понедељак, 27. јун 2011.

Mont Blanc

Ovaj dezert kao što obećah je služen posle večere (Svinjetina u mleku).Iako se smatra francuskim receptom, očigledno i Italijani ga obožavaju.Ja obožavam kesten i skupljam ga kad mu je vreme ovde po parkovima(kestenovo drvo je pitomo) , jer ga novozelandjani ne koriste mnogo. Probajte , nećete se pokajati.Neke moje drugarice koje ‘nisu’(ma šta mi napriča) , mogle da nadju kesten kupovale su pire od kestene koji je moguće koristiti ali nije to to. ‘cream of tartar,koji nisam uspela da prevedem zamenila sam limunskom kiselinom .

Podloga:
Kolač
3 velika jaja
3 žumanca
3/4 šolje šećera
malo soli
1/2 šolje brašna
1/4 šolje gustina(cornstarch)

Za: pire od kestena

Pire od kestena
1500 grama pirea od kestena
1/2 šolje šlaga
1/2 šolje šecera
1 žumance
malo vanile

Krem od kestena


3/4 Šolje slaga
3 kašike šećera u prahu
1/3 šolje kesten pire

Priprema
Kolac
1. Stavi jaja.žumance,šećer i so u činiju i sve dobro izmiksaj.Sad stavi u veću posudu u kojoj ima vode i dalje miksaj(Au bain Marie), dok temperatura ne stigne do 82 stepena Celzijusa..Sklonite sa vatre I miksajte još oko 5 minuta,masa će se triplirati i dobiti lepu zutu boju.

2. Kombinuj brašno i gustin(cornstarch.Kad je smesa(gornja) od jaja gotova,kroz sito sipaj 1/3 brašna u nju i promešaj.Ovo ponovi još dva puta dok više nema grudvica u testu.

3. Sipaj ovu smesu na tanak pleh koji je prekriven kuhinjskom papirom i peci 7-10 minuta(čuvena kontrola kad zabodete u centar nož i izađe čist)..
4. Kada je gotovo izvadi sve i ostavi na žici da se hladi.

Kesten Pire

1. Kesten koji kuvate mora biti čvrst.Pre nego sta ga stavite u šerpu zasecite malo nožem(da vam ne eksplodira

2. Stavite ga u hladnu vodu i kuvajte na jakoj vatri oko 15 minuta(ovo zavisi od veličine kestena)

3. Oljuštite ga i napravite pire(ovo će ići lakše kad dodate tećne sastojke.

4. Stavite šlag,šećer i vanilu u šerpu i mešajte žumance u to.Sve ovo na umerenoj vatri , dok se masa ne zgusne.Skinite sa vatre i ostavite da se ohladi.

5. Ohladjenu masu dodajte u pire od kestena i sve miksajte dok ne dobijete glatku masu.


6. Odvojite oko 1/3 šolje a ostalo prekrijte i ostavite sa strane.
Krem od kestena

1. U činiju stavite ¾ šolje šlaga i miksajte dok ne vidite mehuriće.

2. Dodajte secer i miksajte.

3. Dodajte 1/3 šolje pirea od kestena i miksajte ali pažljivo da ne premiksate.
Sad sve sastavimo:

1. Isecite kolač na pravilne kocke.
2. Stavite krem od kestena u presu (vidi sliku) i napravite tri reda na svakom kolaču.Svaki red da bude malo manji od sledeceg.

3. Sad ponovo koristeci kesu(sa manjim otvorom na kraju napravite poprečne redove preko svega,

4. Po želji prelijete cokoladom(mislim da svi znaju napraviti sos od čokolade?) Takodje možete sve praviti u obliku planine što Mont Blanc zaistai jeste).Puštam vašoj volji a garantujem ako se potrudite vaši gosti će se popetina kulinarske visine

Samo da dodam,

da ako nemate svež kesten možete korititi i onaj konzerviran
Постави коментар
// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer