Translate

Dzoli volinet.kuvar

Sugar and spice and all things without price

среда, 30. април 2014.

Recepti nagradne igre Mali Kuvari Veliki Majstori

Maja,6 godina ,najviše voli da oliže šerpu!


Draga deco Nagradna Igra  Mali kuvari Veliki Majstori se uskoro završava.Iako je žiri na mestu gde ste slali recepte već virio ,1 maja će oficijelno izabrati  pobednike tri glavne nagrade i deset utesnih.

Iako je odziv bio mali, svi ste se trudili i poslali lepe recepte i za to se zahvaljujem

8 maja ćemo objaviti sve pobednike a do onda neka svi uživaju u vašim kreacijama.Ja sigurno jesam

1.Majin recept


 Čoko-Karamel fantazija
za patispanj:
10 belanaca
prstohvat soli
10 kasika secera
5 kasika brasna
2 kasike kakaoa
1 prasak za pecivo
5 kasika mlevenih lesnika
za krem I:
1 l mleka
10 zumanaca
200gr karamel mekih bombona (Pionir ili bilo koje druge)
100 gr secera
160 gr gustina
200gr putera ili margarina za kolace
za krem ganache:
200ml slatke pavlake
250 gr cokolade za kuvanje
Postupak:
Ulupati sneg od belanaca sa prstohvatom soli,kako bi se sne lepse umutio,dodati secer.Potom prosejati brasno i kakao,prasak za pecivo....pa dodati u umuceno belance mesajuci varjacom rucno!
Podeliti smesu na dva dela,i peci u okruglom kalupu promera 24cm.Oblozite dno pek papirom!
Od ove smese ispeci dve kore.Ispecene kore ostaviti da se prohlade pa ih prepoloviti po sredini ,znaci dobicete 4 kore ukupno,fine i tanke.Kada su kore potpuno ohladjene vrlo lako ih je podeliti uz pomoc konca :)
U litar mleka stavite karamel bombone i kuvajte na tihoj vatri dok se bombone ne otope,dodajte secer.Potom rucno zicom ulupajte zumanca,dodajte gustin i 1dc mleka koje ste odvojili ranije od cele litre.Sjedinite sve lepo muteci zicom kako ne bi ostale grudvice.U posudi gde ste mutili zumanca dodajte vrelo mleko muteci,nikako zumanca u mleko jer postoji mogucnost da vam se jaja u momentu skuvaju,a to ne biste zeleli....po potrebi dogrejati smesu kako bi se zgusnula...ostavite fil da se malo prohladi.Penasto ulupajte margarin,pa u margarin dodavajte po kasiku fila od zumaanca i karamela,i mutite dok se lepo ne sjedini,zato ej bitno da vam se fil ne ohladi skroz jer ce biti veoma cvrst.
Za ganache krem stavite u serpicu slatku pavlaku pa na sitne komade izlomite crnu cokoladu,i lagano mesajte na tihoj vatri dok se cokolada ne otopi,cim pocne da lagano vri,sklonite sa vatre.Ostavite da se delimicno prohladi,pa malo umutite miserom,osatvite ga na sobnoj temperaturi kako se na hladnom ne bi stegao.
Postupak filovanja:
U kalup u kojem ste pekli kore stavite prvu koru,premazite je polovinom ganache krema koji ste napravili,a potom preko njega stavite drugi fil od karamela.Stavite drugu koru,pa fil od karamela,pa opet koru,ganache krem,krem od karamele,pa poslednju koru.Ostatkom fila premazite tortu i ukrasite je...po vasoj zelji...mojoj mami je to rodjendanska torta pa sam joj spricem ispisala tortu,i stavila mala srca od fondana jer je puno volim :)
Prijatno :*



2. Marija Djokić

Tortilje


Majstorica Marija

Ja sam Marija Đokić. Imam punih 6 godina, u avgustu punim 7 i polazim u prvi razred. Najviše volim da se igram, ali i da pomažem mami oko čuvanja najmladje sestre i spremanja večere. Mama kaže da sam ja mala za spremanje ručka, ali ja bas volim da kuvam a naročito da spremam ručak napolje, od blata Emoji sa bratom koji ima 4 godine . Tad napravim i najlepše  torteEmoji.
Danas sam spremala tortilje, za koje mama kaze da su mnogo lepše kad ih ja spremim nego kad ih kupimo u radnji. Inače mama za sve kaže što ja spremim da je najlepše i da niko , ali niko ne sprema kao ja.
E ovako, prvo pomešas brašno 2 šolje od jogurta, pa dodas prašak za pecivo, kesicu i kesicu suvog kvasca, kašičicu soli i šećera. Sve to mama spremi da ja nešto ne zaboravim, a i kad zaboravim, nije strašno Emoji. Sve tako promešaš, pa dodaš isceđeni limum -sok, izvadiš neku košticu što upadne, a nije ni strašno ako ostane. Pa dodaš šoljicu mleka i šoljicu vode. Pomešaš i prekriješ da stoji. Za to vreme ja se malo poigram i pogledam neki crtani.
Kad testo naraste, odnosno kad ima male balončiče onda ga sipaš na sto gde staviš brašno, da se ne zalepi testo. Malo se ulepe prsti ali nije bitno , to se posle opere. I onda mesiš, sve dok ne napraviš jednu veliku loptu, pa nju podeliš na puno malih loptica i opet sipaš brašno i onda ih oklagijom spljeskaš. Moraš i oklagiju da posipaš brašnom, obavezno... tako mi je rekla mama.. neznam zašto   Emoji. I onda sve to naredjaš, kao palačinke ...da bude tanko. Uključiš šporet, staviš tiganj i sipaš ulje. Kad mama kaže da se zagrejalo tada staviš prvu tortilju. I pržiš , pržiš, pržiš, sve dok ne izbrojiš do deset, pa okreneš na drugu stranu i opet brojiš.
I tako sve dok ne ispržiš sve.
Kad završiš uviješ u foliju... tako treba da ostanu meke.
Kad dodje vreme za veceru izvadiš sve na sto... pavlaku, šunku, salatu, majonez, kečap, kačkavalj... i pitaš šta želite da vam stavim...
Kad napravim svima tortiljice svi me hvale kako sam lepo spremila... njam, njam...



3.Art i Amar Kryeziu





Jestivi plastelin


200 g brasna
100 g soli
1/2 limuntusa
1kasika ulja
boje za kolace
250 ml vode

4. Adi,6 godina

Posebne špagete
Adi je objasnio sve u slici



5.Nikolaj

Kokos Kolač


Zdravo svima, moje ume JE Nikolaj, Ja sam Mali kuvar, a veliki majstor.. ucestvujem cesto sa mamom u spremanju raznih jela, a omiljena poslastica mi JE Kokos kolac i rado ga spremam i ruckam..
Lako se i brzo pravi, mera JE jedna solja, a sastojci su jogurt, secer, mleko, ulje, kokos, sve po jedna solja, SEM brasna koje meri dve solje, sve se pomesa, doda se vanil secer i prasak za pecivo, pecemo pola sata na 180 stepeni, kad se ohladi prelijemo cokoladom i uzivamoooo..

6. Biljana

Štrudla


, zovem se Biljana,jako volim da mesim sa mamom tako da stalno pravimo neke kiflice... mada moja specijalnost je strudla :) iskreno to najvise volim da jedem
Ovako zatesto je potrebno
1 kg brasna
1 kvasac
Pola litre mleka
1 kasika secera
Soljica zejtina
1 prasak za pecivo I 
2 zumanca

za fil
2 pakovanja maka ili 400 gr na meru
2dl mleka I 6-8 kasika secera,kako ko voli
I za premaz 1 zumance I margarin

Postupak
 Kvasac I malo toplok mleka pomesati sa kasikom secera I malo brasna...sacekati da naraste kvasac pa onda dodati sve ostale namernice... zejtin,mleko, zumanca prasak ka pecivo i brasno I sve to lepo umesiti I ostaviti da opet naraste,pa kad naraste premesiti I tako tri puta...i treci put filovati...kad se nafiluju strudlice,opet da naraste pa premazati zumancetom I malo margatina.... evo vidite moja strudla je manja ali je sladja :)  probajte I vi ako volite strudle... alo je dosadno sto se toliko ceka ali je zabavno sto se tri put mesi testo :)

7. Veljko

Sarmice od zelja



Veljko je sa bakom spremio sarmice od zelja

Isprziti jednu sitno seckanu glavicu crnog luka, dodati 500 grama mlevenog mesa, kasicicu suvog biljnog zacina, pola kasicice soli, na vrh noza bibera i malo aleve paprike i sve malo proprziti. 35 listova zelja popariti vrelom vodom pa u svaki staviti malo fila od mesa i uvijati sarmice. Naliti ih vodom do polovine, prekriti folijom i staviti u rernu na 180 stepeni oko 40 minuta. Pred kraj skinuti foliju da se malo zapece.

8.Svetlana,9 godina,Beograd

Špagete

Špagete
Najviše volim da pravim špagete.Najviše volim da jedem špagete:Sva deca to vole
I to je lako da se napravi.A mnogo ukusno
Samo treba voda,špagete ,sos i sir.
Da lonac bude veliki jer su špagete dugačke.I malko da ih pomeraš jel se zalepe.I kuvaš dvadeset minuta.pa iscediš

Onda samo sos ima gotov i nekad stavim sir koji je mleven, a nekad sam kao ovo sa rendom.

9. Jaja sa šunkom


Zoran,Novi Sad 6 godina
Ja znam da pravim jaja.Ovo sam pravim bez mamine pomoći-Ja volim da stavim šunku:ovde ima dva jaj a i dve kriške šunke.Treba prvo da se zagreje ulje onda sipam sve.Šangarepu sam stavio da mama misli da jedem povrće.Kad ne gleda ja stavim majonez pored.Onda je ona morala da ukrasi još sa ovim zelenišom

Ja bih voleo ovaj kompjuter mali.Hvala

10. Autor Milica iz Smedereva, 8 godina


Moji slatki kolači
Ja spremim ovo
400 grama brašna
200 grama putera
Pola šolja šećera u prahu
Jedna I po kašičice vanile
Prvo se zagreje rerna na 180 stepeni Celzija
U jednoj činiji ja rukom izmesim sve što treba i napravim loptu
Onda razvijem to oklagijom sa dosta brašna
Imam kalupe za ovu ribu i srce
Onda pečem te kolače iz ovih kalupa oko 20 minuta.Stalno gledam da ih ne pečem previše
Onda kad se ohlade od 1 šolje šećera u prahu napravim sa malo putera i vode i stavim i nekoliko kapljica boje.Imam i ove sjajne kuglice i još nešto za ukrašavanje.

11. Andreja,Anči Radosavljevič

Čokoladni kolač





Ovako se sprema: 6 kasika dzema,450g secera,650g brasna,0,5l vode,0,200g cokolade,1 prasak za pecivo,1dl ulja,1 kesica sode bikarbone,4 kasike kakao. To se sve sjedini :brasno,secer,voda,dzem,ulje,kakao,prask za pecivo i soda bikarbona. Stavi u pleh i pece se 30 minuta.Kada je ispeceno izvdi se premaze dzemom i vrati se u ugasenu rernu 5 minuta.Kada se ohladi premadze se cokoladom i isecese.


11. Stefan Bašić,9 godina

Sova keksići






Zovem se Stefan Bašić imam 9 godina i pravio sam Sova keksiće.
Potrebno je:
2 jaja,125 gr putera,100 gr šećera,1 vanilin šećer,350 gr brašna,1 kašičica praška za pecivo,prstohvat soli,malo badema i malo pirinča obloženog sa čokoladom.
Priprema se:
Penasto umutimo puter sa šećerom,vanilin šećerom i sa jajima.Dodamo brašno, i prašak za pecivo.Umesimo i umotamo u samolepljivu foliju i ostavimo u frižideru na 1 sat.
Kad izvadimo iz frižidera na blago pobrašnjenoj podlozi razvučemo oklagijom i okruglom modlicom u obliku vadimo.Napravimo od odtpadaka testa male kružiće za oči stavimo na sovu i u sredinu stavimo čokoladni pirinač.Ispod očiju stavimo badem koji smo po dužini presekli na pola.A sa okruglom modlicom utisnemo sa strane krila a sa viljuškom utisnemo nogice.


12. Lenka ,4.5 godine

Lenkini mafini - cupcakes od od aronije i jabuka








Moja unukica Lenka koja ima 4,5 godine, obožava da se mota po kuhinji posebno kad se prave kolači ili nešto mesi od testa. Ona mi je glavni pomoćnik u kuhinji i sa njom nikad nije dosadno a uz njenu pomoć se sve jako brzo spremi. Jeste da u kuhinji ima malo više nereda, da se malo umažemo od testa i kreme, ali sve je to tako slatko i njenoj sreći nema kraja, sva je važna što je pravila kolače sa bakom. Ove mafine smo nazvali po njoj jer obožava da ih pravi i ručka, brzo budu gotovi i jako su jednostavni i zdravi.
Možete da ih napravite kao mafine i samo tako konzumirate, a možete i da ih ukrasite ganaš kremom ili kremom od limuna ukoliko želite.
Od ove smese ispadne jedan pleh sa velikim i jedan pleh sa malim mafinima.



Sastojci za mafine:
(šolja 2 dl)
4 jaja
1 šolja ulja
1 šolja šećera
2 šolje brašna
½ praška za pecivo
1 kafena kašikica sode bikarbone
2 šake rendanih jabuka
2 šake aronije (iz zamrzivača, sušene ili kandirane)
2 kafene kašikica cimeta

Ganaš fil:
3 dl. Slatke pavlake
200 gr. čokolade 70% kakaoa

Žuti fil:
 100 ml. soka od limuna
 160 gr. šećera
 4 žumanca
 100 gr. kisele pavlake
 1 vanilin šećer

I još treba:
Cvetići za dekoraciju, ja sam pravila od fondan mase, a mogu i gotovi

Postupak:

Za mafine: pripremiti korpice za mafine i poređati ih u pleh za mafine. Narendati 3-4 jabuke (zavisi od veličine) i posutti ih sa cimetom. Umutiti jaja, dodati sastojke po redosledu kako piše, sipati u  papirne korpice za mafine i peći na 180 stepeni 25 minuta.

Za ganaš fil: ugrejati slatku pavlaku do vrenja i preliti preko čokolade koju ste izlomili na sitne kockice. Ostaviti da se ohladi, pa mikserom umutiti, sipati u špric i ukrasiti mafine.


Za žuti fil: šećer i sok od limuna dobro pomešati, dodati žumanca, kiselu pavlaku, vanilin šećer, sve fino sjedini i sipati u šerpicu, pa kuvati 10-tak minuta na laganoj vatri dok se ne zgusne. Ohladiti i filovati mafine.


13. Nemanja Bašić, 4.5 godine

 Meda keksići




Potrebno je:
170 gr brašna,50 gr kukuruznog brašna,100 gr šećera,1 vanilin šećer,2 žumanceta,prstohvat soli,1/2 kašičice praška za pecivo,125 gr putera,malo badema.
Priprema se:
Penasto umutimo puter sa šećerom,vanilin šećerom i sa žumancima.Dodamo brašno,kukuruzno brašno i prašak za pecivo.Umesimo i umotamo u samolepljivu foliju i ostavimo u frižideru na 30 minuta.

Kad izvadimo iz frižidera na blago pobrašnjenoj podlozi razvučemo oklagijom i modlicom u obliku mede vadimo.Na svaku stavimo po 1 badem i preklopimo rukice.Čačkalicu prelomimo i tupljom stranom napravimo oči i nos.Stavimo u tepsiju obloženu papirom za pečenje i na 160 stepeni ispečemo da ostanu bledi.


14. Vasilije Djokić,4 godine

Mala izvrnuta tortica



Posto je ućestvovala sestra, morao je da učestvuje i brat, ali posto on ima punih 4 godina izabrali smo nesto sasvim prosto sto on može da spremi a to su kolaci od čokolade koji se peku u mikrotalasnoj. Mi ih zovemo mala izvrnuta torta Emoji

Veoma prosto se sprema i pece se u mikrotalasnoj pet minuta
Sastojci:
4 kašike brašna, 4 kašike šećera, vanilin šećer, 4 kašike mleka,1 kašika otopljenog maslaca, 1 kašika kakao praha, 1 jaje. Sve se pomeša. Izlije se u šoljice. Posto nas troje mališana , ovo je sasvim dovoljno za tri šoljice. Podeli se smesa i stavi se po kockica čokolade u svaku šoljicu. Peče se u mikrotalasnoj 5minuta na 400 je kod mene maksimum. 
Izvrnu se soljice i dobije se mala izvrnuta tortica Emoji.

1 коментар:

Unknown је рекао...

Mnogo su slatki!Lučići

// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer