biti meko.Sipamo u ravnu tepsiju i rravnomerno ga rasporedimo

Premažemo krem od limuna




 Pečemo na 200  stepeni Celzija 30 minuta.Izvadimo i osttavimo da se ohladi.




Ja sam još posula marakuju na vrh






среда, 11. јун 2014.

Kako se uzgaja wasabi, Japanski ren



Znate onaj ren,kad ga prvi put probate on šibne kroz nos i raščisti sve disajne puteve (ako  pre toga ne padnete u nesvest)

No  šalu na stranu ,veoma ukusan i to ne samo uz suši pa ga valja probati.Ako ste uporni i strpljivi (jer traje 2 godine do prvog ploda ) onda pokušajte
Komercijalno, wasabi se uzgaja kao hiroponik ali ovde ću objasniti tradicionalni način.


Wasabi nije jednostavan za uzgoj pa se samo najhrabriji i najuporniji odlučuju da probaju.Ako spadate u te,  a imate i dovoljno strpljenja (traje dve godine dok prvi stignu za berbu.), onda čitajte dalje





Wasabi je u srodstvu sa kupusom i  senfom i ima sva svojsva ostalih zdravih biljaka iz porodice Brassicaceae.Čuven je po svojoj ljutini, pa se kao i običan ren,renda i pravi se pasta  od njega.Najviše ga korste u Japanskoj kuhinji što neznači da se ne može koristiti i u svim drugim jelima gde bi smo koristili običan ren.


Gde  se uzgaja
Wasabi treba uzgajati na senovitom vlažnom mestu.Ne podnosi direktno sunce niti previsoku temperaturu.Idelano je 15 do 21 stepeni Celzija

Wasabi  raste polako.što je važno kad birate mesto  koje će biti njegovo za 2 dolazeće godine.Wasabi neće rasti u temperaturama koje redovno prelaze granicu od 21 stepena Celzija.


Kada se sadi
Sadi se u jesen.To daje biljci vremena da se tokom zime  ojača
Najbolja zemlja za uzgoj
Najvažnije je da na mestu gde planirate uzgoj bude dobra drenaža  zemlje.Pre nego što sadimo dobro dohranimo kompostom zemlju.Ovo će pomoći drenažu i vašoj biljci bolji start u ishrani.


Sadjenje
Wasabi seme treba posaditi najkasnije 48 sati po nabavci.Pre nego što ga posadite ostavite ga u vodi preko noći..
Sadite ga sa razdaljinom od 2.5 cm.
Sa sprejem polivajte leje svakodnevno.


Zalivanje

Zalivajte wasabi redovno naročito u suvim letnjim mesecima.Koren ne sme biti u suvoj ali ni u preterano vlaznoj zemlji. Okopavajte ga redovno i odstranjujte korov.

Posle 18 do 24 meseca možete iskopati koren.Ako želite da nastavite uzgoj, ostavite nekoliko biljaka one će ponovo izrasti,ovoga puta za godinu dana.



Saveti
Gusenice i vaši mogu napasti vašu biljku.Skidajte ih rukom ili prskajte organskim sprejem protiv istih
Izvadjen koren traje nekoliko meseci.Zato je najbolje rendati i sušiti ga ,pa kasnije prahu dodte samo vodu da napravite wasabi pastu
.


Listovi wsabi biljke takodje su veoma ukusni.Možete praviti od njih pesto,dodati ih uz salatu a nročito su ukusni sa ribom.



p.s.  Nisam uspela da nadjem seme  ili biljku da se prodaju kod nas...ako neko zna..inače preostaje samo kurirska pošiljka sa e bay
// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer