недеља, 23. март 2014.

Pita sa sirom i šparglom





Ovo je brza pita za napraviti, a špargla joj daje odličan ukus i ima nešto krckavo kad zagrizete.Ustvari ja zelenu šparglu  najviše volim da jedem svežu, nekuvanu u  salati, a moja klinka obožava,kad na hlebu odsečem koricu i namažem majonezom, pa na to stavim šparglu i zamotam.
Mada je zelena špargla u bliskom srodstvu sa belom šparglom ,ona je zelena jer raste na vrhu stabljike, a bela ispod zemlje,Kod nas je skoro nemoguće naći svežu belu šparglu.i ono malo što se sakupi.razgrabe restorandžije.Ima je konzervirane  ali tu ne volim.A belu obožavam.ukus je potpuno drugačiji.Možete misliti šta sam ja najviše jela za vreme moje posete Holandiji ,koja je pala baš u vreme berbe bele špargle,koja traje vrlo kratko.Uzgajivaći je sa pravom joši zovu Belo zlato

Sastojci

125 ml pavlake
150 grama kisele pavlake

150 grama ricotta sira
Dve male gotove kore slanog testa
600 grama sveže zelene špargle
50 grama putera za premaz kora
1 svež paradajz


Zelenu šparglu samo operete nije potrebno (kao kod bele) da je ljuštite.Ako ste je kupili u prodavnici najbolji test da dobijete najbolji deo špargle je da je presavijete I tamo gde se zalomi to je sveže.Ako je stajala jedno vreme ume da bude na krajevima drvenasta.



Otopimo malo putera i dinstamo šparglu an umerenoj temperature 10tak minuta,povremeno je okrećemo.



U činiji izmešamo ostale sastojke




Na radnoj površini sipamo malo brašna i oklagijom razvijemo testo




Stavimo u namašćenu tepsiju,i testo izbodemo viljuškom.Ovo se uradi da testo ostane na dnu, a ne da se neravnomerno pri pečenju izdigne.



Sipamo smesu pavlake i sira

Na to uzduž poredjamo šparglu



Prekrijemo drugom korom ,stavimo nekoliko špargli na vrh i četvrtinke svežeg paradajza.Premažemo istopljenim puterom




Pečemo 20 minuta na 220 stepeni Celzija







Постави коментар
// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer