Ovaj dezert kao što obećah je služen posle večere (Svinjetina u mleku).Iako se smatra francuskim receptom, očigledno i Italijani ga obožavaju.Ja obožavam kesten i skupljam ga kad mu je vreme ovde po parkovima(kestenovo drvo je pitomo) , jer ga novozelandjani ne koriste mnogo. Probajte , nećete se pokajati.Neke moje drugarice koje ‘nisu’(ma šta mi napriča) , mogle da nadju kesten kupovale su pire od kestene koji je moguće koristiti ali nije to to. ‘cream of tartar,koji nisam uspela da prevedem zamenila sam limunskom kiselinom .
Podloga:
Kolač
3 velika jaja
3 žumanca
3/4 šolje šećera
malo soli
1/2 šolje brašna
1/4 šolje gustina(cornstarch)
Za: pire od kestena
Pire od kestena
1500 grama pirea od kestena
1/2 šolje šlaga
1/2 šolje šecera
1 žumance
malo vanile
Krem od kestena
3/4 Šolje slaga
3 kašike šećera u prahu
1/3 šolje kesten pire
Priprema
Kolac
1. Stavi jaja.žumance,šećer i so u činiju i sve dobro izmiksaj.Sad stavi u veću posudu u kojoj ima vode i dalje miksaj(Au bain Marie), dok temperatura ne stigne do 82 stepena Celzijusa..Sklonite sa vatre I miksajte još oko 5 minuta,masa će se triplirati i dobiti lepu zutu boju.
2. Kombinuj brašno i gustin(cornstarch.Kad je smesa(gornja) od jaja gotova,kroz sito sipaj 1/3 brašna u nju i promešaj.Ovo ponovi još dva puta dok više nema grudvica u testu.
3. Sipaj ovu smesu na tanak pleh koji je prekriven kuhinjskom papirom i peci 7-10 minuta(čuvena kontrola kad zabodete u centar nož i izađe čist)..
4. Kada je gotovo izvadi sve i ostavi na žici da se hladi.
Kesten Pire
1. Kesten koji kuvate mora biti čvrst.Pre nego sta ga stavite u šerpu zasecite malo nožem(da vam ne eksplodira
2. Stavite ga u hladnu vodu i kuvajte na jakoj vatri oko 15 minuta(ovo zavisi od veličine kestena)
3. Oljuštite ga i napravite pire(ovo će ići lakše kad dodate tećne sastojke.
4. Stavite šlag,šećer i vanilu u šerpu i mešajte žumance u to.Sve ovo na umerenoj vatri , dok se masa ne zgusne.Skinite sa vatre i ostavite da se ohladi.
5. Ohladjenu masu dodajte u pire od kestena i sve miksajte dok ne dobijete glatku masu.
6. Odvojite oko 1/3 šolje a ostalo prekrijte i ostavite sa strane.
Krem od kestena
1. U činiju stavite ¾ šolje šlaga i miksajte dok ne vidite mehuriće.
2. Dodajte secer i miksajte.
3. Dodajte 1/3 šolje pirea od kestena i miksajte ali pažljivo da ne premiksate.
Sad sve sastavimo:
1. Isecite kolač na pravilne kocke.
2. Stavite krem od kestena u presu (vidi sliku) i napravite tri reda na svakom kolaču.Svaki red da bude malo manji od sledeceg.
3. Sad ponovo koristeci kesu(sa manjim otvorom na kraju napravite poprečne redove preko svega,
4. Po želji prelijete cokoladom(mislim da svi znaju napraviti sos od čokolade?) Takodje možete sve praviti u obliku planine što Mont Blanc zaistai jeste).Puštam vašoj volji a garantujem ako se potrudite vaši gosti će se popetina kulinarske visine
Samo da dodam,
da ako nemate svež kesten možete korititi i onaj konzerviran
Podloga:
Kolač
3 velika jaja
3 žumanca
3/4 šolje šećera
malo soli
1/2 šolje brašna
1/4 šolje gustina(cornstarch)
Za: pire od kestena
Pire od kestena
1500 grama pirea od kestena
1/2 šolje šlaga
1/2 šolje šecera
1 žumance
malo vanile
Krem od kestena
3/4 Šolje slaga
3 kašike šećera u prahu
1/3 šolje kesten pire
Priprema
Kolac
1. Stavi jaja.žumance,šećer i so u činiju i sve dobro izmiksaj.Sad stavi u veću posudu u kojoj ima vode i dalje miksaj(Au bain Marie), dok temperatura ne stigne do 82 stepena Celzijusa..Sklonite sa vatre I miksajte još oko 5 minuta,masa će se triplirati i dobiti lepu zutu boju.
2. Kombinuj brašno i gustin(cornstarch.Kad je smesa(gornja) od jaja gotova,kroz sito sipaj 1/3 brašna u nju i promešaj.Ovo ponovi još dva puta dok više nema grudvica u testu.
3. Sipaj ovu smesu na tanak pleh koji je prekriven kuhinjskom papirom i peci 7-10 minuta(čuvena kontrola kad zabodete u centar nož i izađe čist)..
4. Kada je gotovo izvadi sve i ostavi na žici da se hladi.
Kesten Pire
1. Kesten koji kuvate mora biti čvrst.Pre nego sta ga stavite u šerpu zasecite malo nožem(da vam ne eksplodira
2. Stavite ga u hladnu vodu i kuvajte na jakoj vatri oko 15 minuta(ovo zavisi od veličine kestena)
3. Oljuštite ga i napravite pire(ovo će ići lakše kad dodate tećne sastojke.
4. Stavite šlag,šećer i vanilu u šerpu i mešajte žumance u to.Sve ovo na umerenoj vatri , dok se masa ne zgusne.Skinite sa vatre i ostavite da se ohladi.
5. Ohladjenu masu dodajte u pire od kestena i sve miksajte dok ne dobijete glatku masu.
6. Odvojite oko 1/3 šolje a ostalo prekrijte i ostavite sa strane.
Krem od kestena
1. U činiju stavite ¾ šolje šlaga i miksajte dok ne vidite mehuriće.
2. Dodajte secer i miksajte.
3. Dodajte 1/3 šolje pirea od kestena i miksajte ali pažljivo da ne premiksate.
Sad sve sastavimo:
1. Isecite kolač na pravilne kocke.
2. Stavite krem od kestena u presu (vidi sliku) i napravite tri reda na svakom kolaču.Svaki red da bude malo manji od sledeceg.
3. Sad ponovo koristeci kesu(sa manjim otvorom na kraju napravite poprečne redove preko svega,
4. Po želji prelijete cokoladom(mislim da svi znaju napraviti sos od čokolade?) Takodje možete sve praviti u obliku planine što Mont Blanc zaistai jeste).Puštam vašoj volji a garantujem ako se potrudite vaši gosti će se popetina kulinarske visine
Samo da dodam,
da ako nemate svež kesten možete korititi i onaj konzerviran
11 коментара:
Predivan recept, nikada nisam pripremala ovako kesten pire, ima kestenja kod mene, pada sa drveta ali ne znam da li je to divlji i da li je za korišćenje!?
Uzmi skuvaj nekoliko pa probaj:)Divlji kesten je obicno nesto sitniji od domaceg:)
obožavam kesten pire, ovo je prekrasno!
Ovaj desert sam vec odavno primjetila na internetu i nikako da stigne na red. bas mi je drago da si opisala kako se pravi domaci kesten pire. Nikada ga nisam spremala a volila bih.
mislim da ce mi ovo bas prijati:)))
Kesten pire, obožavam!!! Predivni su kolačići, a recept spremam :)
Volim sve sa kestenom (dobro, nisam ga probala u slanim varijantama) i ovo mi se bas dopada... :)
one of my favorite desserts! In Switzerland, we eat a lot of "vermicelles". I'm drooling now...
Cheers,
Rosa
Obožavam domaći pire od kestena, skupljam ih svaku zimu u Prigorskim šumama, a nekada znam napraviti i veće količine (bez jaja) pa zamrznem. Jednom sam radila i marmeladu od kestena, hvala ti što si me podsjetila na njega :)
Vama je sada pravo vrijeme za kestenje!
Kolač izgleda divno, sigurno su ukućani bili oduševljeni :)
Uhhh da samo znaš kako volim kesten,imam osjećaj da bih ga mogla stalno jesti,divan ti je ovaj receptić...drago mi je da sam na tvom blogu,zaista je divan..veliki ti pozdrav!
it looks very delicious..I love marrons..
Hugs
Cali
Постави коментар